wtorek, 29 lipca 2014

Granita jabłkowo - limonkowo - bazyliowa / Apple, lime and basil granita


Jeżeli i Wam doskwiera upał, to pędzę z odsieczą i z przepisem na orzeźwiającą, pyszną i pięknie zieloną ulgę, którą przygotujecie w dosłownie kilka minut. Kto się skusi?

Let delicious, refreshing and beautifully green granita be a perfect compliment to hot summer day. It can be prepared in minutes and will make scorching day a bit more bearable.  





Składniki (1 porcja) scroll down to English version
1 zielone jabłko 
sok z jednej limonki
2 łyżki cukru demerara
150 ml wody lub świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
16 kostek lodu
0,5- 0,75 pęczka bazylii

1. Zmiksuj wszystkie składniki z blenderze kielichowym i natychmiast podawaj

English version
Ingredients (1 serving)
1 green apple
juice from 1 lime
2 tablespoons of demerara sugar
150 ml water or freshly pressed apple juice
16 ice cubes
0,5-0,75 bunch of fresh basil

2. Blend all ingredients until smooth and serve immediately

15 komentarzy:

  1. Wspaniała - piękny kolor i moje ulubione składniki

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, bardzo polubiłam granitę, sama niedawno zrobiłam z wonogronami. Dla ochłody doskonała :) Piękny kolor uzyskałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i po co ja tu zajrzałam;) teraz mam ochotę na taką własnie granitę, świetne połączenie smaków, po prostu samo orzeźwienie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że piekarnik poszedł w odstawkę :D
    A napoje idą na potęgę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Już samo patrzenie sprawia mi przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny kolor :) Taki deser to prawdziwa ulga w upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam....jednym slowem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja się skuszę. Wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Co tu gadać ,jest obłednie piękno-pyszny .

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała i orzeźwiająca! Zapraszam na przepis miesiąca!
    Pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobry wieczór, biorę dwa litry ;)

    OdpowiedzUsuń