Strony

poniedziałek, 22 października 2012

Najprostszy mus z dyni / Easy pumpkin puree

Wiele jesiennych przepisów wymaga zastosowania musu z dyni, co skutecznie mnie do nich zniechęcało.  Wyobrażałam sobie, że przygotowanie musu z dyni to jakaś nieogarnialną czasowo i wysiłkowo czynność.  Teraz jednak, przy okazji przygotowywania postu o dyniach na Halloween, w pakiecie miałam dwie dynie, które po zabawie w wykrawanie musiały w końcu wylądować w garze, żeby się nie zepsuły. Najprostszą metodą na zaopiekowanie się tak dużą ilością pomarańczowego miąższu był właśnie mus, który stanie się w przyszłości podstawą do wielu smacznych dyniowych smakołyków. A na razie czeka grzecznie na swoją kolej poporcjowany i zamrożony. Przygotowanie musu wcale nie jest takie trudne a zyskujecie bazę do wielu słodkich i słonych pyszności. 

Pierwsze dwa dyniowe smakołyki przygotowane na bazie poniższego musu już wkrótce :-) 

I have done pumpkin carving  a bit earlier this year, not just before Halloween, so that I could show you the results on the blog. I didn't want it to get rotten so I decided to make pumpkin puree to use up all the jack-O'-lanterns. I have never prepared such puree before since I thought that is quite a troublesome activity. It turned out to be simple and almost effortless. I will use the puree for some sweet and savoury dishes that I plan to prepare very soon. All the remaining puree was freezed, so that I can use it a bit later.




Składniki (1,5 L musu z dynii) (scroll down for English)
powtarzam za Barbarą Bamber z bloga Just A Smidgen
ok. 4 kg dynii (ja wybrałam ładnie pomarańczową, żeby mus miał ładny kolor)

1. Przekrój dynię na pół i wydrąż z niej pestki i miękki miąższ
2. Pokrój dynię na mniejsze kawałaki i ułóż w naczyniu do zapiekania
3. Starannie zakryj naczynie folią
4. Zapiekaj w piekarniku nagrzanego do 180 stopni przez około godzinę - półtorej lub do momentu kiedy dynia nie zmięknie
5. Obierz ze skórk
6. Zmiksuj na gładką masę
7. Użyj od razu do innego przepisu lub poporcjuj i zamroź na później

English version
Ingredients (1,5 L of pumpkin puree)
I repeat after Barbara Bamber from Just A Smigden
around 4kg of pumpkin ( I have chosen the orange one for a beautiful colour)

1. Cut the pumpkin in half and remove all the soft flesh, pulp and seeds
2. Cut into smaller wedges and place pumpkin on a baking dish
3. Cover well with aluminum foil
4. Bake in the over at 180 centigrades for about 1-1,5h - until the pumpkin gets soft
5. Peel the pumpkin
6. Blend until smoth
7. Use in a recipe or divide into portions and freeze for later use

I will use this pumpkin puree in two delicious recipes soon, so stay tuned :-) 

32 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak Amber, taki mus sam w sobie jest też bardzo dobry, ale zyskuje, podkręcony dodatkami, o których opowiem już niedługo :-D

      Usuń
    2. Ja też do smakoszy dyniowego musu należę :) Czekam na wpis o ''podkręcaniu'' smaku. Pozdrawiam :D

      Usuń
    3. Mus dyniowy nie tylko smaczny jest ale i zdrowy :-) A podkręcanie dyni już bardzo, bardzo niedługo :-D

      Usuń
  2. Dziękuję przyda się! zastanawiałam się własnie jak zrobić z mojej zamrożonej dyni taki idealny mus. Próbowałam trochę innych sposobów, ale bardziej wyszedł dżem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że moja podpowiedź może się przydać Głodomorku:-D

      Usuń
  3. Mus z dyni to u mnie koniecznośc :) Jest wspaniałym dodatkiem do pieczenia chlebka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze obieram dynie i gotuje w garnku z kropla wody:)miksuje i już.
    Twój sposób bardzo mi się spodobał a w szczególności to iż nie trzeba obierać wcześniej dyni.
    Bywają odmiany o bardzo twardej skórze i obieranie ich na surowo jest bardzo ciężkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie Igo, obieranie dyni na surowo nie jest fajne, dlatego moja metoda sprawdza się idealnie :-D

      Usuń
  5. Uwielbiam ten mus :) To jest właśnie świetne w dyni - nie trzeba wiele, by cieszyć się jej przepysznym smakiem, i to w takiej funkcjonalnej formie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało tego, dynia jest tania, więc to dodatkowy plus :-D

      Usuń
  6. ostatnio 2 razy robiłam taki musik:) pyszna sprawa:D a te kolory achh

    OdpowiedzUsuń
  7. Tez taki robię, idealny jest potem do różnych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. to taki mus który mogę dodać do ciasta lub pankejków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To właśnie ten mus:-D Ciasta, koktajle, pankejki, owsianki, muffinki, tarty, zupy, wszystko możesz zrobić właśnie na bazie tego musu :-D

      Usuń
  9. Good stuff eh? Is canned pumpkin banned from your kitchen too :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Actually it always was banned from my kitchen;-) I don't like canned food so much. The only exception I make for coconut milk and for pelati tomatoes although the latter one will be changed next year ;-) I always cook my own beans, and now I do my own pumpkin puree :-D

      Usuń
  10. Mam już zamrożone zapasy puree dyniowego , na wypieki będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O widzę że rozpracowałaś dynię;) a moje babeczki piekłaś?;P
    pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Zufik, wreszcie się wzięłam za tę dynię:-) A na pieczenie niestety nie mam czasu, ale pamiętam, pamiętam :-D

      Usuń
  12. Same pyszności z takiego puree powstają. Możliwości sporo: zupy, chleby, ciastka, curry, muffiny, placki, tarty... jestem ciekawa co powstanie z Twojej dyni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedź już jutro. Mogę tylko napisać, że nie będzie to nic z Twojej listy ;-D

      Usuń
  13. Czekam z niecierpliwością na te dyniowe smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. OD tego roku jestem zwolennikiem sezonu dyniowego ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to w takim razie zapraszam do Łasucha częściej, bo to nie koniec dyniowatych w tym sezonie :-D

      Usuń
  15. mam już zapas musu dyniowego, robię identycznie, także spokojnie mogę wypróbować koktajl :)

    OdpowiedzUsuń