Strony

sobota, 14 czerwca 2014

Truskawkowe muffinki z lukrem truskawkowym / Strawberry muffins with strawberry icing


Nie byłoby truskawkowego sezonu bez truskawek utopionych w cieście. Tym razem skończyły swój żywot w pysznych, mięciutkich i wilgotnych muffinkach z przesłodkim lukrem truskawkowym. Sprawdzą się idealnie zarówno podane na śniadanie jak i podczas pikniku. To kto ma ochotę?

Strawberry season would not be complete without some baking. This time these little red beauties ended up in delicious, soft and moist  muffins served with strawberry icing. They will be perfect both for breakfast and for picnic. So who wants a muffin?




Składniki(12-14 sztuk) scroll down to English version
125 g masła
150 g mąki pszennej
100 g mąki amarantusowej
1 jajko
160 g cukru
125 ml maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
200 g truskawek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie, bez sody wychodzą tak samo wyśmienite)

Składniki na lukier
2 łyżki zmiksowanych truskawek
10-11 łyżek cukru pudru

Opcjonalnie: 7 ładnych i zgrabnych truskawek do dekoracji

1. Truskawki pokrój w drobne kawałki i wyłóż na ręcznikach papierowych, żeby pozbyć się nadmiaru soków
2. Mikserem ubij jajko z cukrem na puszystą masę
3. Dodaj masło i miksuj dalej
4. Dodaj maślankę/kefir/jogurt naturalny i miksuj dalej (masa może się trochę zważyć na tym etapie. Nie przejmuj się jednak, nie ma to wpływu na ostateczny rezultat)
5. Dodaj mąkę pszenną, amarantusową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
6. Wymieszaj dokładnie
6. Dodaj truskawki i wymieszaj bardzo delikatnie
7. Wyłóż ciasto do foremek na muffiny. Ja użyłam do tego łyżki do lodów.
8. Piecz w piekarniku około 15 - 20 minut w temp. 200 stopni.
9. Po upieczeniu ostudź 
10. Przygotuj lukier - dobrze wymieszaj cukier puder ze zmiksowanymi truskawkami aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodawaj cukru powoli, etapami, żeby nie dodać od razu zbyt dużo, bo powstanie Ci w efekcie duuuuuuużo lukru ;-)
11. Ostudzone muffinki udekoruj lukrem i odstaw do zastygnięcia. Jeżeli chcesz udekorować muffinki truskawkami to zrób to zanim lukier zastygnie. W tym celu przekrój truskawki przeznaczone do dekoracji na pół i ułóż po jednej połówce na każdej muffince
12. Odstaw do zastygnięcia lukru 

English version
Ingredients (12 - 14 pc)
125 g of butter
150 g of flour
100 g of amaranth flour
1egg
160 g of sugar
125 ml buttermilk, kefir milk or natural yoghurt
200 g of strawberries
2 tsp of baking powder
0,5 tsp of soda (optional. without soda they are equally delicious)

Ingredients for the icing
2 tablespoons of strawberry puree
10-11 tablespoons of icing sugar

Optionally 7 strawberries for decoration

1. Cut strawberries into smaller pieces and place on the kitchen towel in order to drain some juices
2. Beat egg with sugar until creamy and pale
3. Add butter and continue beating
3. Add buttermilk (or kefir or yoghurt) and continue beating (the mixture can desintergate at this step. Don't worry since it has no effect on the final results)
4. Add flour, amaranth flour, baking powder and soda
5. Mix quickly byt well
6. Add strawberries and mix very carefully not to smash them into puree.
7. Place a dough in muffin moulds. I did that by means of ice-cream scoop.
8. Bake for 15-20 minutes at 200 centigrades.
9. Allow to cool
10. Prepare icing by combining powder sugar and strawberry puree, stirring vigorously until reaching desired consistency. 
11. Decorate muffins with icing. If you want to decorate your muffins also with strawberries you have to do it before the icing sets. In order to do oit, cut strawberries in half and decorate each muffin with them
12. Allow icing to set before serving


59 komentarzy:

  1. Ja poproszę :) Pysznie muszą smakować z tym lukrem!

    OdpowiedzUsuń
  2. I dla mnie jedna! Tylko bez lukru prosze...nie chce sie zaslodzic :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja poproszę :) Wyglądają prześlicznie z tym różowiutkim lukrem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj. Choć te się skończyły, to zawsze można upiec nowe :-)

      Usuń
  4. Lukier truskawkowy? Ale cudo urocze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lukier jak się okazuje może być i truskawkowy :-)

      Usuń
  5. AAAAALEŻ piękne one Ci są!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe! No i ten lukier, mniam.
    Piękne zdjęcia .Uściski Joasiu:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko za te przemiłe słowa. Ściskam mocno :-)

      Usuń
  7. Zaczarowałaś mnie nimi, czarodziejko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeju, ale ja mam moc, skoro udało mi się Ciebie zaczarować :-P

      Usuń
  8. Idealne na sezon truskawkowy! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Podwójnie truskawkowe :). Ja mam ochotę i to wielką!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię, że masz na nie ochotę :-)

      Usuń
  10. Jak zwykle, pięknie i pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają obłędnie. jak nie kochać truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham Twoje fotografowanie, a te muffinki przebijają wszystkie truskawkowe delicje.
    Przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woooow, to dopiero jest wyznanie miłosne. Dziękuję bardzo :-)

      Usuń
  13. One nie skończyły swojego żywotu, a rozpoczęły nowy, o wiele lepszy!; D

    OdpowiedzUsuń
  14. Urocze muffinki! Robisz genialne zdjęcia, zazdroszczę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co zazdrościć, bo to tylko efekt ciężkiej pracy:-D

      Usuń
  15. Śliczne truskawkowe pyszności :) u mnie też dziś muffinki z truskawkami, w wersji z kokosem i białą czekoladą ;) w muffinach najfajniejsze jest chyba to, że robi się je błyskawicznie, a ilość kombinacji jest chyba nieograniczona ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Truskawkowe i do tego lukier? Piszę się na takie! :) Uwielbiam w każdych wypiekach truskawki, jak dla mnie nie ma lepszego owocu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro uwielbiasz truskawki, to te muffinki są idealne dla Ciebie :-)

      Usuń
  17. Skoro pytasz, to ja się zgłaszam, i to na co najmniej dwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudeńka :) uwielbiam takie !

    OdpowiedzUsuń
  19. muszę spróbować zrobić :) przepis mnie zainteresował :) na pewno są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja mam bardzo ochotę:) tylko żeby ktoś jeszcze mi zrobił ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jejciu jakie obłędne!! ;)) mogę?

    OdpowiedzUsuń
  22. Urocze!
    I ten sos....
    Mmmmmmmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Amber, choć bym raczej uznała, że to lukier a nie sos...:-)

      Usuń
  23. Hello!

    I saw your blog and thought it had great recipes and awesome pictures! I therefore would like to invite you to our new culinary website which has just started.

    This is how it works in short. TastyQuery.com is a website for food bloggers and their fans allowing them to automatically collect recipes from your food blog. It’s a large database of links to recipes on food blogs. Everyone can join us for free.

    For more please visit:
    http://tastyquery.com

    TastyQuery.com is an English version of our main website called “Mikser Kulinarny”, founded in Poland. “Mikser Kulinarny” has a large audience (over 2 mln unique visitors monthly) and with TastyQuery.com we want to repeat that success and drive thousands of new visitors to your food blog.

    In case of any questions, don’t hesitate to contact us.

    Best regards
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks for your message, but I had already joined TastyQuery :-)

      Usuń
  24. Przepysznie i przeuroczo wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  25. O matko a ja nie zabrałam ze sobą foremek do muffinek...

    Piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Oczywiście, że mam ochotę na takie pyszne cudeńka. A ten różowy lukier wygląda pięknie, delikatnie... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro masz ochotę to zapraszam, upiekę kolejną już porcję :-)

      Usuń
  27. Dzisiaj zrobiłam według Twojej receptury muffinki. Są przepyszne! Bardzo wilgotne-ja takie lubię. Lukier w tym kolorze jest obłędny. Czy mogę zamieścić opis wykonania i recepturę wraz z linkiem do Twojego posta na swoim blogu www. drinkeatlive.blogspot.com ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowały tak bardzo jak i mnie i oczywiście, że możesz recepturę zamieścić na swoim blogu :)

      Usuń