poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Zielona soczewica z pieczonymi buraczkami / Green lentils with baked beets

Nie spodziewałam się, że soczewica z buraczkami wyjdzie tak pyszna, choć faktem jest, że to głównie za sprawą odpowiedniego doprawienia. Wyraźnie słona soczewica świetnie kontrastowała ze słodko-kwaśnymi, młodymi buraczkami, które upiekłam według mojego ulubionego przepisu (klik). Wyszło pysznie, zdrowo i na dodatek to wersja wegańska. Jeżeli macie jednak ochotę na odrobinę białka zwierzęcego i nie jesteście akurat na diecie, to można całość posypać kawałkami koziego sera lub sera z niebieską pleśnią. Też będzie pysznie :-)  

To be quite frank, I have not suspected that  this dish may be soooo delicious. The secret is the seasoning. Salty, green lentils contrast nicely with sweet and sour baked beets that I baked according to my favourite recipe (click). The end result is not only delicious but also very healthy and vegan. If you want to make it only vegetarian, you can sprinkle the final dish with blue or goat cheese. It will be equally good, but not so healthy, so bear that in mind especially if you're on a diet and heavy cheeses are not for you.  




Składniki (2 porcje) / Ingredients (2 servings)

1 cebula, pokrojona w plastry / 1 onion, sliced
120 g zielonej soczewicy / 120 g of green lentils
6 - 8 młodych buraczków, obranych ze skórki / 6-8 small, young beets, peeled
kilka liści botwinki, posiekanych / few swiss chard leaves, chopped
oliwa z oliwek / olive oil
olej ryżowy /rice oil
ocet balsamiczny lub winny / balsamic or wine vinegar
sól i świeżo mielony pieprz / salt and freshly ground pepper
posiekana natka pietruszki do przybrania / chopped parsley for garnishing

1. Soczewicę namocz mniej więcej 8 godzin przed gotowaniem / Soak green lentils in cold water app. 8 hours before cooking
2. Buraki można piec w całości, pokrojone tak jak moje w półksiężyce lub w kostkę, w zależności od upodobań / You can bake whole beets, or cubed or cut in wedges according to your preferences
3. Ułóż buraki w żaroodpornym naczyniu lub w brytfannie do pieczenia /Place beets in baking dish
4. Polej oliwą z oliwek, octem, posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą /Pour olive oil and vinegar onto beets, sprinkle with salt and pepper
5. Przykryj naczynie do zapiekania folią aluminiową, tylko szczelnie /Cover tightly with aluminium foil
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni przez około 2 - 2,5 godziny. Buraki po upieczeniu mają być miękkie, więc czas pieczenia być może trzeba będzie wydłużyć. / Bake at 200-220 centigrades for about 2-2,5h or until tender
7. Odlej wodę w której moczyła się soczewica i ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości / Discard the soaking water and cook green lentils in salted water until tender
8. Odcedź ugotowaną soczewicą / Drain cooked lentils
9. Na patelni krótko podsmaż cebulę na oleju ryżowym, dodaj botwinkę, ugotowaną soczewicę i podsmażaj przez chwilę / Fry onion with a little bit of rice oil, add chopped swiss chard and  cooked green lentils and continue to stir and dry for few moments
10 Dopraw solą i pieprzem / Season with salt and pepper
11. Na samym końcu dodaj buraki, wyłóż na talerze, posyp natką pietruszki i podawaj / Add baked beets, arrange on a serving dish, sprinkle with chopped parsley and serve

20 komentarzy:

  1. Musze wypróbować.Wciąż mam wrażenie że za mało warzyw w mojej diecie:/

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks and sounds delicious! I've never thought to put lentils and beets together in the same dish. I bet it has a wonderful earthy flavor :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yeah, the flavour is in fact wonderful and earthy :-) Definitely worth trying :-)

      Usuń
  3. Lubię buraki oraz soczewicę więc takie połączenie bardzo mi odpowiada:) wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli lubisz i soczewicę i buraki, to to danie jest właśnie dla Ciebie :-)

      Usuń
  4. ojej alez tu dzisiaj pomysłowo:)super

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale czad!!!:-) Pysznie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetycznie :)! Ja też ostatnio zajadałam się sałatką z pieczonymi buraczkami....i kurczakiem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Asiu, u Ciebie jak zawsze pięknie i smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, jak ja lubię takie pochwały :-) Pięknie dziękuję za miłe słowa :-)

      Usuń