czwartek, 19 sierpnia 2010

czuję miętę do ... miętowego frostito


Przyznaję się, czuję miętę do miętowego frostito z kawiarni Coffee Heaven. Idealne połączenie plastikowych smaków o idealnie plastikowej konsystencji. W świecie Microsoftowego Power Pointa wystarczy wybrać opcję duplikuj i już po sekundzie ma się taki sam slajd. Dokładnie taki sam. Nie lepszy, nie gorszy a identyczny. W realnym świecie można mieć lepsze miętowe frostito niż w Coffee Heaven ale niestety nie po sekundzie ani nie po dwóch. Zanim otrzyma się lepszą wersję oryginału, metodą wielu prób i błędów trzeba szukać właściwej receptury, magicznej mieszanki składników, która połączona w odpowiedni sposób będzie w stanie zadowolić kubki smakowe. Miętowo-czekoladowe frostito przez długi czas stawiało opór i nie dawało się tak łatwo zduplikować. Kulinarne wyzwanie w najczystszej postaci. Ale moja dzisiejsza kawa mrożona okazała się lepsza i smaczniejsza, choć tak samo plastikowa jak pierwowzór.


Składniki (1 porcja)
ok. 100 - 150 ml zimnego mleka
dwa opakowania mieszanki do przygotowania kawy mrożonej
kilka listków świeżej mięty, lub odrobina syropu miętowego
kruszony lód

1. Wymieszaj mleko z dwoma opakowaniami mieszanki kawy mrożonej i miętą
2. Zmiksuj wszystko blenderem dodając stopniowo kruszony lód.
3. Podawaj od razu po przygotowaniu

7 komentarzy:

  1. Zapowiada się smakowicie! Szkoda, że nie mam mięty :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. och... z pewnością smakuje niezwykle ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, zrobię sobie dzisiaj:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Joanno, ja też uwielbiam miętowe frostito! Ostatnio to powód do częstych odwiedzin w Cofee Heaven.
    Widzę,że powielasz je w domu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sorry, ale to nie ma nic wspólnego z kawą z coffee heaven. Tam się leje porcję kawy z ekspresu, dodaje syropu smakowego/proszku smakowego (zależy od smaku), zalewa mlekiem, wrzuca lód i wszystko razem miksuje. Oto przepis, a nie jakieś "mieszanki do przygotowania kawy mrożonej".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmmm, ciekawe. Krytykujesz użytą w przepisie mieszankę do przygotowania kawy mrożonej a wspominasz o proszku smakowym... Masz prawo mieć swoje zdanie, ale moim zdaniem frostito miętowe z Coffee Heaven smakuje dokładnie tak samo albo nawet ciut gorzej niż kawa mrożona z mojego przepisu zamieszczonego powyżej. Nie znaczy to jednak, że przepis mój (autorska receptura) i przepis, który jest tajemnicą Coffee Heaven muszą być takie same. Oczywiście masz prawo się z moją opinią nie zgadzać, ale moje zdanie już znasz :-)

      Usuń