Strony

niedziela, 28 grudnia 2014

Grzanki z pieczoną ricottą i awokado / Avocado and baked ricotta bruschetta


Niedziela po świętach ma prawo być leniwa, ale niech śniadanie będzie już nieco lżejsze. Na dietetyczne noworoczne postanowienia przyjdzie czas wkrótce, ale żołądek niech już odpocznie od przeciężkich, choć przepysznych świątecznych smakołyków. Dlatego serwuję Wam dziś grzanki z pieczoną ricottą i marynowanym w oliwie i skórce cytrynowej awokado. Prosty i pyszny początek dnia :-)

Let post-Christmas Sunday be lazy, but let Sunday breakfast be light. New Year's resolutions are to come in a couple of days and our bodies are a bit tired with digesting all festive and delicious Christmas delicacies, so I show you today bruschetta with baked ricotta and avocado. Simple and delicous start of the day :-)




Składniki (2 porcje) scroll down to English version
Inspiracja: Donna Hay Magazine Oct/Nov 2014
4 kromki chleba (najlepiej na zakwasie)
1 dojrzałe awokado, bez pestki, obrane
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
ok 200 -300 g ricotty
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
pół pęczka cienkiego szczypiorku, posiekanego
kilka listków świeżej mięty

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200ºC
2. Pokrój awokado na mniejsze kawałki i wymieszaj z oliwą z oliwek, skórką cytrynową i szczypiorkiem
3.  Ricottę umieć w naczyniu do zapiekania i piecz przez około 10-15 minut, aż brzegi się zarumienią
4. Z chleba zrób grzanki (w tosterze, lub podpiecz w piekarniku wraz z ricottą)
5. Na grzankach ułóż pieczoną ricottę oraz zamarynowane kawałki awokado. Posyp resztą szczypiorku, listkami mięty i dopraw szczyptą soli i pieprzu

English version
Ingredients (2 servings)
Inspiration: Donna Hay Magazine Oct/Nov 2014
4 slices of bread (preferably sourdough bread)
1 ripe avocado, peeled and with pit removed. 
3 tablespoons of extra virgin olive oil 
2 teaspoons of lemon zest 
around 200 -300 g ricotta
salt and freshly ground pepper
half of bunch of fresh chives, chopped
few fresh mint leaves

1. Preheat the oven to 200ºC
2. Cut avocado into smaller chunks and mix with olive oil, lemon zest and chives.
3. Place ricotta in a baking dish and bake for 10-15 minutes, until it starts to turn brown at the edges.
4. Toast slices of bread (in a toaster or in the oven) 
5. Place baked ricotta on top of each slice of toasted bread. Put marinated avocado on top. Sprinkle rest of chives and fresh mints leaves on top and season with salt and freshly ground pepper.

18 komentarzy:

  1. chętnie schrupałabym taką grzankę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, prosto i smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, I love avocado, I love ricotta! It looks so delicious :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Awokado nie lubię, ale pieczona ricotta brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pizza z ricottą to ostatnio moja ulubiona, dlatego muszę wypróbować na grzance :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I love the word grzanki - sounds sweet and crunchy when I say it out loud, probably because these bruschettas are sweet and crunchy (and delicious) as well :)

    OdpowiedzUsuń
  7. poproszę jedną kanapeczkę :) Pychotka !!

    OdpowiedzUsuń
  8. takie odmienne śniadanko od świątecznego menu - pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ideał, och, taką grzaneczkę to bym natychmiast tu i teraz zeżarła ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności!
    Uwielbiam grzanki.
    U mnie też grzankowo...

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bajecznie !! Awokado uwielbiam i jem codziennie, ale rikottę to nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam :P

    OdpowiedzUsuń