Strony

poniedziałek, 18 lutego 2008

Wariacja na temat kapusty kiszonej / Braised sauerkraut


Tym razem coś dla wegetarian, tak jak obiecałam na początku.
Nigdy nie byłam i nie jestem fanką bigosu. To zdecydowanie nie mój smak. Czasami jednak mam ochotę na gotowaną kapustę kiszoną. Sama wpadłam na tę recepturę podpierając się przepisem na francuski ratatouille. Kapusta zastępuje cukinie i bakłażana. Danie jest bardzo lekkie, rześkie no i przede wszystkim zdrowe. Świetne na lunch lub lekki obiad z kawałkiem chrupiącej grzanki czy bagietki. Takie dania jak te są dość czasochłonne w przygotowaniu, choć wcale nie trudne. Dlatego więc lubię przygotować porcje jak dla całego pułku. Świetnie przechowuje się w lodówce czy w zamrażarce. Proporcje składników nie są sztywne, zawsze można dobrać je do swojego smaku.

Składniki (8 porcji)
1 kg kapusty kiszonej
3 cebule
5 ząbków czosnku
2 puszki pomidorów z puszki
1 opakowanie koncentratu pomidorowego
1 papryka
2 łyżki oliwy do smażenia
oregano
sól
pieprz
2 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta chilli
pietruszka do dekoracji
świeża bagietka lub grzanki

1. Rozdrobnij kapustę na mniejsze kawałki, żeby potem przy jedzeniu się nie ciągnęło jak spaghetti
2. Gotuj kapustę przez 10-20 minut, aby straciła swój kwaśny smak
3. Odcedź kapustę
4. Poszatkuj cebulę w kostkę
5. Rozgnieć czosnek
6. Podduś czosnek wraz cebulą na oleju
7. Gdy cebula się zeszkli dodaj paprykę
8. Po jakimś czasie dodaj kapustę, pomidory w puszce
9. Podduś ok. 10 minut
10. Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy i gotuj jeszcze trochę, aby wszystkie smaki się połączyły
11. Smakuj i doprawiaj zgodnie z Twoimi upodobaniami

12. Udekoruj pietruszką i podawaj wraz z chrupiącą bagietką lub grzankami



English version:

Sauerkraut reincarnation

This time something for vegetarians.

Although I am polish girl I w
as never a big fan of “bigos”, the traditioanal polish dish prepared from sauerkraut. That’ s why one day I decided to make up my own version of bigos that I would like a lot. And so did I. It was one of my first experiments in the kitchen. Pretty successful, I must admit. Sauerkraut in this recipe replaces zuchini and eggplant in a traditional french ratatouille. This consierably changes the taste. This dish is easy, light, delicious and healthy. Perfect for lunch or for light dinner if served with a piece of fresh and crispy baguette.
Preparations are easy but time consuming so I strongly advise you to prepare a really huge batch. It can be stored in a fridge for a couple of days or it can be frozen. I assure you that you can mingle different amounts of basic ingredients up to your taste.

Ingredients (8 servings)
1 kg of sauerkraut
3 onions
5 garlic cloves
2 cans of chopped tomatoes
1 small can of tomato puree
1 pepper
2 tbsp of olive
oregano
salt
pepper
2 tbsp of lemon juice
0,5 sp of sugar
1 sp of sweet pepper
pinch of chilli powder
fresh parsley for decoration
fresh and crispy baguette

1. Chop sauerkraut into smaller pieces. Otherwise it would resemble cabbage spaghetti and it would be difficult to eat.
2. Cook sauerkraut for 10-20 minutes so that it looses most of its pungent taste.
3. Strain sauerkraut and set it aside
4. Chop onions
5. Crash garlic cloves
6. Warm olive in the huge pot and fry onions together with garlic cloves.
7. Add red pepper and braise a bit
8. Add parboiled sauerkraut and tomatoes
9. Simmer on low heat for approximately 10 minutes
10. Add tomato puree and all spices and simmer until all aromas and tastes are well incorporated.

11. Season according to your taste
12. Decorate with fresh parsley and serve with crispy baguette
 

4 komentarze:

  1. brzmi smacznie
    kapusta jest jeszcze pyszna z pieczarkami usmażonymi na patelni i gotowana przez 3 dni

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez 3 dni...??? ojej może to i pyszne ale strasznie nieekologiczne. A do tego niespodzianka na rachunku za prąd :-(

    OdpowiedzUsuń
  3. gotuję na gazie :D
    a to nie znaczy że trzeba ją gotować przez kilka godzin ale zagotować i ok 10 min pogotować
    i jej smak wszystko potrafi wynagrodzić

    OdpowiedzUsuń
  4. Łasuchu, z przyjemnością zawiadamiam, że zostałaś ustrzelona ;) Jeżeli masz ochotę pobawić się, zajrzyj na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń