Strony

poniedziałek, 6 lutego 2012

Walentynkowe gondole z bananów / Baked bananas with chocolate

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami i już bardzo niedługo zaleją nas wszelkiej maści serduszkami i sercami, większymi i mniejszymi, różowymi, czerwonymi i wszystkim innymi. Postanowiłam się więc i ja walentynkowo zabawić, choć to raczej dla mnie triumf konsumpcjonizmu nad zdrowym rozsądkiem niż święto. Nie traktuję walentynek zbyt poważnie, jeżeli w ogóle jakoś je traktuję i bardzo chciałbym, żebyście moje propozycje potraktowali jako propozycje deserów w ogóle, a walentynkowych tylko przy okazji. 

Gondole z bananów to jeden z moich ulubionych deserów. Przy absolutnie minimalnym wysiłku jest gotowy w 15 minut. Jest wspaniały, lekki i przepyszny, jeżeli ktoś oczywiście lubi banany. Sprawdzi się więc znakomicie podczas walentynkowej kolacji, tym bardziej, że banany i czekolada użyte w tym przepisie to w końcu afrodyzjaki.

Przyznam jednak szczerze, że do tej pory nie patrzyłam na pieczone banany z walentynkowego punktu widzenia. Olśniło mnie dopiero podczas tej sesji zdjęciowej. Wyszło mi nic innego jak pornografia na talerzu, co najlepiej chyba widać na poniższym zdjęciu:



I na tym:

Najbardziej "wstrząsające" zdjęcia wyszły niezbyt ostre, więc nie ma tu dla nich miejsca ;-)
Wszystkie moje walentynkowe propozycje są wegańskie i przede wszystkim lekkie, w myśl zasady, że nie można się obżerać, żeby mieć siłę na dalsze świętowanie ;-)

Składniki (2 porcje) scroll down for English
2 banany, średnio dojrzałe
kilka łyżek mocnego alkoholu (whisky, ciemny rum, koniak, itp)
ok. 25g startej czekolady (wegańskiej w wersji dla wegan lub mlecznej, gorzkiej lub deserowej dla wegetarian, w zależności od upodobań)
1 opakowanie sezamków (być może wystarczy do przygotowania 2 serduszek do dekoracji)

1. Delikatnie rozetnij samą skórkę banany wzdłuż  ostrym nożem
2. rozchyl skórkę i palcem poluzuj skórkę, tak, żeby oddzielić ją od miąższu banana
3. do przestrzeni między miąższem banana a skórką wlej alkohol
4. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni około 10-20 minut. Skórka banana podczas pieczenie stanie się ciemnobrązowa
5. Jeżeli masz cierpliwość, delikatnie wytnij z sezamków serduszka
6. Po upieczeniu natychmiast posyp miąższ banana startą czekoladą, żeby mogła się roztopić
7. Natychmiast podawaj formie bananowych gondoli.
















English version:
St. Valentine's Day is coming to town and so is the flood of hearts of all shapes, colours  and materials. I still believe that it's a victory of marketing and advertising strategy rather than the true need to express one's love and attention. If you really wanna show your love, show it 24/7, 365 days a year not only on Valentine's Day, and show it not with gifts but with genuine feeling, care and affection. Still however why not having some fun on Valentine's Day? Why not having vegan fun with this easy, delicious dessert? 

In the same time I hope that you see a potential in this dessert to be a regular dessert, not only St. Valentine's treat. 

Ingredients (2 servings)
2 bananas
strong alcohol (e.g. whisky, dark, rum, cognac)
around 25 g of grated chocolate (vegan chocolate for vegan version or dark or milk chocolate for vegetarian vesrion, according to your preferences)
sesame leaves for garnishing (cut into heart shapes)

1. Gently cut, with a sharp knife, banana skin along the shorter part of banana
2. Gently separate the banana skin from the banana flesh  around the cut in order to make the place for few drops or spoonfulls of alcohol
3. Poor some alcohol into the space between the banana flesh and the banana skin
4. Bake bananas for 10-20 minutes at 180-200 centigrades.  The skin of the banana should turn dark brown
5. After baking quickly sprinkle the chocolate on the banana flesh and serve immediately int he form of banana love gondolas.




15 komentarzy:

  1. Pieczone banany to pyszny deser.
    Czy lekki? ja się przy deserach nad tym nie zastanawiam.
    A z okazji walentynkowej to musi być sexy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyszły!
    Ja tam walentynki lubię - mam w nosie serduszka ale zawsze coś fajnego ugotuję:)

    Wczoraj widziałam w filmie Cejrowskiego pieczone banany w żarze i tak mi się skojarzyło..

    Sama nie wiem jeszcze co przygotuję na Walentynki..
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. And here's a toast to continuing to celebrate!

    Great post, thanks for sharing
    Dave
    eRecipeCards.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na Walentynki, zupełnie inny niż wszystkie,podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo proste, a przy tym niezwykle efektowne. Swietny pomysl na deser, ktory urzeka!

    OdpowiedzUsuń
  6. widziałam te banany w programie "Ugotowani" w sobotę wieczorem ;]
    od razu mi przypadły do gusty, a tu proszę!
    hm, zgadza się, świetnie się sprawdzą na Walentynki!

    OdpowiedzUsuń
  7. W życiu nie jadłam pieczonych bananów. Muszę wypróbować ten przepis, bo czekolada i banan to jedno z najwspanialszych połączeń smakowych:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O jakie pyszne muszą być! Bardzo lubię takie zapiekane banany, super sprawa :-) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma co, widok straszne kusi.. pojadłabym sobie ;-)))

    A do tego walentynkowe? Ja mam swój sposób na moją Walentynkę ;-)))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. no wasnie takie widyiaam ostatnio w "ugotowanych" ciekawy pomysl i efekt wizualny rowniez :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Asiu! Deserek-marzenie aż chce się skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. What a fabulous idea! And the black colored bananas look really pretty plated!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I cannot agree more Tessa. This dessert is simple, quick and delicious :-)

      Usuń