Strony

wtorek, 4 grudnia 2012

Tarta z brokułami pod beszamelową kołderką / Tart with broccoli and bechamel sauce


Już tak mam, że uwielbiam tarty. Te słodkie i te słone. Wymagają sporo uwagi i sporo wysiłku, ale efekty są warte całej mojej pracy. Nie narzekam więc i biorę się do roboty, bo efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Tarta brokułowa jest idealna na zimę. Pyszna i sycąca, choć kaloryczna przez ten nieszczęsny beszamel, którego odmówić sobie w zimne, i nie tylko zimne, miesiące nie potrafię. Do tego choć jeden zdrowy dodatek czyli brokuły a na samym spodzie idealnie kruche ciasto, lekko tylko czerwone od dodanej do niego ostrej papryki. 



I love tarts despite the fact that they require a lot of time for preparation and some effort as well but the end result is definitely worth it.



Składniki (1 tarta o średnicy 24 cm) scroll down for English
245 g przesianej mąki
szczypta soli
1-1,5 łyżki ostrej papryki w proszku
105 g masła
2-3 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie do tarty
1 duży brokuł
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
ok. 0,5 litra mleka
ok. 100 g startego żółtego sera
garść ziarenek słonecznika
sól i pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
1.  Wymieszaj sól z mąką i zagnieć z masłem aż powstaną grudki ciasta. 
2. Dodaj wodę i wyrób kruche ciasto
3. Schładzaj w lodówce około 0,5 godziny
4. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim tortownicę o średnicy 24 cm
5. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, rozłóż folię aluminiową i przysyp ciasto fasolą, żeby je obciążyć i żeby nie uniosło się podczas pieczenia
6. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut
7. Zdejmij fasolę i folię i piecz jeszcze około 5 minut, tak aby tarta się zrumieniła
8. Krótko podgotuj na parze brokuła
9. Przygotuj beszamel rozpuszczając w garnku masło
10. Do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i dobrze wymieszaj
11. Do masy z mąki i masła dodaj mleko i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Dodaj tyle mleka, żeby beszamel osiągnął pożądaną konsystencję. Pół litra może nie wystarczyć. Możesz dodać więcej mleka lub wody/bulionu, żeby beszamel był ciut lżejszy. Beszamel musi być dość gęsty, żeby nie rozmoczył kruchego ciasta
12. Dopraw beszamel solą pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołowa. Ze względu na to, że brokuł lubi być raczej mdły, beszamel musi być raczej wyrazisty, więc nie należy oszczędzać na soli. 
13. Na podpieczonym spodzie tarcie ułóż różyczki brokuła
14. Polej wszystko solidną porcją beszamelu
15. Posyp wierzch startym żółtym serem oraz ziarnami słonecznika
16. Zapiekaj ok. 40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

English version
Ingredients for the pastry
245 g of sifted flour
pinch of salt
1-1,5 tbsp of  spicy paprica (if you are using cayenne pepper, use less than I suggest, because it's more spicy)
105 g of butter
2-3 tbsp of cold water
Ingredients for the filling
1 broccoli
1 tablespoon butter
1 tablespoon of flour
approximately 0.5 liters of milk
approximately 100 grams of grated cheese
a handful of sunflower seeds
salt and pepper to taste
nutmeg
1. Mix well salt, spicy paprica and flour. Combine with butter and work the dough with your fingers till crumbles are formed. 
2. Add cold water and work the dough until pastry is formed.
3. Refrigerate for around half and hour
4. Roll the pastry and place in a baking dish
5. Makes some holes in the pastry by means of fork, cover with aluminium foil and spread dry beans or glass balls, so that the pastry does not rise during baking. 
6. Bake at 180 centigrades for around 15 minutes
7. Remove dry beans/glass balls together with alluminium foil and bake for 5 more minutes to brown the pastry a little bit
8. Steam broccoli  
9. Prepare bechamel sauce by melting butter in a pot  
10. Add flower to melted butter and mix well
11. Add cold milk to the flower and butter mixture. Bring to a boil stirring constantly. Add as much milk as you need to get desired  thick consistency. If you thinkg the sauce it too thick, add more milk or water/stock. Be aware of the factm that the sauce has to be quite thick so that the tart crust does not get soggy
12. Season bechamel sauce with salt, pepper and freshly grated nutmeg.

13. On the prebaked tart crust arrange broccoli chunks
14. Pour  bechamel sauce over broccoli
15. Sprinkle with grated cheese and sunflower seeds
16. Bake for about 40 minutes at 180 centigrades.

54 komentarze:

  1. Też uwielbiam tarty. Z brokułami to pyszna propozycja...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniala. Wpadne dzis na obiad :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda baaaaardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja tak jak ty, kocham tarty i te słodkie i te słone:) robię je non stop i już chyba wpadłam w rutynę, bo wydaje mi się, że robią się migiem;) ale takiej wypasionej z brokułami nie robiłam jeszcze. Cudnie ci wyszła, bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, dziękuję Antenko za pochwały :-) Tarta wygląda apetycznie, to fakt, ale na dodatek jest przepyszna :-D

      Usuń
  5. Dołączam do grona wielbicielek tart:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyszła:-)W sam raz na piątkowy obiad:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta z brokułami w której trzeba przygotować kalafiora:D niezla:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upsssss, a to chochlik ;-) Dzięki za czujność :-D

      Usuń
  8. Smakowicie się prezentuje.
    Pyszności Joanno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, jedna tarta i ileż pochwał Aniu:-) Dziękuję i pozdrawiam cieplutko:-D

      Usuń
  9. Pyszna, aż mi ślinka leci. Też jestem wielbicielką tart, niestety jestem w tej miłosci troszkę osamotniona:( Rodzinka zje, ale byle nie za często

    OdpowiedzUsuń
  10. Bez beszamelu to nie byloby to samo :)
    Zreszra, raz na jakis czas mozna sobie pozwolic na szalenstwo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak uważam Maggie. szaleństwo od czasu do czasu jest nawet wskazane, bo jakież szare byłoby życie bez szaleństwa:-)

      Usuń
  11. Ja też uwielbiam takie tarty!:)
    Mój sposób na brokuł - ugotuj z ząbkiem czosnku(wrzuć na dno garnka), zupełnie inna sprawa smakowa;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmmm, no proszę, czosnkowo brokułowy patent zdecydowanie do zapamiętania i do wykorzystania :-D

      Usuń
  12. Oj, ta pierzyna z beszamelu bardzo mi się podoba!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna, a beszamel uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Perfekcyjnie upieczona:) Apetyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja też mam słabość do tart. Farsz każdy, byle tylko na kruchym spodzie była :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trafiłaś idealnie. Mój spód jest idealnie kruchy. Idealnie :-D

      Usuń
  16. Looks and sounds delicious Joanna! I love the addition of the sunflower seeds for the added crunch!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. That's one of my secret tricks, made not so secret just right now ;-)

      Usuń
  17. ooo niech mi ktoś taką upiecze... :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda niesamowicie :) zjadłabym chyba całą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wcale się nie dziwię, bo dla mnie cała też nie byłabym jakimś wielkim problemem ;-)

      Usuń
  19. i od razu człowiek się robi głodny...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. całą winę za Twoje zgłodnienie biorę na siebie ;-)

      Usuń
  20. Wspaniała tarta jak dla mnie, idealne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  21. W którejś mojej książce widziałam własnie tartę brokułową, jeszcze z dodatkiem wędzonego łososia. Jakoś nie mogę się do niej przekonać, ale skoro widzę ją kolejny raz, to musi oznaczać, że brokuł jednak się do tarty nadaje :) Trzeba będzie się przekonać samemu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj warto się przekonać Aległodomorku, oj warto :-D Pozdrawiam cieplutko :-D

      Usuń
  22. Joanna, your tart looks lovely! The crust is absolutely beautiful! Great job! :)

    OdpowiedzUsuń