niedziela, 26 października 2008

Zupa dyniowa na słodko / Sweet pumpkin soup

Moja, mam nadzieję pierwsza i nie ostatnia, propozycja na Festiwal Dyni organizowany przez Beę. Jest to również przepis przygotowany specjalnie na prośbę Agnieszki. Stąd też opis wykonania tej zupy będzie wyjątkowo dokładny.
Ta zupa dyniowa jest dziecinnie prosta, przy minimum wysiłku w 10 minut otrzymujemy pyszny pożywny i zdrowy obiad dla miłośników słodkich dań. Uwielbiam przygotowywać ja sobie do pracy, bo daje mi solidną porcję energii na resztę dnia.
Do zupy gotuję okrągły, brązowy ryż, gdyż swoją twardością i chrupkością i słodyczą idealnie komponuje się z tą zupą, ale oczywiście możesz wybrać inny ryż.

Składniki (1 porcja):
400 g dyni
ok. 50g okrągłego brązowego ryżu
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka


1. Idź na targ (ewentualnie do supermarketu) i kup dynię.
2. W sklepie ze zdrową żywnością kup brązowy ryż. Jeżeli nie masz lub nie lubisz brązowego możesz użyć innego.
3. Po przyjściu do domu umyj dynie, obierz ze skórki i pozbądź się pestek oraz miękkiego miąższu
4. Ugotuj ryż. Najwygodniej będzie Ci go ugotować w garnku do ryżu, ale możesz też gotować ryż w dużej ilości wody tak jak zwykle a po ugotowaniu odcedzić na sitku.
5. Pokrój nożem dynię w kostkę (2 x 2 cm)
6. Wrzuć dynię do garnka, dolej ok. 200 ml wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu aż dynia będzie miękka – w zależności od rodzaju dyni może to potrwać od 5 do maksymalnie 10 minut.
7. Dodaj dynię z wywarem, w którym się gotowała do blendera, dosyp cukier, dolej mleko i zmiksuj.
8. Ugotowany ryż przełóż na głęboki talerz, wlej zupę, weź łyżkę z szuflady i pałaszuj ze smakiem.


English version:

Sweetness of the pumpkin soup

This pumpkin soup is extremely easy to prepare. With minimum effort in 10 minutes we get delicious, healthy and nutritious diner for sweet dishes lovers. I prepare this soup for lunch at work because it give a good portion of energy to get through the rest of the day.
Most often I eat this soup with brown rice but feel free to choose any other type of rice. Or maybe you can choose sweet croutons instead of rice.

Ingredients (1 serving):
400 g pumpkin
around. 50g bron rice of croutons
2 tbsp sugar
2 tbsp milk

1. Wash the pumpkin thoroughly, peel, and remove pepitas and soft part of flesh.
2. Cook rice. If possible use rice cocker since that’s the fastest and easiest way to cook rice.

3. Dice the pumpkin
4. Cook pumpkin in 200 ml of water until tender.
Depending on the type of pumpkin it may take from 5 to maximum 10 minutes if the dice is small.
5. Blend pumpkin with cooking liquid, milk and sugar. If the soup is too thick add more hot water.
6. Pour the soup over rice and serve.

7 komentarzy:

  1. No cóż, dziękuję za dokładny opis :) i punkt pierwszy zwłaszcza :):):). A kiedy można się wprosić na próbowanie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekny kolor!

    Dziekuje za udzial w Festiwalu :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na wspólne gotowanie a potem próbowanie zapraszam jak tylko będę miała świeżą dynię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też zrobiłam zupkę dyniową i to był moj udany dyniowy debiut :)
    Twoja prezentuje sie bardzo, bardzo pysznie:) Pozdrówka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja najchętniej zjadłabym wszystkie blogowe zupy dyniowe. :)) Nic na to nie poradzę, że każda jedna wygląda smakowicie i kusi...kusi... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. w temacie ryz... moze sprobowac z jasminowym?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jo. gdzie nam sie podziewasz??? :(

    OdpowiedzUsuń