wtorek, 5 lipca 2011

Letnie warzywa z tofu i quinoą / Summer vegetables stir - fry with tofu and quinoa

Skoro jest deserowy "eton mess" z owoców, bezy i bitej śmietany, to czemu nie stworzyć obiadowego "summer mess", czyli "letniego bałaganu"? Młode, letnie warzywa,  tofu, przezdrowa quinoa, czyli komosa ryżowa i praktycznie zero przypraw oprócz odrobiny soli to propozycja dla poszukiwaczy prostoty. Finalny smak to smak młodych warzyw a nie przypraw, które przydadzą się zimą do ocieplania i podkręcania smaku. Wszystko w formie przepysznego bałaganu, który smakuje latem zarówno podawany na ciepło jak i na zimno.

Składniki (2 porcje)
200 g twardego tofu pokrojonego w kostkę (możesz wcześniej podsmażyć tofu, będzie bardziej chrupiące)
średnia cebula pokrojona w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku
garść orzechów nerkowca
150 g zielonej fasoli szparagowej
200 g kalafiora podzielonego na drobne różyczki
80 g ugotowanej wcześniej komosy ryżowej (quinoa) 
odrobina soli
olej ryżowy do smażenia

1. Podsmaż cebulę na oleju ryżowym z odrobiną soli
2. Dodaj czosnek i podsmażaj ciągle mieszając, nie doprowadzając do zrumienienia
3. Dodaj fasolkę zieloną i różyczki kalafiora, dolej odrobinę wody. Przykryj garnek pokrywką i duś przez kilka minut nie dopuszczając do przypalenia. 
4. Po wygotowaniu całej wody, odstaw garnek na kilka minut, tak, żeby fasolka i kalafior doszły w cieple. Warzywa muszą być ugotowane, ale na chrupko.
5. Postaw garnek ponownie na kuchence, podgrzej ostatni raz, dodaj orzechy, tofu i quinoę
6. Gotuj jeszcze parę minut, żeby smaki się połączyły.


English version:

If there is eton mess, why not to introduce summer mess? Prepared from fresh, summer vegetables, healthy quinoa, tofu and cashews with no spices except salt is perfect  for simplicity lovers. It looks like mess, that is in fact true, but who cares. It's delicious and healthy mess so why not give it a try. Feel free to serve it both warm or cold according to your likings. 

Ingredients (2 servings)
200 g of hard tofu, cubed (you can prefry it for extra crispiness)
1 onion, cut into thin slices
2 cloves of garlic, finely chopped
handful of cashews
150 g green beans
200 g cauliflowe cut into small flowers
80 g cooked quinoa 
pinch of salt
rice oil for frying
1. Fry onion on rice oil with a pinch of salt
2. Add garlic and continue frying, but be careful not to brown the garlic, since it will get bitter
3. Add green beans, cauliflower  and few spoons of water. Cover the pot/pan and simmer for few minutes until all water is absorbed.
4. Take the pot from the source of heat and leave covered for few minutes in order to make vegetables cooked, but still firm
5. Place the pot again on the heat source, add cashews, tofu and quinoa.
6. Stir gently and cook for few more minutes so that all flavours can combine well.

4 komentarze:

  1. Joanno,Twój summer mees nadzwywczaj mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki bałagan to ja owszem i bardzo chętnie, i o każdej porze:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet bardziej mi się taki bałagan podoba od słodkiego pierwowzoru, genialny wynalazek! :)

    OdpowiedzUsuń