Strony

niedziela, 28 kwietnia 2013

Boeuf bourguignon


Boeuf bourguignon to klasyczna francuska potrawa wywodząca się z regionu Burgundii. Tak samo jak nasz polski bigos jest przygotowywana i doprawiana na tyle sposobów, ile gospodyń ją przygotowuje. W łasuchowej wersji sos z wina jest bardzo gęsty i grubą warstwą oblepia mięso i dodatki a cała potrawa ma delikatnie słodkawy posmak. 

Wołowina po burgundzku jest świetnym daniem na wszelkiego rodzaju imprezy. Wystarczy przygotować ją wcześniej. Mięso spokojnie siedzi i dojrzewa w piekarniku a my mamy czas na zrobienie się na bóstwo :-) To też świetna propozycja dla zabieganych. Wystarczy przygotować raz i wystarczy na kilka dni, bo boeuf bourguignon z każdym kolejnym dniem nabiera coraz więcej smaku i charakteru. 

Boeuf bourguignon is a classical French dish originating from Burgundy region. There are as many version of this delicious dinner as many chefs and cooks preparing it. My version is rather sweet and has a very thick wine sauce. 

I like to serve boeuf bourguignon during parties, because I can prepare everything well in advance. Just before the party the dish is being baked in the oven and I have lots of time for transformation from cook into a domestic goddess. This dish is also perfect for dinners during busy weeks. You can prepare boeuf bourguignon during the weekend and enjoy left-overs for a few days, since this dish gets better and better day after day.


Składniki (4 porcje) / Ingredients (2 servings)
0,5 kg wołowiny pokrojonej w kostkę0,5 kg of beef meat, cubed
około 100-150 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę / about 100-150 g smoked bacon, diced
200 g pieczarek pokrojonych na pasterki / 200 g of small button mushrooms peeled and sliced
2-3 cebule pokrojone na połówki /2-3 onions, cut into halves
butelka czerwonego, wytrawnego wina / bottle of red, dry wine
olej ryżowy do smażenia / rice oil for frying
mąka - kilka łyżek, do oprószenia mięsa / a few tablespoons of flour
kilka gałązek świeżego rozmarynu / fresh rosemary
cukier do smaku / sugar up to taste
1.  Na suchej patelni podsmaż boczek wraz z cebulą / Fry bacon  and onions on a dry frying pan
2. Jak boczek będzie chrupiący przełóż go do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz zapiekać danie / When bacon is crispy put it into a casserole dish in which you will bake boeuf bourguignon
3. Na patelnię dodaj trochę oleju ryżowego i podsmaż pieczarki. Podsmażaj krótko, do przypieczenia skórki / Add little oil to the pan and sauté mushrooms until brown but not soggy
4. Po usmażeniu  przełóż pieczarki do tego samego naczynia, gdzie jest już boczek i cebula / After frying put the mushrooms  to the same casserole dish in which there is bacon and onions
5. Nie czyść patelni / Do not clean the pan
6. Oprósz delikatnie wszystkie kawałki mięsa mąką i smaż partiami na tej samej patelni, co boczek i pieczarki, dolewając więcej oleju do smażenia o ile to konieczne. Smaż ze wszystkich stron, tylko do momentu zrumienienia wierzchniej warstwy. Wołowina upiecze się i zmięknie podczas zapiekania/ Sprinkle lightly all cuts of meat with flour and fry in same pan in which you fried bacon and mushrooms, adding more oil for frying if necessary. Fry on all sides, just until the top layer is browned
7.  Wszystkie podsmażone kawałki wołowiny przełóż do tego samego naczynia, w którym znajdują się już pieczarki, boczek i cebula / Put all fried beef pieces in the casserole dish
8. Patelnię zalej butelką czerwonego wina / Pour a bottle of red wine onto a frying pan
9.Pogotuj wino chwilkę, żeby alkohol odparował i żeby od dna patelni odkleił się smak :-) Dopraw cukrem, jeżeli chcesz, żeby wołowina była po słodkiej stronie mocy / Boil the wine for a few minutes until the alcohol is evaporated and residues after frying can be peeled off from the bottom of the pan :-). Season with sugar if you want your beef to be on a sweet side
10. Gorącym winem zalej wołowinę i dodaj gałązki rozmarynu / Pour hot wine over beef and add rosemary
11. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180-200°C stopni przez około godzinę, półtorej, albo do momentu, kiedy mięso zmięknie. / Bake in oven at 180-200 °C for about 1- 1,5 h or until beef is tender. 

35 komentarzy:

  1. Łasuchu! A ja czuję nawet przez ekran jak pięknie pachnie! Jaką mam ochotę porwać Ci ten garnek!!!
    Serdeczności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa jestem smaku tej potrawy :-) Chociaż myślę, że by mi posmakowała!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno, dawno temu robiłam i było pyyyyyszne ;) Mam taki przepis z książki Julii Child, który czeka na mnie, ale niestety nie mam kiedy go zrobić... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Delish! This a must try! Thank you Joanna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Minęło już dobrych kilka lat, kiedy robiłam ostatnio wołowinę po burgundzku. Wspaniałe danie, choć bardzo czasochłonne, dziękuję Łasuszku za przypomnienie tego charakterystycznego winnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasochłonne, to fakt, ale jak raz zrobisz większą porcję, to starczy na dwa, trzy dni :-)

      Usuń
  6. ooo to ja wpadam do ciebie na taką imprezkę, spróbuję sobie tego specjału:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyka. W dodatku taka, ktorej nie moge sie oprzec. Masz racje, z kazdym dniem boeuf bourguignon robi sie coraz smaczniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis! Uwielbiam takie dania które same się robią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj Anulo, bo wołowina po burgundzku jest sycąca, aromatyczna i pyszna :-)

      Usuń
  9. Musiało smakować wyśmienicie:) pyszności:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. tego jeszcze nie jadłam, a wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  11. nigdy nie pomyślałam o boeuf bourguignon jako potrawie na imprezę, ale w zasadzie to świetny pomysł, bo rzeczywiście po uprzednim przygotowaniu robi się praktycznie "samo" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już przetestowane kilka razy. A jak sos wyparuje a goście się spóźniają, zawsze można dolać więcej wina i dalej spokojnie czekać aż potrawa się zrobi ;-)

      Usuń
  12. Nigdy nie jadłam jeszcze tej tak znanej potrawy. Trzeba kiedyś spróbować, to na pewno !:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam, ale słyszałam o tej potrawie same ochy i achy :D Muszę w końcu się zmobilizować i zrobić. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto się zmobilizować, bo smak wynagrodzi wszystkie trudy :-)

      Usuń
  14. Na pewno smakuje wyśmienicie:)! I oczywiście obowiązkowo druga butelka wina do przepłukania...;)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a tak, przydałaby się druga butelka :-) Idealne dopełnienie :-)

      Usuń
  15. Jestem wielką fanka wołowiny :). Super potrawa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wołowiny po burgundzku jeszcze nie jadłam, a że wołowinę bardzo lubię i jak piszesz idealnie nadaje się na imprezy i dla zabieganych to będę musiała kiedyś spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli Głodomorku lubisz wołowinę, to spróbuj tej wersji koniecznie :-D

      Usuń
  17. Excellent write-up. I certainly appreciate this site.

    Thanks!

    my web-site; chwilowki na sms

    OdpowiedzUsuń