Strony

niedziela, 29 maja 2011

Truskawkowe lody na patyku / Strawberry popsicles


Pamiętacie moją płynną truskawkę sprzed trzech lat? Teraz taka rozmiksowana z cukrem truskawka, przemieniona w sorbet ratuje mi mój wegański komfort życia podczas upałów. 

Sorbet truskawkowy to nie tylko wspaniały smak podkręconej cukrem truskawki, ale także wspomnienia z dzieciństwa. Do dziś pamiętam wakacje w Dźwirzynie. Byłam malutka, miałam obowiązkową  chustkę na głowie, chroniącą mnie przed słońcem a w małych rączkach trzymałam plastikowy kubek wypełniony truskawkowym dobrodziejstwem. Dopóki w pojemniku była choć odrobina czerwonych lodów, świat wokół mnie nie istniał. Co ciekawe, żadne inne lody nie zapadły mi w pamięć tak bardzo jak ten truskawkowy sorbet. Najwidoczniej już od dzieciństwa przejawiałam nieświadome zainteresowanie weganizmem ;-)

Do you remember my  strawberry coulis? When freezed it becomes delicious, healthy and refreshing sorbet, that I can eat guilt-free, because it's both vegan and healthy (well healthier than any ice-cream containing a lot of fat) and of course extremely easy to prepare.

Składniki / Ingredients
Truskawki / Strawberries
cukier do smaku / Caster sugar up to taste
opcjonalnie odrobina soku z cytryny / optionally few drops of lemon juice

1. Zmiksuj truskawki, dosładzając je do smaku cukrem / Blend strawberries together with sugar in a blender
2 . Opcjonalnie możesz do sorbetu dodać kilka kropel soku z cytryny / Optionally you can add few drops of lemon juice
3. Zamroź z zamrażarce, nie krócej niż 4 godziny / Freeze for at least 4 hours 

piątek, 27 maja 2011

finger food z kalarepy / Finger food from turnip cabbage


Nazwanie mojej propozycji przepisem byłoby mocnym nadużyciem, ale nazwanie jej absolutnie autorskim i genialnym odkryciem ubiegłego lata nadużyciem już nie jest wcale. Odkryłam to fascynujące połączenie zupełnie przypadkiem, kiedy chciałam czymś podkręcić kalarepkę. I nagle ni stąd ni zowąd doznałam kulinarnego oświecenia i posmarowałam gruby plaster kalarepki masłem orzechowym. Do tej pory nie wiem, co mi wtedy strzeliło do głowy, ale połączenie chrupkiej, świeżej kalarepki i gęstego, mazistego, słodko-słonego masła orzechowego okazało się strzałem w dziesiątkę.

Składniki:
kalarepa, obrana ze skórki i pokrojona w grube słupki lub w plastry
masło orzechowe

1. Posmaruj kalarepkę masłem orzechowym i pałaszuj ze smakiem. 









niedziela, 22 maja 2011

Wytrawna surówka z marchewki / Carrot salad

Do tej pory surówka z marchewki mi się zdarzała, w istocie, ale zawsze w wersji słodkiej lub słodko-kwaśnej, tej zaproponowanej przez Davida Lebovitza, która notabene jest zniewalająco pyszna. Wytrawna wersja od zawsze była absolutnie nie do pomyślenia. Pewnego dnia z czystej ciekawości (i lenistwa) postanowiłam przekroczyć granicę swoich surówkowych wyobrażeń smakowych. Zaskoczyłam swoje kubki smakowe wytrawną marchewką i pokochałam tę surówkę już po pierwszym kęsie zarówno za  jej prostotę jak i wspaniały smak.


Składniki (2 porcje)
2 duże marchewki
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju lnianego (można też użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, surówka będzie jeszcze bardziej wytrawna)
sól 

1. Zetrzyj obraną marchewkę na tarce na grubych oczkach
2. Posiekaj natkę pietruszki, ale nie za drobno
3. Wymieszaj wszystkie składniki


Wiosennie kolorowa botwinka / Swiss chard soup


Zgodnie z obietnicą, tym razem coś absolutnie niezielonego, czyli moja najukochańsza zupa pod słońcem, botwinka. Słodko-kwaśna, lekka i przede wszystkim czerwona. Uwielbiałam ją od zawsze, więc kamień spadł mi z serca, jak udało mi się odtworzyć dokładnie ten sam smak, ale w wersji stuprocentowo wegańskiej.

Składniki (2 porcje)
pęczek botwinki
około 100 g ugotowanych lub upieczonych buraków (ja swoje piekę w ilościach hurtowych a potem zamrażam w małych porcjach)
ok. 100 ml śmietany sojowej
pieprz,
sok z połówki cytryny
ok. 3-5 łyżek cukru

1. Bardzo dokładnie umyj botwinkę, żeby pozbyć się całego piachu
2. Do garnka wlej około 1L wody, wrzuć małe buraczki z botwniki pokrojone jak najdrobniej i gotuj z dodatkiem soku z cytryny około 5 minut.
3. Po pięciu minutach dodaj posiekaną botwinkę i jeśli chcesz, dla koloru dodaj również upieczone wcześniej buraki, pokrojone w kostkę
5. Gotuj jeszcze 3-4 minuty
6. Dodaj śmietanę sojową
7. Dopraw sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem

niedziela, 8 maja 2011

Tarta szpinakowa z nerkowcami i tofu / Spinach tart with tofu and cashews


Niektórzy już się pewnie zorientowali, że kocham szpinak i to w każdej postaci. Świeży, w sałatce, zmiksowany w pożywnym koktajlu lub duszony. Tym z Was, którzy szpinaku nie lubią, obiecuję, że już niedługo na blogu pojawi się coś absolutnie nieszpinakowego i niezielonego a tymczasem specjalnie dla szpinakoholików, takich jak ja, proponuję pyszną tartę, którą można jeść zarówno na gorąco, lub na zimno. Przygotowania pochłaniają troszkę czasu, ale wierzcie mi, warto. Tarta wychodzi pożywna, pyszna no i wiosennie zielona :-) 


Składniki na tartę:
245 g przesianej mąki
szczypta soli
1-1,5 łyżki ostrej papryki w proszku
105 g margaryny
2-3 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie do tarty:
750 g szpinaku mrożonego (koniecznie mrożone liście a nie szpinak rozdrobniony) lub świeżego
3 ząbki czosnku
ok. 100 gram twardego tofu pokrojonego w kostkę
garść orzechów nerkowca
olej ryżowy
sól
pieprz
1. Wymieszaj sól i ostrą paprykę z mąką i zagnieć z masłem aż powstaną grudki ciasta. 
2. Dodaj wodę i wyrób kruche ciasto
3. Schładzaj w lodówce około 0,5 godziny
4. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim tortownicę o średnicy 24 cm
5. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, rozłóż folię aluminiową i przysyp ciasto fasolą, żeby je obciążyć i żeby nie uniosło się podczas pieczenia
5. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut
6. Zdejmij fasolę i folię i piecz jeszcze około 5 minut, tak aby tarta się zrumieniła
7. Podsmaż czosnek na oleju
8. Dodaj szpinak i duś przez kilka minut. Pozwól, żeby cały płyn odparował z masy szpinakowej, żeby nie rozmoczyć kruchego ciasta
9. Rozłóż duszony szpinak z czosnkiem na podpieczonym kruchym spodzie
10. Na szpinaku ułóż tofu i orzechy nerkowca 
11. Zapiekaj w piekarniku jeszcze około 10 - 15 minut.