 Kolejna propozycja chłodnika idealnego podczas upalnego i słonecznego lata. Hiszpańskie gazpacho jest niemożliwie proste w przygotowaniu i w dodatku przepyszne. Podobnie jak w przypadku innych prostych dań najważniejsze to używać najświeższych sezonowych składników najlepszej jakości. Proporcje poszczególnych składników można dowolnie zmieniać. Należy jedynie uważać z eksperymentowaniem z ilością octu z białego wina i soku z cytryny. Za dużo tych octu i cytrynowego soku może zwarzyć gazpacho. Ale ratunkiem w takiej sytuacji jest dodanie więcej oliwy, w celu przywrócenia zupie atłasowej konsystencji.
Kolejna propozycja chłodnika idealnego podczas upalnego i słonecznego lata. Hiszpańskie gazpacho jest niemożliwie proste w przygotowaniu i w dodatku przepyszne. Podobnie jak w przypadku innych prostych dań najważniejsze to używać najświeższych sezonowych składników najlepszej jakości. Proporcje poszczególnych składników można dowolnie zmieniać. Należy jedynie uważać z eksperymentowaniem z ilością octu z białego wina i soku z cytryny. Za dużo tych octu i cytrynowego soku może zwarzyć gazpacho. Ale ratunkiem w takiej sytuacji jest dodanie więcej oliwy, w celu przywrócenia zupie atłasowej konsystencji.
Składniki (3 porcje):
4 dojrzałe i świeże pomidory – sparzone i obrane ze skórki 
1 obrany ogórek
1 papryka czerwona
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Dużo oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, najlepszej jakości – ok. 0,5 szklanki lub więcej 
0,5 łyżki octu z białego wina 
Sól i pieprz do smaku
1. Umieść pomidory, ogórek, paprykę i czosnek w malakserze i rozpocznij miksowanie. 
2. Podczas miksowania dodawaj powoli oliwę z oliwek, ocet z białego wina oraz sok z cytryny. 
3. Kontynuuj miksowanie aż do osiągnięcia kremowej konsystencji 
4 Dopraw solą i pieprzem 
5. Schłodź w lodówce 
6. Udekoruj kawałkami ogórka i papryki i podawaj ze świeżą bagietką.
 
