Strony

wtorek, 27 lipca 2010

Finger food kwartału

Pewnego upalnego lipcowego dnia zdarzyło mi się znaleźć na pewnej imprezie kwartału w pewnym mieszkaniu kwartału......gdzie jadłam finger food kwartału - banalnie proste i pyszne ogórkowe miseczki.



Składniki:
3 lub 4 ogórki
opakowanie bryndzy lub fety
mały słoiczek kawioru
100 g gorgonzoli lub sera lazur
kilka orzechów włoskich
miód - opcjonalnie
jeżeli masz ochotę poeksperymentuj z innymi składnikami :-) 

1. Obierz ogórki ze skórki i pokrój w grube 1,5 cm plastry
2. Łyżeczką delikatnie wybierz część miąższu ogórka na grubość 1 cm, w taki sposób, żeby nie przedziurawić "ogórkowej miseczki"
3. Do części ogórkowych miseczek nałóż bryndzę (ewentualnie fetę) i kawior
4. Do pozostałych ogórków nałóż gorgonzolę, orzechy i jak lubisz odrobinę miodu


English version:

finger food of the quarter of the year

Once upon a time, during especially hot day in July I happened to find myself at a party named the party of the quarter of the year, in an apartment named the apartment of the quarter of the year....where the finger food of the quarter of the year was served - those simple and delicious cucumber bowls.

Ingredients:
3-4 cucumbers
some byndza soft cheese (can be replaced by feta cheese)
small jar of caviar
100 g of gorgonzola
few walnuts
honey - optionally
other ingredients if you feel like experimenting

1. Peel cucumbers and slice into 1,5 cm thick slices
2. By means of a teaspoon remove some part of the cucumber flesh of a thickness of 1cm in order to make a cucumber bowls out of a cucumber slices.
3. Place bryndza/ feta cheese and caviar into the first part of cucumber bowls
4. Place gorgonzola and walnuts into the second  part of cucumber bowls and sprinkle with honey if desired

8 komentarzy:

  1. z racji że lubię fantazyjne przystawki kiedyś robiłam wariacje ogórkowe- tylko ze skórką. a nadzienie kusząco wykwintne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, jak ładnie i apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i kuszące... Kiedyś moja "przekąską kwartału" było połączenie pumpernikla, ogórka i śledzia - na mini kanapeczce...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam sie, ladnie, czysto i kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przystawki wygladaja zachęcająco i smacznie. doskonaly pomysł. pozdarwiam

    OdpowiedzUsuń
  6. ogorek jest bardzo wdzieczna baza do wszelkich przystawek :)
    swietne pomysly!

    OdpowiedzUsuń
  7. fajna przekaska:) wyglada bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń