Strony

niedziela, 6 listopada 2011

Ciasto milionera / Millionaire's cake


Ciasto milionera to jeden z moich ulubionych słodkich wypieków. Najczęściej występuje w formie kwadratowych ciastek, u mnie w formie ciasta, gdyż nie posiadam w swoich zasobach kuchennych kwadratowej ani prostokątnej foremki do pieczenia. Piekę więc ciasto milionera w tortownicy i kroję w trójkąty.  Pracy jest sporo, to fakt, ale wierzcie mi, efekt wart jest każdej waszej minuty spędzonej w kuchni. Kruche ciasto w połączeniu z lekko ciągnącą, słodką masą kajmakową i warstwą mlecznej czekolady na wierzchu to dla mnie jedno z połączeń idealnych. 

Część z Was pomyśli, że zamiast przygotowania masy karmelowej z mleka skondensowanego, można by tu użyć gotowej masy kajmakowej z puszki. Tym razem jednak proponuję nie chodzić na skróty, bo gotowa zapuszkowana masa kajmakowa ma troszkę inny smak i konsystencję i może niezbyt dobrze połączyć się z kruchym spodem i  wierzchnią warstwą czekolady. Efektem będzie ciasto, w którym warstwy się rozpadają a końcowy rezultat nie będzie tak efektowny jak przy użyciu własnoręcznie przygotowanej masy kajmakowej.


Składniki na kruchy spód:
175 g mąki
125 g masła roślinnego
50 g cukru

Składniki na masę kajmakową:
50 g masła roślinnego
50 - 100 g cukru 
400 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
150 g mlecznej czekolady

1. W misce rozetrzeć szybko palcami masło wraz z mąką
2. Dodać cukier i wyrobić na twarde ciasto
3. Ciasto owinięte folią przełożyć na pół godziny do lodówki
4. Wysmarować formę do pieczenia tłuszczem, żeby ciasto się nie przylepiło
5. Wyłożyć ciasto cienką warstwą na dno formy do pieczenia i nakłuć widelcem
6. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 20 - 30 minut, aż nabierze złoto - brązowego koloru.
7. Pozostawić do wystygnięcia.
8. W garnku podgrzewać mleko skondensowane, cukier i masło roślinne.
9. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa się zagotuje i zacznie powoli gęstnieć.
10. Kiedy masa jest już bardzo gęsta i złocista, szybkim ruchem wyłożyć na ostudzony kruchy spód
11. Roztopić mleczną czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w misce żaroodpornej umieszczonej w kąpieli wodnej.
12. Roztopioną czekoladę zdecydowanym ruchem rozprowadzić na masie karmelowej.
13. Schładzać w lodówce przed podaniem, żeby warstwy stężały i dobrze się ze sobą połączyły.


Przygotowując to ciasto, zawsze korzystam z przepisu z książki z serii "Z kuchennej półeczki" pt. "120 wypieków"  autorstwa Emmy Patmore.



English version:

Absolutey awesome and delicious cake. It requires a lot of time spent in the kitchen, but the end result is marvelously delicious and is worth all the effort. Trust me on this.

Ingredients for the shortcrust pastry
175 g all-purpose flour
125 g butter
50 g sugar

Ingredients for the kaimak and chocolate layers:
50 g butter
50 - 100 g sugar
400 ml condensed, unsweetened milk
150 g milk chocolate

1. In a bowl  rub the flour and butter with your fingertips until the mixture resembles breadcrumbs.
2. Add sugar and make a shortcrust pastry.
3. wrap in a foil and refrigerate for 30 minutes
4. spread thin layer of butter on you baking dish, so that the pastry will not stick to the dish.
5. Place the pastry dough onto your baking dish in a thin layer on the bottom and stab with fork in few places
6. Bake in the oven heated to 190 centigrades for 20 - 30 minutes until it turns golden - brown.
7. Allow to cool
8. In a pot heat condensed milk, sugar and butter. 
9. Boil on a low heat, stirring constantly until thick and golden kaimak is formed (it may take a "while")
10. When the kaimak is thick and golden, spread it swiftly onto the cool shortcrust pastry.  
11. Melt chocolate either in microwave oven or in a heatproof bowl placed on the pot with boiling water 
12. Spread swiftly the melted chocolate on the kaimak
13. Cool down in refrigerator

When baking this cake I always use the recipe from the book "120 baked goods" by Emmy Patmore.

10 komentarzy:

  1. Joanno,u Ciebie światowo-karmelowo.
    Ciasto musi być pyszne!
    Ja nigdy nie idę na skróty i karmel dzielnie robię sama.
    Słodkiego wieczoru.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam sie, gotowa masa kajmakowa nie sprawdza sie w tym ciescie. Probowalam i zdecydowanie lepsze bylo z domowa. Twoje ciasto milionera wyglada jak milion zlotych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. @ Amber
    ja czasami chodzę na skróty i korzystam z gotowego karmelu. No już niech będzie, przyznaję się do tego :-)

    @ Maggie
    Uuuuuu mocne słowa :-D Dzięki, taka pochwała mojego ciasta robi je jeszcze smaczniejszym :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę to zrobić, muszę! :) czuję, że to coś dla mnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne to ciasto! Kiedyś chciałam je zrobić, przepis zapisałam i tak zeszło i jeszcze nie zrobiłam..;)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj właśnie o nim czytałam...I taką mam teraz ochotę je zrobić ;-) Dobrze że są blogi - mogę popatrzeć na takie cudo u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne, mega karmelowe :-)ale że milionera? ciekawe :-)to znaczy, że jak je zrobię będę milionerką? powiedz TAK a robię w mig!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam tą ksiązkę, z której pochodzi przepis i ciągle zapominam, żeby to ciasto zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A szkoda Bon Appetit, bo wychodzi naprawdę świetnie! :-)

      Usuń