Strony

piątek, 30 lipca 2010

lody czekoladowe - afrodyzjak na talerzu / Easy and sexy David Lebovitz's chocolate popsicles

Super proste i super szybkie w przygotowaniu lody pomimo swojej lodowatości potrafią podnieść temperaturę;-) Odpowiedni dobór składników (większość z nich to afrodyzjaki) połączona została w afrodyzjak idealny. Ze względu na obecność alkoholu deser dozwolony tylko dla dorosłych. Oryginalną wersję, bez mojej małej modyfikacji w postaci chilli, znajdziecie na stronie Davida Lebovitza, mojego kuchennego guru.

Super easy, super quick and .... super sexy. Originally prepared by David Lebovitz this ice-cream with small modification on my side is a perfect summer option, but for grown-ups only (!!!) due to alcohol content. Smart combination of ingredients makes the ice-cream texture very smooth and creamy so that ice-cream maker is totally unnecessary. The same smart combination of ingredients, being most of them aphrodisiacs of different kinds, create a luscious dessert option, perfect for a romantic rendez-vous. Somehow I find this chocolate ice-cream very, very sexy :-)

Remember that it takes 4 hours for ice-cream to set in the freezer so plan accordingly. 


Składniki (6 lodów) / Ingredients(6 popsicles):
1 duży bardzo dojrzały banan obrany ze skórki / 1,5 very ripe bananas, peeled - please refer to David Lebovitz's manual ;-)
55 g czekolady gorzkiej lub deserowej / 55 g bitter or semisweet chocolate
6 łyżek mleka / 6 tbsp of milk
6 łyżek likieru Baileys / 6 tbsp of Bailey liquor
1 łyżka ciemnego rumu (np. czeski Tuzemak) / 1 tbsp of dark rum (e.g. Czech Tuzemak)
szczypta chilli (mogą być dwie lub trzy) / pinch of chilli (or maybe two or three) - up to your taste

1. Rozpuść czekoladę z mlekiem (w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej) / Melt chocolate and milk in a bowl (you can do it in microwave, on the steam or on the radiator in the winter)
2. Rozgnieć widelcem banana na gładką masę / Mash bananas by means of a fork
3. Połącz ze sobą wszystkie składniki / Combine all ingredients together
4. Przelej do foremek na lody, lub do pojemnika i włóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny /
Place the mixture in popsicles' moulds or simply in any plastic or metal container and freeze for at least 4 hours before serving

6 komentarzy:

  1. Trochę strach się bać co się dzieje po takiej porcji słodkości...i tylu afrodyzjakach w niewielkim kawałku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o... trza to koniecznie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie miałabym nic przeciwko gdyby mi ktoś zaserwował taki afrodyzjak...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego ja dopiero teraz zobaczylam przepis na te pyszne lody? Baileys to moj ukochany likier :) Pozwolisz, ze sobie zapisze przepis. Mam wielka ochote je zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majko. Koniecznie zapisz i rób - lody są przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń