poniedziałek, 29 października 2012

Uśmiechnięte duszki - ciasteczka na Halloween / Halloween ghost cookies

Muszę się Wam przyznać, że od dawna tak nie zaszalałam na Halloween jak w tym roku. Najpierw rzeźbiłam dynię, z którą było sporo zabawy a teraz postanowiłam upiec słodkie duszki Kacperki. Choć z ciastkami jest trochę pracy twórczej, to jednak foremka do wykrawania ciasteczek była tak urocza, że nie potrafiłam się jej oprzeć i dobrze, bo ciastka wyszły śliczne, a do tego chrupiące, maślane i pyszne. I choć te duszki są sporych rozmiarów, to znikały dość szybko, pochłaniane przez spragnionych słodyczy pogromców duchów, mimo że Halloween dopiero za parę dni. Na Halloween muszę więc przygotować kolejną porcję :-)

Instrukcję wykonania dyniowego szczerbola znajdziecie tu: klik !

I have never ever got so crazy about Halloween as this year. I already showed you how to carve pumpkin and now it's time for some cookies. Resembling more Casper, the ghost rather than any other scary creature, but still so very cute. I must admit that this cookie cutter was sooo adorable that I just couldn't resist. I had to buy it:-) The cookies turned out adorably cute, buttery and soooo delicious. They disappeared very quickly so before Halloween I will have to bake another batch.




Składniki (na około 60 grubych lub 75 cienkich ciasteczek) (scroll down for English)
powtarzam za Dorotką z bloga Moje Wypieki z drobnymi zmianami
180g masła 
200 g cukru pudru
350g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
opcjonalnie - pół tabliczki czekolady mlecznej, gorzkiej lub deserowej - na  makeup
opcjonalnie - półtorej tabliczki czekolady białej - na białe ciuszki

1. Przesiej cukier i mąkę do miski
2. Wyrób szybko ciasto ze wszystkich składników poza czekoladą
3. Odłóż do lodówki na półgodzinne leżakowanie
4. Rozwałkuj część ciasta na stolnicy wysypanej cienką warstwą mąki i wykrawaj ciasteczka - duszki
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 - 15 minut pilnując, żeby ciastka się nie przypaliły
6. Jeżeli chcesz, możesz duszki ubrać w białe prześcieradła. Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej i posmaruj całe ciasteczka cienką warstwą czekolady
7. Pozwól czekoladzie zastygnąć
8. Czas na make up - roztop ciemną czekoladę (mleczną, deserową lub gorzką) i patyczkiem namaluj duszkom oczy i buźki

English version
Ingredients (60 thicker or 75 thinner cookies)
adapted from Moje Wypieki
180 g cold butter
200 g powder sugar
350 g flour
1 egg
1 egg yolk
pinch of salt
optionally - half of bar of milk or dark chocolate - for makeup
optionally - 1,5 bar of white chocolate for ghost clothes

1. Sift flour and powder sugar
2. Knead the dough from all ingredients except chocolate
3. Refrigerate for 0,5h
4. Roll out the dough on the pastry board covered with thin layer of flour and cut cookies bye means of a cookie cutter.
5. Bake in the oven at 180centigrades for about 12 - 15 minutes, taking care not to burn them
6. If you want to dress your ghost in white clothes, melt white chocolate and spread a thin layer on every cookie
7. Allow to set
8. Time for make-up - melt dark or milk chocolate and paint eyes and mouths by means of a toothpick





43 komentarze:

  1. Urocze są!
    Chętnie bym je pochrupała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają :) Na pewno będą świetną ozdobą (chociaż nietrwałą :D) halloweenowej imprezy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Duszki urocze! Jakież u Ciebie Halloweenowe szaleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne!
    jestem pod ogromnym wrażeniem:D:D
    moi chłopcy oszaleliby z radości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię, bo foremki do ciasteczek są rewelacyjne :-)

      Usuń
  5. Duszki rewelacyjne. Pochwała za dokładną instrukcję-foto wykonania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. foremki zawsze można nabyć drogą kupna albo....improwizować:-)

      Usuń
  7. Świetna dynia, a te duszki są mega fajne. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. These are too darn cute! Lovely cookies Joanna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie fajne :D Ja uwielbiam moją foremkę z misiem ;) Ja od lat nie zwracałam uwagi na Halloween, a w tym roku się to zmieniło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Choć to typowo marketingowe święto, to jednak ma swój urok ;-)

      Usuń
  10. Ale fajna instrukcja krok po kroku :) Ciasteczka świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc jednak te instrukcje mają sens :-) Cieszę się, że ciasteczka się podobają :-)

      Usuń
  11. W sam raz do pochrupania..nawet z dodatkiem kakao ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kakao, z mlekiem, sokiem, możliwości jest mnóstwo :-D

      Usuń