Strony

poniedziałek, 7 września 2009

Wyjątkowe ciasteczka z otrębami / Crispy bran cookies


Te ciasteczka to wyjątek potwierdzający regułę, że zdrowe ciastka wcale nie są smaczne. Ciasteczka są rzeczywiście zdrowe (o ile cokolwiek, co zawiera cukier i tłuszcz może być zdrowe), ale są też przepyszne. Wielu ludzi uważa, że ciasteczka z mąki z pełnego przemiału i otrębów to synonimy niezbyt smacznej słodkiej przekąski. I w tym przypadku strasznie się pomylą. Ciastka są przepyszne, chrupiące i zupełnie nie czuć w nich tej „zdrowości”. Łatwo się je piecze i po prostu nie mogą się nie udać. Lubię je piec malutkie, tak żeby było na jeden ząbek i nie trzeba było ich nagryzać i kruszyć dookoła, choć te na zdjęciu są zwykłych rozmiarów. Acha i jeszcze jedna ważna rzecz. Pamiętaj, żeby po upieczeniu chronić ciasteczka przed wilgocią, żeby zachowały chrupkość.
Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek o czekoladzie z serii „Z kuchennej półeczki” autorstwa Jacqueline Bellefontaine. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie zmieniła troszkę proporcji.

Składniki (50 malutkich sztuk):
85 g margaryny
7 łyżek cukru kryształu
1 jajko
50 g otrąb
110 g mąki z pełnego przemiału
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mąki pszennej.

  1. Ubij margarynę z cukrem na puszystą masę
  2. Dodaj jajko i ponownie ubij mikserem
  3. Dodaj otręby, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia
  4. Wymieszaj starannie
  5. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodaj jeszcze odrobinę otrębów lub mąki z pełnego przemiału
  6. Roluj dłońmi kulki z ciasta i układaj obok siebie na blasze do pieczenia nakrytej papierem do pieczenia zostawiając odstępy między jednym miasteczkiem a drugim
  7. Kulki ciasta sprasuj delikatnie widelcem tak, żeby ciastka stały się bardziej płaskie i żeby na wierzchu powstał wzorek
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 15-20 minut lub do momentu, kiedy ciastka będą złociste.
  9. Po upieczeniu pozwól im ostygnąć i trzymaj z dala od wilgoci albo zajadaj od razu


English version:

Delicious and crispy bran cookies

Those cookies are real exception to the rule that all healthy cookies are not so good. Cookies are in fact healthy (if you consider anything containing sugar and margarine healthy) but they are also delicious and crispy. Many people believe that cookies from whole flour and bran are synonym of not so good sweets. And in this particular case they are so very wrong. The cookies are so good that anyone who doesn’t know that they are baked from bran and whole flour would have never guessed that.
I like to bake them small like a button for one bite only – then they are perfect for home parties - easy to consume and absolutely no crumbs around.
One thing to remember is to keep them in airtight container to protect cookies from getting damp.
This recipe comes from one of m favourite cookbooks about chocolate from the series „from the kitchen shelf” by Jacqueline Bellefontaine. Still however I wouldn’t be myself if I didn’t changed proportions a bit.

Ingredients (50 small cookies):
85 g margarine
7 tbsp of sugar
1 egg
50 g bran
110 g whole wheat or rye flour
1,5 tsp of baking powder
50 g of all purpose flou

  1. Whisk margarine with sugar until smooth
  2. Add edd and continue whisking
  3. Add bran, baking powder and both types of flour
  4. Mix thoroughly
  5. In case the cookie dough is too loose or too runny add a little more bran or whole flour.
  6. By means of your hands roll small balls of dough and place on the parchment paper at a distance.
  7. Press the balls with fork to flatten them and to gve them a nice pattern on top.
  8. Bake in the oven at 180ºC for app. 15-20 minutes or until golden brown.
  9. Cool after baking and store in airtight container so that they remain crispy or eat at once

14 komentarzy:

  1. lubię bardzo owsiane ciastka:) ciekawa jestem takich z otrębami:) muszę wypróbować kiedyś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spodobal mi sie dopisek, ze nie czuc ich 'zdrowosci' ;)
    Chetnie wyprobuje, wszak herbatkowo-ciasteczkowy czas wlasnie sie zaczyna :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniutko wyglądają. Lubię takie zdrowe ciasteczka, na przykład owsiane. Ciekawa jestem tych. Może kiedyś się skusimy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię otręby
    lubię chrupiące ciasteczka
    mogę jedno?(:

    OdpowiedzUsuń
  5. ja uwielbiam takie ciasteczka, czesto nawet bardziej niz takie z duza iloscią mniej zdrowych dodatków

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie idealne na jesienne wieczory do imbirowej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie muszę je upiec, wyglądają bardzo smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają mniamusio i zawodowo. To co Tygryski lubia najbardziej.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię takie zdrowe ciacha :) są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. są przepyszne:) proste i stosunkowo tanie. robię jeszcze z dodatkiem kakao i troszkę wiórków kokosowych oraz płatków owsianych. zobaczymy:)

    aż za mało proporcji bo zaraz znikają:))

    OdpowiedzUsuń
  11. proponuje zamiast margaryny -zdrowiej-prawdziwie masło i zamiast białego cukru -nieratyfikowany cukier trzcinowy:) I wystarczy tylko ciemna mąka:) Wiem bo wyszło pycha:))

    OdpowiedzUsuń
  12. jestem fanką otrębów, dodaję je prawie wszędzie gdzie się da. Te ciastka są najlepszymi ciastkami z otrębami jakie jadłam i piekłam
    bardzo dziękuję za przepis, czasem dodaję do nich odrobinę cynamonu lub żurawiny

    OdpowiedzUsuń