Strony

sobota, 12 listopada 2011

Wzwedzie ciasto z jabłkami / Swedish apple cake


Jednym z moich ulubionych wypieków jest szwedzie ciasto z jabłkami. Nie jest to jednak jabłecznik, bo taka nazwa byłaby zbyt dużym nadużyciem.

Ciasto przygotowuje się dość szybko, bez kłopotu i równie szybko się je zjada. Przepis znalazłam zupełnie przypadkiem, już dawno, dawno temu na blogu "O pistachio". I od tej pory pojawia się u mnie dość regularnie, więc proporcje składników znam na pamięć. Ciasto jest mało kłopotliwe, zawsze się udaje i zawsze smakuje wyśmienicie. Ale uwaga, znika szybko i rzadko kiedy zostaje do dnia następnego :-) 

Składniki:
125 g masła roślinnego
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 wielkie jajko (czasami jak nie mam wielkiego jajka używam dwóch małych)
1 jabłko (np, champion), bez skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w półksiężyce
szczypta soli
odrobina masła do wysmarowania formy do pieczenia

1. Roztop masło roślinne i poczekaj aż wystygnie
2. Ubij jajko/jajka z odrobiną soli na puszystą masę
3. Dodaj do ubitych jajek cukier i ubijaj dalej tworząc puszysty kogiel mogiel (nie podjadaj!!!)
4. Do kogla mogla dolej roztopione i ostudzone masło, ciągle ubijając
5. Wmieszaj mąkę i proszek do pieczenia
6. Wysmaruj formę do pieczenia masłem
7. Wyłóż ciasto do formy
8. Na cieście rozłóż jabłka
9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.



English version:

I found this recipe on "O pistachio" blog and immediately fell for this cake. From that day on it's quite frequent guest on my table. It is so frequent that I remember the proportion of ingredients by hearts. The cake is quick and simple to prepare and oh so delicious. And it dissapears from the table pretty quickly too. 

Ingredients
3/4 cup of sugar
3/4 cup of flour
1 tsp of baking powder
125 g of butter or margarine
1 extra large egg (or 2 small eggs)
extra butter for greasing the baking dish
1 apple, peeled, cored and sliced into wedges 

1. melt the butter and leave aside to cool
2. Beat egg/eggs
3. Add sugar and continue beating 
4. Pour cooled butter while beating constantly
5. Add flour and baking powder and mix
6. Place the batter into the baking dish and decorate with apple wedges
7. Bake for around 40 minutes at 180 centigrades

6 komentarzy:

  1. Takie ciasto z jabłkami to bym połasowała...
    Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować Twój przepis...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesli szwedzkie, to na pewno dobre - na pieczeniu Skandynawowie znaja sie jak malo kto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. najbardziej lubię takie ciasta, jakie się zawsze udają ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie Twoje przepisy są bardzo ciekawe, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń