niedziela, 9 marca 2008

Słodko - kwaśne curry z kurczaka / Sweet & sour chicken curry

Dzień kobiet rządzi się swoimi prawami i obowiązkowo musi być coś żółtego. Niestety typowe dla tego święta tulipany i żonkile odpadają jako niejadalne. Nie pozostaje mi nic innego jak przywołać przepyszny przepis na kurczaka w wersji orientalnej. Tak przyrządzone mięsko to nawet i ja lubię. Podobnie jak w większości przepisów na tym blogu tak i w tym nie trzeba się sztywno trzymać podanej ilości składników. Warto jak zwykle poeksperymentować. Powiem więcej. Już wiele osób przygotowywało tego kurczaka, każda z nich wiele razy, według tego samego przepisu i nigdy nie smakował tak samo. Ale zawsze był przepyszny.


Składniki (2 porcje)
0,5 papryki
1/4 bakłażana
1/4 małej cukinii
2 piersi kurczaka

1 źdźbło trawy cytrynowej
100 g świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka octu ryżowego
1 cytryna
sól
pieprz
ew. odrobina cukru
1 łyżka oliwa z oliwek

1. Obierz imbir ze skórki, zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj
2. Rozgnieć czosnek
3. Pierś kurczaka pokroj w drobną kostkę, żeby się szybciej usmażył
4. Zamarynuj kurczaka w occie ryżowym z dodatkiem imbiru i czosnku na minimum 10 minut
5. Posiekaj drobno trawę cytrynową
6. Pokroj paprykę, cukinie i bakłażana w kostkę
7. Podgrzej oliwę na patelni
8. Smaż kurczaka ciągle mieszając
9. Gdy kurczak nie jest już surowy dodaj paprykę, cukinie, bakłażana, trawę cytrynową, sól i pieprz i ewentualnie odrobinę cukru do smaku
10. Wlej mleczko kokosowe i sok z cytryny i gotuj jeszcze parę minut aż sos zgęstnieje.
11. Podawaj z ryżem basmati lub ryżem jaśminowym



English version:

Celebrating Women's Day with yellow chicken

International Women’s day is a great opportunity to organize another fantastic blogging event. Zorra have thought about that and thanks to her today I present something yellow. This is delicious oriental chicken that is on the menu those days. Although I’m not a big fan of meat this one I eat with pleasure. Similarly to most of recipes presented on this blog you don’t have to care so much about given quantities of ingredients. I advise you to migle with different amounts and you’ll see how the taste is altered by adding more or less e.g. lemon or ginger. Me and my realtives are preparing this chicken quite often. Believe it or not but the taste is always slightly different despite using the same recipe.

Ingredients (2 servings)
0.5 pepper
1/4 small zucchini
1/4 eggplant
1 blaade of lemon grass
2 chicken breasts
100 g fresh ginger
3 cloves of garlic
1 tsp turmeric
200 ml coconut milk
1 tbsp rice vinegar
1 lemon
salt
pepper
optionally pinch of sugar
1 tbsp olive oil

1. Peel ginger and grate or chop finely
2. Chop garlic
3. Cut chicken breast into small cubes so that it will fry faster
4. Marinate chicken breasts in rice vinegar mixed with ginger and garlic for 10 minutes or more
5. Finely chop lemon grass
6. Cube pepper, zucchini and eggplant
7. Warm up olive oil on the pan
8. Fry chicken while mixing constantly
9. When chicken is done add pepper, zucchini, eggplant, lemon grass, salt, pepper and optionally a pinch of sugar up to taste
10. Add coconut milk and lemon juice and continua boiling for a couple more minutes until the sauce thickens

11. Serve with basmati or jasmine rice




3 komentarze:

  1. Ooo, fajny ten kurczak. :) Podoba mi się. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś nie dla mnie, ja kurczaków nie. Ale jak by go tak zastapić jakimś warzywem to wyszłoby fajnie, bo wygląda bardzo ładnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie tez sie podoba Twoj kurczaczek :) Musi byc pyszny!
    Pozdrawiam .
    Majana

    OdpowiedzUsuń