Strony

poniedziałek, 20 maja 2013

Lody dla ochłody - Bananowa straciatella / Straciatella banana ice-pops


Po upalnym weekendzie proponuję Wam odrobinę ochłody.  Dodam, że proponuję Wam przepyszną, ale i megazdrową ochłodę w postaci lodów na patyku z banana i bardzo zdrowego, naturalnego, lekko prażonego ziarna kakaowca. Banana nie trzeba chyba nikomu przedstawiać, natomiast ziarnom kakaowca należy się kilka słów wstępu. To jedna z najzdrowszych rzeczy pod słońcem. To właśnie z nich wytwarza się ukochaną przez większość, ale zdecydowanie mniej zdrową czekoladę, która oprócz mocno przetworzonych ziaren kakaowca, które w procesie obróbki termicznej tracą większość swoich zalet, zawiera też inne niezdrowe składniki czyli tłuszcze, emulgatory czy substancje słodzące. Surowe, nieprzetworzone ziarna są natomiast bardzo bogate w dobroczynny magnez a także przeciwutleniacze, fenyloetyloaminę oraz anandamid. Stąd też regularne spożywanie ziaren kakaowca ma działanie antydepresyjne, pobudzające, oczyszczające z toksyn, rozluźniające skurcze menstruacyjne, uelastyczniające mięśnie i wzmacniające kości. Magnez zawarty w surowym ziarnie kakaowca ma też pozytywny wpływ na mózg, serce czy perystaltykę jelit. Czy muszę pisać więcej...? :-) 

Surowe ziarna kakaowca nie każdemu smakują ze względu na dość dobrze wyczuwalną gorycz, ale już dodane do lodów bananowych idealnie zastępują mniej zdrową czekoladę. Przyjemnie chrupią w zębach a delikatnie gorzki smak wspaniale komponuje się z przesłodkim i lekko mdłym bananem. 

Despite spring, temperatures are getting pretty high those days, so ice-pops are definitely in season. This time I serve extremely healthy and also superdelicious straciatella ice-pops made from sweet bananas and slightly bitter and crunchy, raw cocoa beans or cocoa nibs. Guilty free sweet treat during hot summer days.

I guess that I don't have to write anything about bananas, but cocoa beans deserve an introduction. They are one of the most superhealthy food found on earth. Our beloved chocolate is produced mainly from them, but during production process the majority of all beneficial ingredients are lost forever. Besides chocolate contains also other ingredients such as emulsifiers, fats or sweeteners, that are less than superhealthy. Raw cocoa beans on the other hand contain high quantities of magnesium, antioxidants, phenylethylamine as well as anandamide. That is why cocoa beans have lots of health benefits. They may act as an anti-depressant and stimulant stronger and healthier than coffee. They clean out toxins, ease  menstrual cramps, relax muscles and strengthen bones. Moreover magnesium contained in the raw cocoa beans has a positive effect on the brain, heart or intestinal peristalsis. Need I write more...? :-)



Składniki (6 szt.) / Ingredients (6 pc)
4 banany / 4 bananas
50 g ziaren kakaowca / 50 g of raw cacao beans or raw cocoa nibs
kilka kropel soku z cytryny / few drops of lemon juice 

1. Pokrój ziarna kakowca na mniejsze kawałki - możesz pozbyć się łupinek, ale nie musisz. Nie wpływają na smak, a są źródłem błonnika / If you're using cocoa beans, chop them into smaller pieces. You can either remove the skins or not. I don't remove them, because they do not influence the final taste and are a source of fiber
2. Zmiksuj banana z odrobiną soku z cytryny na aksamitną masę / Blend banana with few drops of lemon juice until smooth
3. Wymieszaj banana z pokrojonym ziarnem kakaowca / Combine blended banana with chopped cocoa beans or cocoa nibs
4. Przelej do foremek do lodów i zamrażaj przynajmniej 4 godziny przed serwowaniem / Pour banana with cocoa into ice-pops moulds and freeze for at least 4 hours.


Podczas pisania postu korzystałam ze strony Wegetariański Świat. / Information about cocoa was found on Wegetariański Świat  website.

33 komentarze:

  1. wyglądają niesamowicie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być pyszne, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne. Bardzo szybko znikają nawet w chłodniejsze dni :-D

      Usuń
  3. Joanno, starczy dla mnie? Pięknie proszę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mogę sie poczęstowac ? wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. lody bez nabiału - dla mnie totalna nowość. pamiętam, że kiedy pierwszy raz próbowałam ziarna kakaowca, to trafiłam na jakiegoś zeschłego staruszka, no ale te lody pewnie wymazałyby złe wspomnienia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja właśnie takie lubię najbardziej. Mocno owocowe, domowe, pyszne i zdrowe. Można jeść ile wlezie :-) A zaiste te lody wymazałyby złe wspomnienia. Jestem o tym przekonana :-D

      Usuń
  6. These look great Joanna! What a perfect way to use up ripe bananas! Love it!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I'm glad Tessa that you like the recipe :-) Have a nice day :-)

      Usuń
  7. ojejku jakie superowe:)
    nie tylko u dzieci miałby u nas branie;) sama bym się chwyciła za oblizywanie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I mogłabyś oblizywać całkowicie bezkarnie, bo te lody to samo zdrowie Antenko :-D

      Usuń
  8. Ale fajny przepis na lody:) A gdzie kupiłaś ziarna kakaowca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością- zarówno ten w Manufakturze jak i na Placu Barlickiego mają ziarna w swojej ofercie. Można też kupić w internecie :-)

      Usuń
  9. nie przepadam za straciatellą, ale w takiej wersji jestem jej ciekawa. Za to lody bananowe lubię i robię latem.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem przekonana, że tę wersję polubisz Mnemonique :-D Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  10. Podoba mi się pomysł dodania ziaren kakaowca. Zaskoczyłaś mnie!Lody muszą smakować wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Thanks for posting the recipes also in english. Saves alot of time since I don't speak polish. Have a wonderful day!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Almost all my recipes has also English version :-) I hope you enjoy them :-) All the best and have a wonderful day as well :-D

      Usuń
  12. jaki świetny pomysł na lody:) doskonałe na upalne dni:) moje dzieci były by zachwycone:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja 4.5-latka ogląda tu ze mną i padło : "O! mamo lody bananowe! Zrobimy?"..teraz nie ma wyjścia:)
    Ale kakowca nie mamy, będzie gorzka czekolada ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha gorzka czekolada też jest pyszna. Z mleczną też sprawdziłam. Wieeeeeele razy. Wszystkie wersje są genialne Zufik, przy czym ta z ziarnami kakaowca, jak wiadomo, najzdrowsza :-)

      Usuń
  14. Idealne połączenie banan i czekolada... na takie lody to nawet upały niepotrzebne :) pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Moni, ja też je pochłaniam bez względu na to czy jest upał czy nie :-)

      Usuń