poniedziałek, 9 czerwca 2008

Truskawki z pieprzem i octem balsamicznym / Strawberries with pepper and balsamic vinegar


Olga Smile zaprasza na truskawkowy tydzień a ja, jako prawdziwa truskawkoholiczna takiej okazji przepuścić nie mogę.

Ten przepis jest genialny i prosty, ale i elegancki zarazem. Jak zwykle w takich wypadkach sukces to przede wszystkim składniki najlepszej jakości. Najświeższe i najpiękniejsze truskawki, gęsty ocet balsamiczny oraz świeżo zmielony pieprz. Gdy po raz pierwszy o tym usłyszałam stwierdziłam, że to najpewniej jakieś brednie, ale dopiero jak pierwszy raz spróbowałam takich truskawek to zrozumiałam, że takie połączenie jest rewelacyjne, zaskakująco pyszne.
Tak podane truskawki wspaniale nadają się zarówno na romantyczną kolację we dwoje jak i na letnie garden party.


Składniki:
świeże truskawki
świeżo zmielony czarny pieprz

ocet balsamiczny
drewniane patyczki






1. nadziej truskawki na drewniane patyczki
2. maczaj w occie balsamicznym
3. maczaj w pieprzu i od razu zajadaj






English version:

simple yet elegant strawberries

This recipe is wonderfully simple yet elegant. It’s easy but it calls for high quality ingredients. The best, most fresh strawberries, thick balsamic vinegar and freshly ground pepper.
Those strawberries are a great option both for a romantic dinner and for a garden party.

Ingredients:
fresk strawberries
freshly ground pepper

Balsamic vinegar
Wooden sticks/ toothpicks 

1. Stab a wooden stiuk into each strawberry
2. Dip strawberries in balsamic vinegar
3. Dip strawberries in pepper and eat straight away

7 komentarzy:

  1. Łasuszku - fantastyczne, proste a takie pyszne! Jestem zaskoczona, nigdy bym nie wpadła na taki sposób podania, a przecież jest piękny, łatwy, szybki i smaczny. Super!
    Bardzo się cieszę, że przyłączyłaś się do truskawkobrania w naszym Tygodniu Truskawkowym.
    Pozdrawiam i nie zapominaj o nas :)
    Olga Smile

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... ciekawy przepis! :) Muszę spróbowac :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też lubię połączenie truskawek z octem balsamicznym. używam go jako dressingu do sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sliczne! polecam tez dodatek pieprzy seczuanskiego, tez pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznaję , że kiedyś natknęłam się na przepis "truskawki z pieprzem" , ale to połączenie wydało mi się trochę dziwne ;-) Czy ten pieprz naprawdę dodaje smaku ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak Evenko,
    Zarówno pieprz jak i ocet balsamiczny zdecydowanie wpływają na smak tej potrawy. Zachęcam do spróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jo, koniecznie muszę wypróbować w następnym sezonie truskawkowym. Mam w domu sos do owoców na bazie octu balsamicznego i z nim mi truskawki bardzo smakowały. Teraz czas na Twoją odważniejszą wersję.

    OdpowiedzUsuń