Strony

wtorek, 16 września 2014

Polenta z kapustą włoską / Polenta with Italian cabbage


Nie wiem dlaczego po tylu latach umiłowania prostoty ciągle się dziwię, że często najprostsze dania składające się z minimalnej ilości składników są przepyszne. Kapusta z polentą to właśnie jedno z takich dań, które odkryłam całkiem niedawno. Jest tak pyszne, że gdyby nie zdrowy rozsądek nakazujący mi pilnowanie zróżnicowanego jadłospisu, jadłabym je codziennie.

I still wonder, why after so many years of admiration of minimalism, I'm amazed that dishes prepared from only a few ingredients can be delicious, full of flavours and textures.  Polenta with stir-fried cabbage, that I have discovered only a few weeks ago, is one of these dishes. It's so good and simple that I could eat it everyday.




Składniki (2-3 porcje) scroll down to English version
przepis własny
0,5 szklanki kaszy kukurydzianej
2,75 szklanki wrzątku lub bulionu
75 g sera cheddar
sól
3 łyżki masła (1 łyżka do polenty i 2 łyżki do kapusty)
łyżka oliwy z oliwek
pół główki włoskiej kapusty, posiekanej niezbyt drobno

1. Do garnka wsyp polentę i wrzątek lub bulion. 
2. Gotuj polentę na wolnym ogniu około 20 minut cały czas mieszając
3. Kilka minut przed końcem gotowania polenty dodaj 1 łyżkę masła, sól i starty ser cheddar
4. Jak już polenta jest prawie gotowa, na patelni rozgrzej dobrze 2  łyżki masła i oliwę z oliwek. 
5. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć kapustę włoską i szybko podsmaż ciągle mieszając. Nie pozwól aby kapusta zbyt długo się podsmażała, żeby nie zmiękła
6. Podawaj polentę wraż z podsmażaną na maśle kapustą

English version
Ingredients (2-3 servings)
my own recipe
0,5 cup of corn meal polenta 
2,75 cup of boiling water or stock 
75 g cheddar cheese 
salt
3 tablespoons of butter (1 tablespoon for polenta and 2 tablespoons for cabbage) 
1 tablespoon of olive oil 
half of Italian cabbage, chopped but not very finely 

1. Place polenta into the pot and pour in boiling water or stock
2. Cook polenta over low heat for about 20 minutes, stirring constantly
3. A few minutes before the end of cooking polenta add 1 tablespoon of butter, salt and grated cheddar cheese. 
4. Just before polenta is done, heat 2 tablespoons of butter and olive oil in a pan 
5. Quickly stir fry italian cabbage, taking care not to fry it for too long, since cabbage has to remain crispy
6. Serve polenta topped with stir-fried cabbage

12 komentarzy:

  1. Zapowiada się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i doczekałam się na danie z moją ulubioną kapustą!
    Koniecznie muszę spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  3. nie znam tego dania, ale zaintrygowałaś mnie ogromnie tym połączeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prostota nigdy nie zawodzi: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Włoską uwielbiam i kuchnie i kapustę. Definitywnie do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na polentę czaję się już od dawna... stoi kupiona i czeka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem pewna, że to danie smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, myślę, że mi też smakowałoby, choć u mnie polenta zawsze wygląda nieco inaczej, gotuję ją na gęsto i potem podsmażam, ale Twoja wersja też jest ciekawa :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste przepisy zawsze mi najlepiej wychodzą i są najsmaczniejsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być świetne także jako dodatek :) ja tu widzę z żeberkami :)

    OdpowiedzUsuń