wtorek, 3 września 2013

Sałatka izraelska / Israeli salad


Kuchnię izraelską uwielbiam przede wszystkim za warzywa. Ze względu na klimat, jest ich wszędzie całe mnóstwo, dzięki czemu w Izraelu jedzą nie tylko pysznie, ale i megazdrowo. Ta sałatka jest tego najlepszym przykładem. Same świeże warzywa, lekko tylko doprawione oliwą z oliwek i cytryną a czasami także i tahiną, stają się pyszną  i lekką przekąską czy dodatkiem do dania głównego. Jeżeli na dodatek przygotujemy sobie taką sałatkę właśnie teraz, kiedy pomidory i papryki mają najwięcej smaku, to znajdziemy się w sałatkowym niebie. 


I adore Israeli recipes mainly because of vegetables that are used in abundance in practically every single dish making those dishes not only delicious but also super healthy. And so is this classical israeli salad - delicious, crunchy and good for your health. Only the most fresh vegetables, seasoned slightly with extra virgin olive oil and lemon juice and sometimes also with tahini can be a great lunch, appetizer or side dish, especially now, when tomatoes and ball peppers are in season. 




Składniki (2 porcje) scroll down for English
1 średni ogórek, pozbawiony pestek i pokrojony w drobną kostkę 
1 pomidor, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w drobną kostkę
ćwiartka papryki czerwonej, pokrojonej w drobną kostkę
ćwiartka papryki pomarańczowej, pokrojonej w drobną kostkę 
ćwiartka papryki żółtej, pokrojonej w drobną kostkę
opcjonalnie garść drobno posiekanych zielonych oliwek 
posiekana natka pietruszki 
kilka kropel oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
kilka kropel soku z cytryny 
sól i pieprz 
opcjonalnie 2 łyżeczki tahiny (pasty sezamowej)

1. Wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa oraz posiekaną pietruszkę
2. Dopraw oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz tahiną, jeśli jej używasz i podawaj

English version
Ingredients (2 servings)
1 cucumber (medium size), seeds removed, diced
1 tomato, seeds removed, diced
quarter of red ball pepper, diced
quarter of orange ball pepper, diced
quarter of yellow ball pepper, diced
handful of chopped green olives (optional)
fresh parsley, chopped
few drops of extra virgin olive oil
few drops of freshly squeezed lemon juice
salt and pepper
2 teaspoons of tahini (optional)

1. Combine all chopped vegetables and parsley
2.Season with olive oil, lemon juice, salt, pepper and tahina and serve

26 komentarzy:

  1. O proszę, robię taką od dawna i nie miałam pojęcia, że to izraelska sałatka :) Jedyna różnica u mnie, to że zamiast oliwy daję zwykły olej rzepakowy, bo jest zdrowszy (ma więcej omega-3 i witamin). Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z tym olejem rzepakowym. Ta sałatka jest tak uniwersalna, że można wiele rzeczy pozmieniać :-)

      Usuń
  2. Kolorowo i zdrowo! A nie wpadłam na to, żeby użyć pasty sezamowej do sałatki... człowiek całe życie się uczy...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tahina dodaje zupełnie innego wymiaru do tej sałatki. Zdecydowanie warto sobie przyrządzić ją w ten sposób :-)

      Usuń
  3. Jak nie lubię sałatek, to na tę bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny dodatek tahini, na pewno całkowicie zmienia smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. Zwykła sałatka warzywna zyskuje trochę charakteru :-)

      Usuń
  5. I love this dish! It's so bright, flavorful and vibrant! And, I would definitely add the tahini :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yeah, tahini is a must :-) And with vegetables straight from your wonderful garden this salad would be simply perfect :-)

      Usuń
  6. Fajna, taka trochę szopska, ten dodatek tahihi ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajnie podkręca całość i zwykła sałatka staje się niezwykła :-)

      Usuń
  7. Alez kolorowa! Podoba mi sie dodatek tahini.

    OdpowiedzUsuń
  8. kolorowa, piękna i takie właśnie lubię:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyznam szczerze, że kuchnia izraelska jest mi obca... Ale ta sałatka wygląda naprawdę zachęcająco więc może w końcu się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto smaczny kąsku, bo kuchnia izraelska jest pyszna, prosta, zdrowa i kolorowa :-) Co widać na zdjęciach :-)

      Usuń
  10. Zdrowo, pięknie i kolorowo:) Wygląda fantastycznie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taką sałatką może na nowo polubiłabym się z warzymi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Joasiu jak pięknie i smacznie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń