niedziela, 17 sierpnia 2014

Musli Birchera / Overnight Bircher muesli


Kiedyś moje śniadaniowe płatki owsiane miały postać słodkiej i suchej karmy dla ptaków. Wierzyłam, że tak jest zdrowo, więc pochłaniałam takie poranne posiłki dość często. Z czasem przekonałam się jednak, że mój żołądek nie był tym zachwycony. Zaczęłam więc odkrywać świat aromatycznych, rozgrzewających i pysznych  gotowanych owsianek, które jednak sprawdzają się tylko jesienią i zimą. Ostatnio odkryłam jednak pomysł na zimne śniadanie z płatków owsianych, które jest bardzo przyjazne dla mojego żołądka i dla kubków smakowych. Początki nie były łatwe, ale jak już udało mi się znaleźć właściwe proporcje i odpowiednie składniki, to okazało się, że powoli zaczynam się od tego sposobu na płatki owsiane uzależniać. Wyszło z tych moich poszukiwań i eksperymentów proste i pyszne śniadanie, dzięki któremu aż chce się wstać z łóżka i biec czym prędzej do lodówki z nadzieją, że nie zapomniało się wieczorem nastawić płatków ;-)

Hot and aromatic porridge is perfect breakfast choice for autumn and winter, but summer calls for something colder yet equally delicious and easy to digest. Bircher overnight muesli is a perfect choice. It can be quite tricky, cause not all proportions and ingredients match one another equally well, but if  you stick to my recipe, you won't be disappointed. You will be, on the other hand, pretty happy to get up in the morning and you will run to the fridge quickly, hoping that you had not forgotten to prepare muesli the night before ;-)







Składniki (1 porcja) scroll down to English version
przepis własny

3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki płatków orkiszowych (można zastąpić owsianymi)
ok. 9 łyżek maślanki
2 - 3 łyżeczki melasy (można zastąpić miodem, ale to już nie będzie to samo)
garść malin
10 migdałów
1 nektarynka
2 śliwki

1. Zalej płatki owsiane i orkiszowe 7 łyżkami maślanki, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc
2. Rano dolej jeszcze 2 łyżki maślanki, dodaj melasę i dobrze wymieszaj
3. Podawaj z migdałami, malinami oraz nektarynkami i śliwkami pokrojonymi na mniejsze kawałki

English version

Ingredients (1 serving)
my own recipe

3 tablespoons of rolled oats
3 tablespoons of rolled spelt (can be replaced with rolled oats)
around  9 tablespoons of buttermilk
2 - 3 teaspoons of molasses (can be replaced with honey, but the taste will alter)
handful of raspberries
10 almonds
1 nectarine
2 prunes

1. Mix rolled oats and rolled spelt with 7 tablespoons of buttermilk and refrigerate for a couple of hours, preferably overnight
2. In the morning add 2 tablespoons of buttermilk, molasses and stir well
3. Serve with almonds, rasberries and chopped nectarines and prunes

19 komentarzy:

  1. Ten sposb jest doskonały, też go wypróbowałam, ostatnio zasmakowałam w płatkach jaglanych łączę z innymi, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie śniadanie to warto wstać nawet o 5 rano :) duża dawka owców i masz mnie w garści ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, jak pysznie wygląda! I jakie zdjęcia piękne.Uściski Joasiu:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na pyszne śniadanie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobre to, a zdjęcia jakie nowe, inne, fajne. Na plus! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie rzeczy to ja bardzo chętnie zjem: DD

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam coś podobnego ale z jogurtem naturalnym i innymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robię bardzo podobnie, z tą różnicą, że płatki wieczorem zalewam gorącą wodą a rano dodaję już pozostałe składniki, łącznie z jogurtem...

    OdpowiedzUsuń
  9. O a ja zalewam mieszanką jogurtu i mleka, chętnie wypróbuję maślankę. Świetny sposób na śniadanie w słoiczku do pracy wystarczy tylko dodać świeże owoce i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Looks great! Lovely photos Joanna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie nocne owsianki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale wspaniałe śniadanie, tylko kupię maślankę i je zrobię :) Dam znać jak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Looks the delcious! :) I love, love, love oats!

    xo Elisa


    www.leboer.de

    OdpowiedzUsuń
  14. Podobnie jak Ty uwielbiam gotowane owsianki, a że jeszcze za oknem dość ciepło, na pewno wypróbuję tę smakowitą wersję na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  15. takie śniadanie to ja rozumiem, zdrowe, zapewne pyszne, a do tego wszystkiego jeszcze wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak, powinna być jakaś kampania społeczna, żeby nie jeść tych gotowców udających że są zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń