Strony

środa, 28 listopada 2012

finger food - śliwki wędzone z chrupiącym boczkiem / Smoked prunes wrapped in crispy bacon strips

Wielkimi krokami zbliżają się Andrzejki, więc pora przygotować coś, co idealnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska. Wybór padł na szybkie i proste śliwki zawijane w boczek. Takie ruloniki to coś, co dobrze znacie. Ale czy na pewno? Okazuje się, że drobny szczegół może zmienić standard w cudowne połączenie smaków. Do tej pory, podobnie jak Wy, znałam te zawijaski w wersji oczywistej, czyli pierwsze lepsze śliwki suszone znalezione w sklepie, owinięte zwykłym boczkiem i zapieczone. Pojawiły się jednak w sprzedaży, jak zawsze późną jesienią, śliwki wędzone. Są to nasze krajowe owoce, które mają niesamowity aromat wędzonki. Są cudownie pyszne, niezbyt słodkie i mięsiste. Jestem ich fanką już od kilku sezonów i to właśnie z nimi postanowiłam ożenić cieniutkie plastry boczku. I wyszły z tego cudownie pyszne ruloniki o bardzo intensywnym posmaku i zapachu wędzonki. Niby ta sama przekąska co zawsze, ale nie ta sama.

This classic finger food is usually prepared from dried prunes and bacon strips. This time I replaced dried prunes with smoked ones. And this is a hit. Smokes prunes perfectly complement smoked bacon and vice versa. It's easy and delicious party food for all bacon lovers. 




Składniki (20 ruloników) scroll down for English
ok. 20 g śliwek wędzonych*
opakowanie wędzonego boczku w plastrach
20 wykałaczek

1. plastry boczku przekrój wzdłuż na pół
2. każdą śliwkę owiń połową plastra boczku i przebij przez cały rulonik wykałaczkę
3. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 - 20 minut, żeby boczek się przyrumienił


* Śliwki wędzone można kupić na rynkach u zaufanych sprzedawców i być może w sklepach ze zdrową żywnością. W supermarkecie ciężko będzie takie znaleźć, bo tam króluje zasuszona na wiór śliwka kalifornijska. Śliwki wędzone należy trzymać w lodówce i spożyć w przeciągu tygodnia maksymalnie dwóch. 

English version
Ingredients (20 rolls)
around. 20 g of smoked prunes, pitted
10 thin strips of smoked bacon 
20 toothpick

1. Cut bacon strips in half lenghtwise
2. Wrap each prune with bacon strip and secure the roll by means of toothpick pierced through the centre of prune wrapped in bacon
3. Bake in the oven at 180 centigrades for 10-20 minutes or until bacon is nicely browned but not burnt

32 komentarze:

  1. Znam tę przekąske i bardzo lubię. Pomysł wykorzystania wędzonych śliwek trafiony w dychę :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, niby drobna zmiana, ale efekt doskonały :-D

      Usuń
  2. dzięki kochana za tą bombę:) akurat przydadzą się na pt:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jak Ja nie lubię tych wędzonych wrrr ostatnio robiłam cukinie z mozzarellą w boczku,smaczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to w takim razie nie namawiam, skoro wędzonych śliwek nie lubisz :-D A cukinie z mozarellą w boczku zapowiada się smakowicie :-D

      Usuń
  4. Bardzo często robię tę przekąskę, ale z ponad 1 kg boczku, bo znika w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zainspirowałaś mnie tymi śliwkami, muszę pomyśleć, czy da się z tego podobną wegetariańską przekąskę wyczarować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Veggie, ja jestem przekonana, że się da :-D Kibicuję :-D

      Usuń
  6. O, taka przekąska z pewnością by mi posmakowała. Ciekawy pomysł:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem o tym przekonana Majanko. Pozdrawiam też cieplutko :-D

      Usuń
  7. Własnie mi uświadomiłaś, że lada dzień andrzejki! Co prawda, przekąsek dla gości przygotowywać nie będę musiała, bo po prostu obędzie się bez gości, ale może zrobię ją dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie masz gości to nawet lepiej, będzie więcej dla Ciebie ;-)

      Usuń
  8. Nie przepadam za śliwkami, ale taką przekąskę bym chrupnęła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto choć jednego takiego rulonika pochłonąć. A nóż widelec przekonasz się do śliwek ;-)

      Usuń
  9. uwielbiam połączenia owoców i mięska:)

    OdpowiedzUsuń
  10. łoo połączenie ciekawe:) muszę wypróbować przy najbliższej okazji

    OdpowiedzUsuń
  11. Klasyka ale u Ciebie dodatkowo piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Looks and sounds delicious! I need to find smoked prunes!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Search for them. That's my advice Tessa, because the taste of smoked prune is extraordinary when compared with regular dried prunes :-)

      Usuń
  13. mniam, super pomysł na imprezowe przekąski :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna przekąska :] Zrobię na sobotę :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, bo ruloniki są the best i znikają z mig :-D

      Usuń
  15. To jest genialna przekąska i koniecznie z wędzoną śliwką, a nie przesuszoną z marketu ! :)

    OdpowiedzUsuń