wtorek, 12 marca 2013

Rozgrzewająca i aromatyczna zupa z dyni piżmowej / Aromatic and warming butternut squash soup


Przez wiele lat myślałam, że dynia to dynia i już. Do czasu, kiedy odkryłam, że istnieje na świecie wiele jej odmian, w tym dynia piżmowa. Ma zachwycająco dziwny jak na dynię kształt i cudowny orzechowo-maślany smak. Od pierwszego mlaśnięcia stałam się jej wierną fanką. Jak tylko spróbowałam jej po raz pierwszy, wiedziałam, że idealnie sprawdzi się w aromatycznej ostrej zupie, idealnej właśnie teraz, w trakcie przedwiośnia, kiedy najbardziej potrzebujemy nie tylko rozgrzewającej mocy ciepłej zupy i chilli, ale także koloru zapowiadającego już słoneczne i pełne światła dni, których nie mogę się doczekać. Wiosna tuż, tuż a tymczasem zapraszam Was na cudownie pyszną i aromatyczną od indyjskich przypraw wersję zupy dyniowej. Oczywiście możecie tę zupę przygotować z każdego rodzaju dyni, ale ta z odmiany piżmowej będzie bardziej maślana i aksamitna w smaku.


I am impatiently waiting for the spring to come. Tired with autumnal and wintere weather and temperatures I'm awaiting some warmth and rays of the sun. In the meantime I serve smooth butternut squash soup that is perfect for this season when winter is almost coming to an end but the spring still hasn't come. Thanks to chilli and aromatic spices it is still very  warming and the colour reminds me that  the sun is just around the corner. 




Składniki (2 porcje) scroll down for English
800 g dyni piżmowej (lub innej odmiany) obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę
150 ml mleczka kokosowego
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 chilli - posiekane w drobną kostkę (jeżeli chcesz, żeby zupa była bardziej łagodna, usuń pestki, jeżeli chcesz, żeby zupa była ostra jak brzytwa, dodaj chilli wraz z pestkami)
0,5 łyżeczki garam masala
olej ryżowy
szczypta soli
odrobina cukru i soku z cytryny
prażone pestki słonecznika do przybrania*

1. Podsmaż cebulę na oleju ryżowym ze szczyptą soli
2. Dodaj chilli  i garam masalę i podsmażaj jeszcze przez chwilę
2. Dodaj dynię i podsmażaj jeszcze przez chwilę

3. Dolej wrzątek - nie za dużo, tylko tyle, żeby zatopić dynię

4. Gotuj aż dynia będzie miękka - około 10 do 15 minut

5. Tuż przed końcem gotowania dolej mleczko kokosowe. Zagotuj, dopraw cukrem i sokiem z cytryny
6. Zmiksuj zupę na aksamitny krem
7. Podawaj posypaną prażonymi pestkami dyni

* w celu uprażenia pestek dyni umieść je na suchej patelni i praż ciągle mieszając, do momentu kiedy zaczną puchnąć i się rumienić. 

English version
Ingredients (2 servings)
800 g of butternut squash, peeled and cubed
150 ml coconut milk
1 onion, diced
1 chilli - finely chopped (if you want your soup to be spicy, use chilli seeds, if you want your soup to be less spicy, discard them)
0,5 teaspoon of garam masala
rice oil
pinch of salt
pinch of sugar and few drops of lemon juice 
roasted pepitas for garnish

1. Sautee onion with a pinch of salt and rice oil
2. Add chopped chilli and garam masala and continue to sautee
2. Add butternut squash and sautee for a few more seconds

3. Add boiling water - not to much, only to cover butternut squash

4. Simmer till butternut squash is tender - around 10 - 15 minutes

5. Just before the end of cooking add coconut milk. Bring to a boil and season with sugar and lemon juice
6. Blend the soup until smooth 
7. Serve with roasted pepitas*
* in order to roast pepitas place them on a dry pan and roast, stirring constantly, until they turn slightly brown and swollen.

32 komentarze:

  1. Mmmm wygląda fenomenalnie i jeszcze ta papryczka nadaje piękny akcent kolorystyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Joanno, to jest to czego mi dziś potrzeba! Wspaniała!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z mlekiem kokosowym musi smakować wybornie !

    OdpowiedzUsuń
  4. A u mnie była dzisiaj pieczona dynia piżmowa!
    Masz rację,jest szczególna w smaku i ma wyjątkowo piękny kolor.
    Na Twoją zupę zapraszam się po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo zapragnęłam takiej zupy właśnie teraz;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zimne popołudnia znowu nas męczą - taka zupa będzie teraz idealna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, mam nadzieję, że już niedługo przestaną i przyjdzie wreszcie upragniona i wyczekana wiosna :-)

      Usuń
  7. Apetycznie dziś i pomarańczowo tutaj:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Joanna, gdzie kupiłas dynię? nieosiągalna o tej porze roku w sklepach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na bazarku jeszcze się coś znajdzie dyniowego :-D

      Usuń
  9. Jakby specjalnie dla mnie zrobiona :) Uwielbiam zupy dyniowe. I tak pięknie podana, nic tylko jeść i wypatrywać wiosny. Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w Twój gust:-) Pozdrawiam cieplutko Katarzynko

      Usuń
  10. Kurcze ja też ostatnio nie widziałam dyni..:/ a szkoda, bo chętnie zrobiłabym taką piękną zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla mnie nie dość, że dynia w każdej postaci jest rewelacyjna to kocham zupy krem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trafiłam nie w dziesiątkę, ale w dwudziestkę :-D

      Usuń
  12. Nie znam smaku dyni piżmowej. Niestety nie mam gdzie jej kupić, ale chciałabym kiedyś skosztować.
    Może kiedyś gdzieś ją znajdę:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, u mnie wyczaiłam ją na bazarku. Czasami warto zapytać naszych stałych sprzedawców, może wiedzą, gdzie można nabyć te dziwniejsze odmiany :-)

      Usuń
  13. jak ja dawno dyniowych przysmaków nie widziałam:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to już ostatnie podrygi. Niedługo dynia zniknie na długie miesiące i zrobi miejsce na warzywa wiosenne i letnie :-D

      Usuń
  14. I love that you added coconut milk! Looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks to coconut milk the soup is super creamy and has a slight coconut flavour :-D

      Usuń
  15. I love butternut soup, your recipe sounds so delicious!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. It's really worth a try Rosie. The soup is sooooooo goood :-D

      Usuń