wtorek, 9 września 2014

Sałatka panzanella / Panzanella salad


Jeżeli nie chcecie, tak jak ja, wyrzucać czerstwego chleba, to na pewno wykorzystacie przepis na sałatkę panzanella. Przyznam szczerze, że początkowo nie zachwycił mnie wcale pomysł na danie z rozmoczonym w winegrecie chlebem, jednak jak tylko spróbowałam tej sałatki, to szybko zmieniłam zdanie. Stała się ona nawet jednym z moich ulubionych pomysłów na lekki lunch, zwłaszcza po weekendzie, kiedy zalega mi w kuchni dużo czerstwego chleba.

If you're facing stale bread issue, panzanella salad is the perfect choice for you. At first I was not at all convinced that salad with stale bread that is practically soaked in a vinaigrette is a good idea. Still however I've quickly changed my mind as soon as I tasted this salad for the first time. Surprisingly it was delicious, full of flaovours and freshness. It has become one of my favourite lunch option, especially after weekends, when I have loads of bread leftovers for reuse.




Składniki (2 porcje) scroll down to English version
1 sucha, czerstwa bułka
1 duży pomidor
pół ogórka
pól papryki czerwonej
pół papryki żółtej
kilka listów bazylii
6 łyżek oleju lnianego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki cukru pudru

1. Pokrój lub podziel czerstwą bułkę na kawałki na jeden kęs
2. Pokrój pomidor, ogórka oraz papryki na mniejsze kawałki
3. Przygotuj wingret. W tym celu umieść w słoiku olej lniany, ocet balsamiczny, cukier puder i sok z cytryny. Zakręć szczelnie pokrywkę słoika i potrząsaj aż do uzyskania emulsji
4. Umieść w misce pokrojone warzywa i kawałki bułki. Polej wingretem i posyp porwanymi listkami bazylii

English version
Ingredients (2 servings)
1 stale bread roll 
1 big tomato 
0,5 cucumber
0,5 red ball pepper
0,5 yellow ball pepper 

few fresh basil leaves 
6 tablespoons of flaxseed oil 
1 tablespoon of lemon juice 
1 tablespoon of balsamic vinegar
2 teaspoons of caster sugar

1. Cut or tear stale bread rolls into one-bite pieces 
2. Cut tomato, cucumber and ball peppers into smaller pieces 
3. Prepare vinaigrette by mixing well (preferably in a jar with a tight lid on) flaxseed oil, lemon juice, balsamic vinegar and caster sugar until thick emulsion is formed 
4. Place chopped vegetables and stale bread roll pieces in a big bowl. Pour over vinaigrette, sprinkle with torn basil leaves, mix and serve. 


22 komentarze:

  1. Robilam te salatke z troche innego przepisu, z chlebem i bez cukru, tez poczatkowo podchodzilam sceptycznie, ale teraz to jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ją! :) Jest przepyszna i zawsze miło mi się kojarzy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jak Ty nie wyrzucam czerstwego pieczywa.
    Panzanellę uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czerstwy chlebek zawsze wykorzystuję na grzanki w jajku, a tu proszę taka jeszcze możliwość zrobienia sałatki, pysznie! :0

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak wykorzystam! Wygląda ta sałatka pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł super, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastic! Gorgeous photography Joanna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda fantastycznie! Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł, ja często robię sos pomidorowy zagęszczony właśnie takim chlebem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna :) A ja lubię sobie chlebek umoczyć w winegrecie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy pomysł z tym chlebem, będę musiała wypróbować!: )

    OdpowiedzUsuń
  12. Poproszę chociaż małą miseczkę! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny przepis, dzisiaj maszeruję po składniki i działam :D Do chlebka można dodać dressing Develey: czosnkowy, winegret czy mój ulubiony jogurtowy. Polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. A mnie widzisz wrecz przeciwnie - na sama mysl takiego przesiaknietego pomidorami i oliwa chleba ciekla mi slinka :)
    To rowniez zdecydowanie jedna z moich ulubionych salatek :)
    Pozdrawiam serdecznie i milego weekendu zycze!

    OdpowiedzUsuń
  15. o matko... zostało coś dla mnie? mogą być okruszki ;]

    OdpowiedzUsuń