Strony

środa, 4 czerwca 2014

Kokosowe crumble z rabarbarem i lodami waniliowymi / Coconut crumble with rhubarb and vanilla ice-cream


Wpadłam w rabarbarowy ciąg, więc jeszcze nie raz i nie dwa o nim usłyszycie. A dzisiaj serwuję Wam moje odkrycie tego sezonu, choć Bea odkryła ten deser już rok temu. Połączenia kokosa z rabarbarem nie trzeba chyba zbyt reklamować, bo zdecydowanie obroni się samo. A na dodatek crumble jest megaproste do przygotowania. Może właśnie dlatego ostatnio coś u mnie za często się pojawia, w towarzystwie kulki lodów waniliowych oczywiście. 

I got addicted to rhubarb those days, so you may expect few more recipes coming soon. Today I serve you delicious and easy crumble that marries coconut with rhubarb pretty well. You will be really amazed by its taste and texture and you will get quickly addicted to this lovely dessert, especially if you choose to enjoy it warm with vanilla ice-cream. 




Składniki (3- 4 porcje)  scroll down to English version
Inspiracja: klik 
ok 500 - 600 g rabarbaru
100 g cukru
60 g mąki pszennej (można zastąpić zdrowszą razową)
60 g wiórków kokosowych
50 g cukru trzcinowego
50 g masła
15 g płatków migdałowych
szczypta soli
opcjonalnie 3-4 kulki lodów waniliowych

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Rabarbar pokój na mniejsze kawałki i wymieszaj z cukrem
3. Ułóż rabarbar w naczyniu do zapiekania
4. Z mąki pszennej, wiórków kokosowych, cukru trzcinowego, masła i szczypty soli zagnieć palcami kruszonkę
5. Na sam koniec wmieszaj ostrożnie do kruszonki płatki migdałów, żeby ich zbytnio nie pokruszyć
6. Posyp rabarbar kruszonką, wstaw naczynie do zapiekania do piekarnika i piecz 25-30 minut
7. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z gałką lodów waniliowych

English version
Ingredients (3- 4 servings)
Inspiration: click 
around 500 - 600 g rhubarb
100 g sugar
60 g wheat flour (can be replaced by whole flour) ąki pszennej (można zastąpić zdrowszą razową)
60 g coconut flakes 
50 g demerara sugar 
50 g butter
15 g almond flakes
pinch of salt 
optionally 4 spoons of vanilla ice-cream 

1. Heat your oven up to 180°C
2. Chop rhubarb into smaller pieced and mix with sugar
3. Place rhubarb in baking dish 
4. Form crumbs by means of your fingetips from wheat flour, coconut flakes, demerara sugar, butter and a pinch of salt.
5. Mix in almond into crumbs delicately
6. Sprinkle crumbs on top of rhubarb, place in the oven and bake for around 25-30 minutes.
7. Crumble tastes best, served warm with vanilla ice-cream 

44 komentarze:

  1. Pycha. Ja mam ciąg truskawkowy. Ciekawe co to oznacza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to, że wreszcie jest wytęskniony czerwiec i sezon na te wspaniałości :-)

      Usuń
  2. Kwaśny rabarbar, słodka kruszonka, a na dodatek lody... Poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest mistrzostwo! Pysznie wygląda Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach Majanko, dziękuję najpiękniej za te pochwały :-D i pozdrawiam cieplutko :-D

      Usuń
  4. mniam.. kocham kokos i wszystko co kokosowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w takim razie obok takiego crumble obojętnie nie przejdziesz :-)

      Usuń
  5. Masz mnie! Muszę ten przepis zapisać! Ale powiedz mi, mogę rabarbar wymienić np. na truskawki? Moje oko aż się cieszy, jak widzi takie desery :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można zamienić rabarbar na truskawki albo na inne owoce :-)

      Usuń
  6. Mniam, fantastyczne połączenie! Ideał!

    OdpowiedzUsuń
  7. Trafiłaś w mój czuły punkt: lody, rabarbar... Oj, jak ja lubię. A pora oczywista, więc zapisuje przepis i zamierzam go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rabarbarowe ciągi popieram w 100%. Ten fragment ciągu wygląda wyjątkowo apetycznie :) a dodatek lodów to wisienka na torcie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dałabym się za taki deser posiekać:) kocham:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wooow, rzeczywiście to silna miłość, skoro aż do siekania mogłoby dojść ;-)

      Usuń
  10. Pięknie!
    U mnie dzisiaj będzie prawie taki sam deser.
    Już czeka na zapieczenie.
    Będą Koleżanki,zjemy na tarasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spotkanie z koleżankami przy crumble to świetny pomysł na spędzenie wolnych chwil :-D

      Usuń
  11. Chyba wiem co w weekend sobie zrobię do herbatki :-D wspaniałe połączenie!
    Pozdrawiam, Gosia O.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, deser idealny na niezupełnie wiosenną wiosnę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie już wiosna bardziej letnia, ale taki deser jest idealny na każdą pogodę :-)

      Usuń
  13. Uwielbiam! Takie proste, szybkie i zarazem takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna kruszonka, niczego tutaj nie brakuje :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały deser! ; )
    Crumble jest świetne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam :) jak dla mnie zachwalać nie trzeba, wiem że niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro tak to nie ma na co czekać, trzeba się częstować :-)

      Usuń
  17. Mmmm rabarbar jest niesamowity do takich deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  18. this looks simply delicious! lovely ingredients and love the combination of rhubarb and coconut
    Mary

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you Mary :-) I have to agree with you, that the combination of rhubarb and coconut is pretty successful :-)

      Usuń