Strony

wtorek, 14 czerwca 2011

Bardzo oliwkowe farfalle / Farfalle pasta with green olives

Bardzo oliwkowe farfalle to pochwała prostoty, składników najwyższej jakości ale i wyrazistości w sam raz dla tych, którzy uwielbiają oliwki tak jak ja. Dzisiejsza propozycja wymaga najlepszej, najbardziej aromatycznej oliwy z oliwek, z pierwszego tłoczenia oczywiście i najlepszych oliwek, możliwie jak najmniej przetworzonych. Tylko wtedy eksplozja smaków i aromatów pozwoli cieszyć się w pełni tym jakże prostym i szybkim w przygotowaniu obiadem. Mnie smakowało wyśmienicie w odrobiną lekkiego, niezobowiązującego, czerwonego wina.


Składniki (2 porcje)
200 g makaronu - ja użyłam kokardek farfalle, ale można też użyć wegańskiej wersji orecchiette lub innych w zależności od makaronowych upodobań
2-3 porządne chlusty oliwy w oliwek z pierwszego tłoczenia 
150g wypestkowanych zielonych oliwek, pokrojonych w niezbyt drobne półplasterki. (Moje oliwki giganty były dodatkowo wypchane zieloną ostrą papryczką, więc moje oliwkowe farfalle było wyraziste i pikantne)
sól

1. Do gotującej, osolonej wody wrzuć makaron i gotuj zgodnie z czasem gotowania podanym na opakowaniu
2. Po odcedzeniu makaronu umieść do z powrotem w jeszcze ciepłym od gotowania garnku
3. Zalej oliwą, wrzuć pokrojone oliwki
4. Wymieszaj i natychmiast podawaj


English version:

Farfalle pasta with green olives

I absolutely adore olives so they frequently appear on the menu. This time they go with farfalle to create simply easy and delicious pasta dinner. I only recommend to use the best olive oil , extra virgin of course, that you can buy and the best olives according to my golden rule that the simplier the recipe and the less ingredients you need, the better quality of ingredients is necessary to enjoy all the flavours and taste. It's best with light, red wine. 

Ingredients (2 servings)
200 g of farfalle pasta (you can also use vegan orecchiette or any other vegan pasta according to your preferences)
2-3 tbsp of extra virgin olive oil
150 g of pitted and chopped green olives (my gigantic olives well pitted and stuffed with small green chilli peppers so my pasta was sharp and a bit spicy)
salt

1. Place pasta in boiling water and cook until al dente (according to cooking time on the packaging)
2. Drain pasta and place once again in the pot in which you boiled it - it will be still warm
3. Mix in olive oil and green olives and serve immediately

12 komentarzy:

  1. To jest dla mnie - oliwa i oliwki.Połączenie idealne w smaku i prostocie!

    OdpowiedzUsuń
  2. olikwi i makaron. uwielbiam takie polaczenia. pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. super danie, proste, ale jakie smaczne:) ja bardzo lubie wlasnie taka prostote w daniach z makaronem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być pyszne:)) Po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, oczywiste i niezawodne a zwlaszcza ze szklanka niezobowiazujacego czerwonego wina. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam lekki makaron, uwielbiam oliwki, więc jestem pewna, że będę uwielbiała ten przepis :) Wędruje do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. makaron i oliwki to jest cos co chyba lubi wiekszosc ludzi :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię makarony z prostymi dodatkami, więc ten by mi na pewno posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna kombinacja :D Bardzo lubię i farfalle, i dobre oliwki i czerwone wino, którego - jak by inaczej - muszę często unikać z powodu surowej diety. Farfalle to w ogóle wdzięczy rodzaj makaronu włoskiego, ładny kształt i uniwersalność użycia z wieloma sosami, jako zapiekanki, sałatki itp, nie to samo co spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Uwielbiam takie proste połączenia, makaron z oliwą bardzo się lubią :)

    OdpowiedzUsuń
  11. domyślam się, że to danie musi mieć fantastyczny aromat :) nie jestem fanką oliwek,ale w połaczeniu z makaronem (i winem) uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe ^^ W ogóle makarony na słodko to istna poezja :D

    OdpowiedzUsuń