Strony

sobota, 10 grudnia 2011

Zimowy przysmak - gęsta gorąca czekolada / Hot chocolate

Zimą, gdy pada śnieg a na dworze jest przeraźliwie zimno, mam wielką ochotę zapaść w sen zimowy i obudzić się dopiero na wiosnę. Póki co, niestety, nie jest to możliwe. Szukam więc w kuchni czegoś, co umili mi ciemne, zimowe wieczory. Szukam czegoś ciepłego, aromatycznego, kojącego no i oczywiście przepysznego. Wybór najczęściej pada na gęstą, gorącą czekoladę. Bardzo podobną do przepysznej czekolady,  którą serwują w łódzkiej kawiarnio - restauracji Affogato. Przyprawy dopasowuję do humoru. Czasami jest to cynamon, czasami kardamon ale najczęściej jednak chilli, które dodatkowo podnosi temperaturę. Lubie też eksperymentować z proporcją czekolady. Czasami jest to czekolada gorzka, czasami deserowa a czasami mleczna. W wersji dla dorosłych można też dodać kilka kropel ulubionego likieru dla podkręcenia smaku, choć ja tego nie robię. Wszystko w zależności od nastroju.


Składniki (1 porcja)
pół tabliczki (50g) czekolady (mleczna, deserowa, gorzka, lub mieszanka)
2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
2-3 łyżki tłustego mleka
opcjonalnie przyprawy (cynamon, chilli, imbir, kardamon, kryształki soli, kandyzowana skórka pomarańczowa)
opcjonalnie kilka kropel likieru kawowego, czekoladowego, pomarańczowego lub miętowego.
 

1. Na garnku z gotującą się wodą ustaw miskę, w której znajdują się  czekolada, śmietanka i mleko. 
2. Jak czekolada zacznie się powoli rozpuszczać mieszaj wszystkie składniki w kąpieli wodnej trzepaczką
3. Na koniec tuż przez podaniem dodaj ulubioną przyprawę lub likier
4. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu



English version:

Winter is coming to town and so inevitably is hot chocolate. It brings along good spirits and lots of comfort during this cold and unpleasant season. 

Ingredients  (1 serving)
50g chocolate (bitter or milk chocolate or combination of two)
2-3 tbsp cream (30 or 36%fat)
2-3 tbsp of milk
optionally spices (cinammon, chilli, ginger, cardamon, salt crystals, candied orange peels)
optionally splash of liquor (coffee, chocolate, orange, minth etc.)
 

1. Create a water bath by placing a bowl on a pot with boiling water. 
2. Add chocolate, cream and milk into a bowl 
3. As soon as chocolate starts to melt, mix all ingredients carefully by means of a whisk
4. A few second before the end add spices and liquor if using
4. Serve immediately when still hot 

28 komentarzy:

  1. Joasiu biegnę do kuchni przyrządzać czekoladę,bo takiego mi apetytu narobiłaś;)))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna. Lubię taką gęstą, gorąca czekoladę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpadnę do Ciebie ,co????
    Idealna dla mnie ,neurotycznego przeciwnika jesieni i zmiy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ mi ochotę na taką czekoladę zrobiłaś. Mmmm...chyba idę do kuchni. Dziś taki szary dzień. Czas to zmienić, jak się da:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam taką z kawiarni.. Kleks bitej śmietany na wierzch i można odpłynąć. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, mam przeogromną ochotę na filiżaneczkę tej przepyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  7. szkoda ,że ni można z monitora wyciągnąć jednej porcji

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka gesta lubie najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka czekolada by mi posmakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak miło byłoby zacząć dzień od takiej czekolady;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj, jakie kuszące zdjęcia... taka czekolada na pewno poprawiłaby mi humor, bo dziś czuję się kiepawo :/

    OdpowiedzUsuń
  12. Joanno! Dlaczego tak daleko mam do Ciebie?! Marzy mi się taka filiżanka, a raczej jej zawartość. Cudowna!
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Looks delicious. Would love for you to share your pictures with us over at foodepix.com.

    OdpowiedzUsuń
  14. taka czekolada jest bardzo kusząca, szczególnie teraz, kiedy są te niemiłosierna szrugi

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuje!:) Twoja czekolada również wygląda bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Łasuchu, wesołych Świąt Bożego Narodzenia Ci życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  17. W takie dni , takie smaki są pożądane. Mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pycha :) ja jeszcze czasem dodaję zmiksowanego banana.

    OdpowiedzUsuń
  19. # Monami

    Banan w gorącej czekoladzie? Hmmmmm, to się zapowiada całkiem nieźle :-) Dzięki za inspirację :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ostatnio kupiłam piękne kubeczki, chętnie napełnie je po brzegi gorącą czekoladą z Twojego przepisu, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nareszcie ktoś nie próbuje z gęstej czekolady zrobić kakao. Piękne proporcje. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. @ Sekrety Czekolady
    Mnie się też proporcje bardzo podobają :-D

    OdpowiedzUsuń
  23. Jestem zauroczona filizanka goracej czekolady, dziekuje za przepis ktory przypomnial mi smak dziecinstwa kiedy to w zimowe wieczory babcia przygotowywala czekoladowy bal,dzis to ja bede za sprawa tej receptury czarodziejem w kuchni,cynamon kupilam na arabskim Spice souq - pachnie niesamowicie doda i smaku i wykwintosci do calosci.

    OdpowiedzUsuń
  24. Zdecydowanie zbyt mała porcja!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biję się w piersi i przyjmuję krytykę:-D Obiecuję poprawę ;-)

      Usuń