wtorek, 22 lipca 2014

Probiotyczna lemoniada / Lacto-fermented probiotic lemonade


Mam dla was hit tego lata i jeszcze kilku następnych. Założę się, że takiej lemoniady najpewniej jeszcze nie piliście, a warto, bo jest pyszna, naturalnie, choć lekko, gazowana i bardzo zdrowa. Zawiera w sobie bakterie probiotyczne, więc nie tylko gasi pragnienie jak klasyczna lemoniada, ale dodatkowo pozytywnie wpływa na Wasz przewód pokarmowy. Jej przygotowanie  niestety bardzo długo trawa, bo aż cztery lub pięć dni, ale takiej lemoniady nie znajdziecie w żadnym sklepie i w żadnej restauracji, więc warto włożyć trochę wysiłku w jej przygotowanie. Ja już ją uwielbiam i wiem, że Wy też ją polubcie już po pierwszym łyku, bo jest nie tylko pyszna, ale i świetnie gasi pragnienie :-)   

If during scorching heat you desperately search for cold and refreshing beverages I have something special for you. Lacto-fermented lemonade is not only delicious but also superhealthy for your guts, cause it contains probiotic bacteria. I know that preparation of this lemonade is time  consuming but it's also worth every nanosecond of time that you gonna spent preparing it. This is also the kind of lemonade that is very rarely served in restaurants and unavailable in stores, so if you want to enjoy it, you simply have to prepare it at home. No excuses!





Składniki (ok. 0,5L lemoniady) scroll down to English version
Inspiracja: klik 
60 ml serwatki (taką ilość uzyskałam z odsączenia 400 g jogurtu naturalnego. Można też użyć kefiru, maślanki, lub mleka zsiadłego)
400 ml wody
60 ml soku z cytryny 
6 łyżeczek cukru demerara

1. Przygotuj serwatkę. W tym celu wyłóż sitko grubą warstwą gazy i przelej na nią jogurt. Odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Nie odciskaj jogurtu z gazy, żeby uzyskać większą ilość serwatki. Taką serwatkę możesz trzymać w lodówce około tygodnia. To co zostało na gazie też możesz wykorzystać jako jogurtowy serek na kanapki. 
2. Do słoika, który można szczelnie zamknąć przelej uzyskaną serwatkę, wodę i sok z cytryny i wsyp cukier. Dobrze zamknij i energicznie potrząsaj aż do momentu, kiedy cały cukier się rozpuści
3. Odkręć nakrętkę, Przykryj słoik czystą gazą, przymocuj ją za pomocą gumki recepturki lub sznurka i odstaw do fermentacji na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. 
4. Lemoniada będzie gotowa, kiedy pojawią się drobne bąbelki a na powierzchni będzie widoczna biała piana.
5. Schładzaj w lodówce przed podaniem 

English version
Ingredients (around 0,5L of lemonade)
Inspiration: click
60 ml whey (such quantitty of whey I reveived by straining 400 g yoghurt. You can also choose to separate whey fom kefir or buttermilk)
400 ml water
60 ml fresh lemon juice  
6 teaspoons of demerara sugar

1. Prepare whey. In order to do it, place a thick layer of cheesecloth onto a sieve and strain yoghurt through it. Set aside in the fridge overnight. Whey can be stored in the fridge for approximately 1 week and leftover on the cheesecloth can be used up as a yoghurt cheese for sandwiches.  
2. In a jar that can be tightly closed place whey, sugar, water and lemon juice. Close it tightly and shake well until all sugar dissolves.  
3. Take off the lid from the jar, cover the jar with clean cheesecloth, secure it with a a string and set aside for 2-3 days at room temperature.
4. Lemonade will be ready, when small bubbles will appear in the liquid and white foam on the surface.
5. Refrigerate before serving. 




22 komentarze:

  1. Zaskoczyłaś mnie:)
    Do wypróbowania...koniecznie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow - zapowiada się świetny napój na lato.
    Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Już dodaje do przepisów do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie takiej jeszcze nie piłam, a bardzo chciałabym spróbować, jestem ciekawa jej smaku!; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę spróbować, bo brzmi ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznaję nie piłam takiej, a ciekawa jestem jak smakuję, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie ciekawe wyzwania. Kiedy znajdę "chwilę" chętnie przygotuję taką lemoniadę, a tymczasem nacieszę oko tą na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A to ciekawostka! Znam tylko sklepowe napoje bazujące na serwatce, a tu proszę - zdrowy, domowy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dłuuugooo, ale chyba warto tyle poczekać :D

    OdpowiedzUsuń
  10. O to coś dla mnie:) lemoniade kocham po prostu.

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm... wygląda niesamowicie apetycznie!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętni skorzystam z przepisu. I co tam czas, ważne, że zdrowe;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo jestem ciekawa smaku onego napoju. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. o kurcze, zaskakujesz jak zwykle!

    OdpowiedzUsuń
  15. Czyli zrobilas nasza tutejsza Rivelle! Ulubiony serwatkowy napoj Szwajcarow ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam lemoniady...wygląda i zapewnie smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo pomysłowo, sama ostatnio miałam sporo serwatki, ale żeby robić z niej lemoniadę ?!

    OdpowiedzUsuń