Strony

czwartek, 19 października 2017

Bezglutenowy chleb gryczany


Na wstępie uprzedzam, że chleb gryczany nie zachwyci Wszystkich, ale na pewno znajdą się jego fani, zwłaszcza osoby na diecie bezglutenowej. Jest bardzo specyficzny i intensywny w smaku, dlatego nieczęsto go piekę. Do puszystych i puchatych ten chleb raczej nie należy. Wręcz przeciwnie. Jest dość wilgotny i zwarty. Idealnie komponuje się z charakternymi dodatkami, takimi jak ostre sery, dobrze doprawione hummusy czy wędzone ryby. 



Składniki (jeden bochenek)
Inspiracja: klik
450 g kaszy gryczanej niepalonej
ok. 750 ml wody do moczenia kaszy
330g wody do ciasta chlebowego
1 płaska łyżeczka soli
ok. 1/3 kubka pestek dyni lub słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
opcjonalnie i dodatkowo pestki dyni do posypania wierzchu chleba

1. Zalej kaszę gryczaną wodą i odstaw na 5-6 godzin
2. Po upływie 5-6 godzin odsącz wodę, ale nie przepłukuj kaszy. Woda, która będzie spływała z sitka będzie kleista i gęsta
3. Zmiksuj w blenderze kaszę wraz z 330g  świeżej wody
4. Zmiksowaną masę przelej do dużej miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce (ok. 20°C). Zimą wykorzystaj grzejnik lub piekarnik z włączonym światłem. Przez ten czas ciasto na chleb będzie fermentować. Nie przeszkadzaj mu, nie zaglądaj do niego, nie mieszaj. Niech pracuje w spokoju.
5. Po zakończeniu fermentacji delikatnie wmieszaj sól, pestki dyni/słonecznika i siemię lniane
6. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia
7. Przelej gotowe ciasto chlebowe do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i opcjonalnie udekoruj wierch ziarnami słonecznika/ dyni
8. Odstaw chleb do piekarnika z włączonym światłem na 30 minut
9. Po upływie 30 minut, nie wyjmując ciasta chlebowego z piekarnika ani nie otwierając piekarnika, ustaw temperaturę pieczenia czyli 180°C.
10. Piecz około 80 - 95 minut.
11. Po upieczeniu odczekaj 30 minut aż chleb ostygnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz