sobota, 20 listopada 2010

orientalna surówka z kapusty pekińskiej

Tak jak nie wszyscy aktorzy mogą grać główne role, tak nie wszystkie potrawy muszą być na pierwszym planie.  Orientalna sałatka z kapusty pekińskiej nadaje się wprost idealnie na drugi plan, jako dodatek do aromatycznych dań kuchni chińskiej, japońskiej czy hinduskiej. Niezbyt aromatyczna, całkowicie nieostra i lekka, idealnie skomponuje się  właśnie z daniami ostrymi, ciężkimi i aromatycznymi. To  mój całkowicie autorski pomysł, efekt kulinarnego olśnienia podczas przeszukiwania kuchennych szuflad.

Składniki (1 porcja)
miseczka kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paski
kilka chlustów oleju sezamowego
kilka chlustów przyprawy do ryżu do sushi (przyprawa jest na bazie octu ryżowego)
łyżka ziaren sezamu białego i czarnego

1. Pokrojoną kapustę pekińską wymieszaj z olejem sezamowym i przyprawą do ryżu do sushi (do nabycia w sieci oraz w sklepach z orientalną żywnością) i sezamem i podawaj

14 komentarzy:

  1. lekka i z pewnością przesmaczna

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kapustę pekińską i chętnie bym teraz schrupała Twoją z miseczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam surówki, które mają mało składników,a już na pierwszy rzut oka zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co to są te czarne ziarenka, które widać na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja myslalam, ze to czarnuszka jest. Nigdy nie slyszalam o czarnym sezamie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czasem i takich, jak to dobrze ujales, stanowiacych tlo potraw potrzeba, zeby calosc byla na tip top.
    A co to jest przyprawa do ryzu do sushi? Jakis sklad moze podaj, bo gotowcow nie kupuje i sama mieszam przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
  7. PS. Przepraszam za zmiane plci.

    OdpowiedzUsuń
  8. @ miss_coco - jest, jest czarny sezam i podobno dobrze działa na nasze jajniki :-)

    @ thiessa - no cóż przyprawa do ryżu do sushi jest opisana za pomocą japońskich krzaczków, więc trudno mi podać skład. Na pewno jest to płynna przyprawa na bazie octu ryżowego i do tego jest słodka. Próbowałam oczywiście posłodzić cukrem zwykły ocet ryżowy, ale efekt smakowy niestety nie ten sam, więc bazuję na tym co uda mi się kupić w sklepie orientalnym

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna i na pewno smakuje świetnie:)
    A ja mogę jeść takie surówki na pierwszym planie;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię kapustę pekińską, ma tyle zastosowań. A Twoja surówka wygląda niezwykle smacznie :)

    Przypomniałaś mi o mojej słodkiej wersji surówki z kapusty pekińskiej.

    OdpowiedzUsuń
  11. Minimalistyczna surówka,tak jak japońska scenografia.Lubię nieprzeładowane talerze.
    Pekińską używam czasami do potraw orientalnych zamiast pak choi.Jest uniwersalna.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  12. prosta. minimalistyczna. interesująca.
    ale ciekawi mnie ta przyprawa do ryżu...

    OdpowiedzUsuń
  13. Z czarnym sezamem wygląda niesamowicie. Podoba mi się, że można ją traktowac jako dodatek - że nie zdominuje smaku innych potraw, jak piszesz :)

    OdpowiedzUsuń