Strony

niedziela, 8 czerwca 2014

Guacamole z truskawkami / Guacamole with strawberries


Kiedy już nacieszę się pierwszymi truskawkami, zaczynam z nimi eksperymentować. Szukam nowych smaków i niebanalnych połączeń. Tym razem truskawki trafiły do guacamole i całkiem im tam dobrze. Wyszło szybko, pysznie i zdrowo, czyli tak ja lubię najbardziej. 

After I overindulge in first strawberries of the season I start experimenting with them. I search for new and original flavour combinations. Thanks to my quest for novelty I discovered guacamole with strawberries. It turned out easy, delicious and healthy so it's just the way I like it. 




Składniki (1 porcja) scroll down to English version
Inspiracja: klik
1 dojrzałe awokado
skórka i sok z połówki limonki (można zastąpić cytryną)
pół małej cebuli czerwonej
5 - 6 truskawek
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie - posiekana świeża kolendra

1. Posiekaj czerwoną cebulę bardzo drobno
2. Wymieszaj z sokiem i skórką z limonki i odstaw na kilka minut
3. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę, a następnie wyjmij łyżeczką cały miękki miąższ i przełóż do miseczki, w której jest już cebula z limonką
4. Widelcem rozdrabniaj awokado aż do uzyskania papki. Nie musi być super gładka.
5. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem
6. Dodaj pokrojone w małą kostkę truskawki
7. Dodaj posiekaną świeżą kolendrą, jeżeli jej używasz 
8. Odstaw na kilka minut, żeby smaki się połączyły i podawaj. 

English version
Ingredients (1 serving)
Inspiration: click
1 ripe avocado 
juice and zest from half of lime (can be replaced by lemon)
half of small red onion 
5 - 6 strawberries
salt and pepper 
optionally - chopped fresh cilantro

1. Chop red onion, very finely 
2. Mixed chopped red onion with lime juice and zest and allow to rest for a couple of minutes 
3. Cut avocado in half, remove the pit and then scoop out all the avocado flesh and transfer into a bowl, where there is already chopped red onion with lime juice 
4. Mash with a fork. It does not have to be very smooth. We're not toddlers, so it's ok to leave some chunks.
5. Season with salt and freshly ground pepper 
6. Mix in chopped strawberries 
7. Optionally add chopped cilantro
8. Set aside for a couple of minutes so that all flavours can mix well and then serve 


42 komentarze:

  1. Intrygujące połączenie, nie wątpię, że pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ciekawy pomysł! Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, wypróbuję ten przepis ;)

    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak się ocenia dojrzałość guacamole??? (spójrz na listę składników w wersji pl hihi :))) )
    A sam przepis ekstra. Kocham truskawki i kocham awokado, również razem, ale do tej pory łączyłam tylko na słodko. Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama się zaczęłam zastanawiać, aż w końcu zmieniłam ;-) hihihihi. Skoro kocham i awokado i truskawki, to nie możesz nie zrobić tego guacamole. Intuicja podpowiada mi, że będzie Ci smakować :-)

      Usuń
  5. No coś podobnego? Normalnie zastrzeliłaś mnie tym połączeniem;-) Super:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz, zaraz, ale ja nie chciałam do nikogo strzelać...;-)

      Usuń
  6. I never thought to combine strawberries with avocado! Both strawberries and avocado are more or less out of season now here,so next winter....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. It is in fact original, but definitely worth giving a try, so I hope you'll remember the recipe when strawberries and avocados are again in season in the place where you live :-D

      Usuń
  7. Super pomysł, bardzo mi się podoba przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda, jutro sprawdzam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdzaj, sprawdzaj. Intuicja podpowiada mi, że nie będziesz żałować :-)

      Usuń
  9. U mnie zwykle w tej roli pomidor, a tu proszę truskaweczka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dobre połączenie składników. Truskawki, jak widać komponują się wszędzie wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  11. z truskawkami jeszcze nie łączyłam, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Skoro można z pomidorami, ogórkiem czy papryką, to czemu niby nie z truskawką, pomysł fajny, ciekawy smakowo i wizualnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wniosek z tego, że eksperymentować zawsze można :-)

      Usuń
  13. woowww czego moje oczy nie widzą:D ależ boskie połączenie!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba znalazła się Fanka tego niecodziennego guacamole :-)

      Usuń
  14. Interesująca propozycja :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale cudo:) zaintrygowana że hej!

    Pozdrawiam Di

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że udało mi się zaintrygować Back Taste :-D Pozdrowienia ślę i ja :-D

      Usuń
  16. Powinnaś nazwać tego bloga "Kusicielka bez serca" :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, ale pod warunkiem, że Ty nazwiesz swojego "Kusiciel bez serca" :-P :-P :-P

      Usuń
  17. Ciekawe połączenie. Ja jednak nie przepadam z awokado,ale może z truskawką smakuje dobrze?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę Cię zmartwić Majanko, bo jednak to guacamole ciągle jednak bazuje na awokado :-)

      Usuń
  18. Intrygujące :)
    A kolorystycznie komponuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super pomysł, jadłam wprawdzie kiedyś z mango, ale nie powalało na kolana przede wszystkim kolorystycznie. Twoje wygląda idealnie i pewnie podobnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmm, mango w tym zestawie jakoś mi nie pasuje, bo też jest mdłe tak jak awokado. Tu trzeba odrobiny charakteru no i koloru ;-)

      Usuń
  20. Bardzo intrygująco ale smacznie :)

    OdpowiedzUsuń