sobota, 16 grudnia 2017

Kokosowo - migdałowe kulki


Świąteczne kulki śniegowe (z angielskiego snowballs) to atrakcja przede wszystkim dla kokosożerców, ale też i dla fanów słodkości wszelakich. Są proste do przygotowania i jeszcze prostsze do podjadania. Idealnie sprawdzą się nie tylko jako świąteczne łakocie, ale także jako świąteczne prezenty. Ta wersja jest zdecydowanie grzeszna, ale w zanadrzu mam jeszcze przepis na szybkie i proste kulki śniegowe, które są dużo zdrowsze, mniej kaloryczne i przy okazji wegańskie.





Składniki (ok. 24 - 30 kulek)
Zródło: klik
130 g niesolonego, prawdziwego masła
3 łyżki mleka
1 laska wanilii
250 g herbatników
1-4 łyżek cukru pudru (przy 4 będzie naprawdę słodkie) 
75 g startej białej czekolady
50 g posiekanych migdałów bez skórki (tylko nie używaj płatków migdałowych, chodzi o to, żeby trochę pochrupało)
ok. 5 - 10 łyżek wiórków kokosowych do masy kulkowej (tyle ile masa zabierze)
ok. 0,5 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek
opcjonalnie 100 g białej czekolady do dekoracji (pominęłam, bo kulki byłyby za słodkie)

1. Na wolnym ogniu roztop masło wraz z mlekiem.
2. Do garnka z masłem i mlekiem dodaj wyskrobane ziarenka wanilii.
3. W malakserze pulsacyjnie zmiksuj herbatniki, tylko nie za mocno.
4. W dużej misce umieść zmiksowane herbatniki, cukier puder, posiekane migdały i dobrze wymieszaj.
5. Do masy herbatnikowej dodaj roztopione maslo z mlekiem i wanilią i dobrze wymieszaj.
6. Dodaj wiórki kokosowe (tyle ile masa zabierze) i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Masa musi być dość zwarta, żeby dało się formować kulki. Jeżeli ciężko jest je formować, to dodaj jeszcze troche wiórków kokosowych lub parę pokruszonych herbatników.
7. Kulki obtaczaj w wiórkach kokosowych.

8. Możesz udekorować wierzch roztopioną, białą czekoladą, ale uprzedzam, że to wersja naprawdę bardzo słodka.
9. Kulki przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, ale przed podaniem pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz