Strony

piątek, 21 czerwca 2013

Hiszpańska sangria / Spanish sangria


Nie wiem jak Wy, ale ja w najbliższy weekend mam zamiar dobrze się bawić, a hiszpańska sangria na pewno mi w tym pomoże. Jest świetnym napojem na upalne, weekendowe wieczory, kiedy można sobie pofolgować z alkoholem, zapominając jednocześnie o ciężkim tygodniu pracy. Nie będę ukrywać, że ostatnio moja tolerancja na alkohol się zmniejsza, więc staję się szczęśliwie bardzo ekonomicznym konsumentem napojów wyskokowych. Mocno rozcieńczoną sokami owocowymi sangrię, w przeciwieństwie do innych alkoholi, toleruję jednak aż nazbyt dobrze. Jest słodka, ale i orzeźwiająca. Dzięki niej przypominają mi się moje hiszpańskie wakacje i morze, za którym tęsknię ponad miarę. Właśnie za to lubię sangrię najbardziej - za cudowne wspomnienia, ale też za to, że można ją dostosować do własnego smaku. Ja lubię ją w wersji mocno słodkiej i doprawionej koniecznie świeżymi sokami a nie tymi z kartonu.  

When I think about sangria I immediately think about my holidays in Spain and about the sea that I miss so much. I have to admit that thanks to good memories, but not only, it's one of my favourite alcoholic drinks. It's well diluted with fruit juices and ice cubes, so I can enjoy my sangria throughout the evening without any hangover issues. 
Sangria is at its best, when prepared from wine and freshly pressed juices. It's sweet but also refreshing at the same time. Perfect for any party. Sooo Folks, weekend is coming and let the fun begin :-) 


Składniki/ Ingredients
butelka czerwonego wina (może być albo wytrawne, albo półwytrawne) / 1 bottle of red wine (dry or semi-dry)
świeżo wyciśnięty sok z 2-3 soczystych pomarańczy / freshly pressed juice from 2 or 3 oranges
świeżo wyciśnięty sok z 1 grejpfruta / freshly pressed juice from 1 grapefruit
opcjonalnie cukier puder do smaku / optionaly powder sugar
kostki lodu / ice cubes 
plasterki pomarańczy do dekoracji / slices of oranges for decoration

1. Wymieszaj wino z  sokami: pomarańczowym i grejfrutowym / Combine wine with freshly pressed orange and grapefruit juices
2. W razie potrzeby dosłodź sangrię cukrem pudrem / Add powder sugar if necessary
3. Podawaj schłodzoną z kostkami lodu, przybraną kawałkami pomarańczy / Serve chilled with ice cubes and orange slices

22 komentarze:

  1. Piękny kolor!
    Uwielbiam sangrię nie tylko w upalne wieczory po pracy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja Amber, sangria jest dobra na każdy upalny dzień. Dobrze rozcieńczona sokiem nie uderza do głowy a stanowi przyjemność niebywałą :-)

      Usuń
  2. Jak ja uwielbiam sangrie, zakochałam się w niej kilka lat temu w hiszpanii, kojarzy mi sie z wakacjami i wsdpaniałym czasem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie Marto - sangria mnie też kojarzy się z wakacjami i wspaniałymi wspomnieniami i z morzem i z upałem. Ahhh rozmarzyłam się :-)

      Usuń
  3. Kocham sangrie! Chetnie przylaczylabym sie do Ciebie i do takiej wieczornej degustacji (zeby nie napisac "popijawy" :))))

    Sciskam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam! Od razu "popijawy" hihihihi. Uściski :-)

      Usuń
  4. Sangria jest pyyyyszna, w Twojej wersji tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią bym skosztowała!!!a czy zamiast cukru można dodać syrop z agawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naturalnie. Ja akurat miałam pod ręką cukier, ale sangrię można słodzić wszystkim co się w niej rozpuści :-)

      Usuń
  6. Ach, gdybym mogła tylko pić czerwone wino! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No skoro nie możesz, to cierpliwości Zielaczku - już niedługo znajdzie się dla Ciebie coś bezalkoholowego :-)

      Usuń
  7. Przepis przetestowany! swietny, a z kazdym kieliszkiem coraz lepszy..;)
    pytanie mam co zrobic, zeby zabutelkowac taki napoj i otworzyc zima??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy zimą na pewno będziesz mieć ochotę na zimną sangrie? Jeżeli tak, to bez problemu ją sobie przygotujesz i zimą, bo pomarancze i grejfruty spokojnie kupisz przez caly rok, choć na chlodniejsze wieczory polecam grzanca:-D przepis znajdziesz na blogu :-D

      Usuń
    2. To prawda ;)
      Niemniej ekonomiczny aspekt skłaniałby do przygotowania takiej partii teraz. tak jak przetwory. zima smakuja wyjatkowo. ale wlasnie te przygotowane latem i jesienia..
      czy sadzisz, ze to mozliwe, azeby zabutelkowac sangrie (bez owocow w srodku)?

      Usuń
    3. A po co wyważać drzwi, które są już dawno otwarte i otwierać a potem ponownie butelkować wino, które było uprzednio zabutelkowane? Naprawdę możesz cieszyć się sangrią i zimą, bez zbędnych zabiegów. Wystarczy otworzyć butelkę, dodać owoce, dosłodzić do smaku i schłodzić i już :-)

      Usuń