środa, 9 listopada 2011

Pora na pora - por w śmietanie / Creamy, braised leeks with buckwheat


Por to warzywo, o którym wiosną i latem zupełnie zapominam. Jednak jesienią wraca do łask i od wielu już lat pojawia się w moim menu, w wielu różnych odsłonach. Nigdy jednak na surowo. Jest wtedy zbyt ostry i dla mnie niezbyt łaskawy. Pora lubię więc dopiero po obróbce termicznej. Staje się wtedy delikatny i słodkawy w smaku. Najczęściej przygotowuję go właśnie w ten sposób, bo jest najprościej i najszybciej. Krótko go duszę w towarzystwie zielonego groszku a potem podkręcam słodkawy smak śmietaną i odrobiną soli. Nic więcej. Lubię wydobywać prawdziwe smaki warzyw a nie zabijać je mieszanką przypraw wszelakich. Por w śmietanie smakuje wyśmienicie z kaszą gryczaną albo z pure ziemniaczanym.

Pora w śmietanie można przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej używając zwykłej śmietany jak i wegańskiej, używając śmietany sojowej. Obie wersje przetestowałam i obie smakują wyśmienicie.

Składniki (1 porcja) scroll down to English version
2 pory (wykorzystuję tylko białe i jasnozielone części pora)
garść mrożonego, zielonego groszku (nie trzeba go uprzednio rozmrażać)
ok. 100 - 150 ml śmietany (w wersji wegańskiej jest to śmietana sojowa)
kasza gryczana lub ziemniaczane puree
olej ryżowy
odrobina soli do smaku

1. Do garnka dodaj olej, pokrojonego w talarki lub w półtalarki pora oraz olej ryżowy. (Nie dodawaj pora do rozgrzanego oleju, bo szybko się przypali, nie zdąży zmięknąć i nabierze gorzkiego smaku)
2. Duś powoli aż por zmięknie i straci swój ostry smak
3. Dodaj śmietanę i groszek
4. Duś jeszcze przez chwilkę, dopraw solą
5. Podawaj z kaszą gryczana lub z ziemniaczanym puree.



English version:

Autumn is coming to town and so are the leeks. It is one of my favourite lunch and dinner option. Classic comfort food that is not only delicious but also easy and fast to prepare. It's the best with either buckwheat or potato puree. And it can be either vegetarian (when using dairy cream) or vegan (when using soy cream).

Ingredients (1 serving)
2 leeks, chopped (I use only white and light green parts of leeks)
handful of frozen green peas (no need to defrost it)
ar. 100 - 150 ml cream (in vegan version use soy cream) 
cooked buckwheat or potato puree 
rice oil
salt to taste

1. To the pot add rice oil, leeks and some salt (Don't add leeks to hot oil, because leeks will burn quickly, will have no time to get tender and will become bitter)
2. Stir fry on a low heat until leeks get tender
3. Add cream and green peas
4. Cook for fe more minutes and add salt to taste
5. Serve with cooked buckwheat or potato puree

5 komentarzy:

  1. Pyszny pomysl! Mam ostatnio ogromna ochote na pora. No i przypomnialas mi o istnieniu kaszy - zdecydowanie za rzadko jej uzywam...

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ten por mi się podoba :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Por w śmietanie. Brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. A wiesz, już kiedyś robiłam kaszotto z porami m.in. i smak był świetny. Ta wersja pora na ciepło i z groszkiem i co najfajniejsze jako dodatek do kaszy gryczanej - super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię takie danie ukochanemu, bo jest wielkim fanem pora. Smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń