środa, 25 września 2013

Jarmużowy dip / Kale dip


I znowu jarmuż. Tym razem w bardzo prostym i pysznie zielonym wydaniu. Można go potraktować zarówno jako gęsty dip do warzyw jak i smarowidło na kanapki. Jest duża szansa, że w takiej postaci można to super zdrowe warzywo przemycić do posiłków tych, którzy takiemu zielsku są zwyczajowo raczej niechętni.

Again I'm serving some kale in extremely simple and deliciously green  and healthy version. You can treat what I serve today both as a dip for vegetables or as a spread for sandwiches. It's perfect for breakfast but also it would be an ideal snack for parties or any other similar occasions, so you'd better grab some kale and prepare this dip and enjoy it with your loved ones and friends. 




Składniki (2 porcje) / Ingredients (2 servings)
400g serka wiejskiego / 400g of cottage cheese
4 duże i świeże liście jarmużu / 4 big kale leaves
sól i pieprz do smaku / salt and pepper to taste
opcjonalnie ząbek czosnku / optionally 1 clove of garlic
Szczypiorek do dekoracji / chives for decoration 

1. Umyj starannie jarmuż, pamiętając, że jego karbowane na końcach liście są chętnie zamieszkiwane przez różnego rodzaju żyjątka, bo  cicho i spokojnie i nikt nie przeszkadza / Wash kale leaves very carefully, remembering that leaves are perfect destination for little creatures that like to inhabit this safe and sound area
2. Wysusz liście ściereczką lub odwiruj w suszarce do sałaty i usuń gorzkie i stwardniałe łodygi. Porwij liście na mniejsze kawałki / Dry kale leaves and cut off tough stems that are bitter and hard. Tear leaves into smaller pieces
3. Zmiksuj jarmuż w malakserze. Jeżeli używasz czosnku, zmiksuj również czosnek na tym etapie / Process kale leaves in a food processor. If you're using garluc, add it to kale leaves
4. Dodaj serek wiejski i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji / Add cottage cheese and process until smooth
5. Dopraw solą i pieprzem / Season with salt and pepper
6. Udekoruj szczypiorkiem i podawaj albo z warzywami albo jako smarowidło na kanapki / Decorate with chives and serve as a dip with vegetables or as a spread for sandwiches

22 komentarze:

  1. Jestem ciekawa smaku jarmużu, niestety w moim mieście nie mogę go dostać :(. Pięknie zielony dip ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarmuż jest podobny do szpinaku, ale bardziej wyrazisty i wytrawny. Pycha :-)

      Usuń
  2. No cóż, a ja nadal nie zorganizowałam sobie tego zielska, aby coś pysznego z niego przygotować, zresztą tutaj niestety nigdzie go nie widzę. Patrzę więc z zazdrością na Twoje piękne zdjęcia i łykam ślinki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cierpliwości Veggie, ja też szukałam dłuuuugo, długo, aż wreszcie ukazał się moim oczom i kubkom smakowym :-)

      Usuń
  3. Super, uwielbiam pasty i smarowidła!

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny ma kolor. Bardzo ladne zdjęcia Asiu.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna propozycja :) nie pomyślałabym żeby tak podać jarmuż :D

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba będę musiała w końcu sięgnąć po to "zielsko" ;) hihihi
    przemawia do mnie twoja propozycja podania;)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja nigdy tego "zielska" nie jadłam... może gdyby napatoczyło się pod rękę na zakupach ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. z niewytłumaczalnego dla mnie powodu "to zielsko" trudno kupić ... mam nadzieję że uda mi się je dostać na dużych targowiskach Krakowa ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak u mnie jest, to w Krakowie też powinno się znaleźć. Warto też poszukać w supermarketach, bo tam może być tańsze :-)

      Usuń
  9. Do takiego dipu to ja się przysiadam!
    Jarmuż staje się modnym warzywem i dobrze.
    Ja bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Amber. Dla Ciebie zawsze znajdzie się miejsce i pyszności do jedzenia :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  10. Wspaniały pomysł!!! Zapisuję i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń