Strony

wtorek, 22 stycznia 2013

Modra kapusta z goździkami i jabłkami / Red cabbage with apple puree and cloves

Aromatyczna, słodko-kwaśna i gorąca. Taką modrą kapustę właśnie lubię. Do jej przygotowania używam aromatycznego cynamonowo - goździkowego musu z kwaskowych papierówek, których smak zamykam w słoiczkach każdego lata. Jeżeli ktoś jednak nie był zapobiegliwy tak jak ja, może też wykorzystać zimowe jabłka i będzie równie pysznie. Modra kapusta w moim wydaniu to danie wegetariańskie a nawet i wegańskie a do tego bardzo zdrowe no i oczywiście przepyszniaste. Warto się więc skusić, bo to wspaniały dodatek chociażby do kotlecików warzywnych.



This dish is a perfect winter dish. Sweet & sour, colourfull, aromatic, warm and healthy in the same time. To prepare this dish I use puree from pearmain apples that I saute and put in jars in season ie. in August. But you can choose any apples and prepare puree from them and the dish will be equally delicious. Such red cabbage is not only vegetarian but also vegan and will be a great compliment to any vegetable cutlets. 


Składniki (2 porcje) scroll down for English
1 mała cebulka
mała główka modrej kapusty
sok z cytryny
ok. 100 - 150 ml musu z jabłek (najlepiej kwaskowych) przyprawionego goździkami i cynamonem*
2-3 goździki
odrobina oleju ryżowego
cukier trzcinowy

1. Drobno poszatkuj kapustę
2. Na odrobinie oleju ryżowego podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę
3. Dodaj kapustę i podsmażaj jeszcze przez chwilkę
4. Dodaj troszkę wody, ale nie za dużo, żeby kapusta zaczęła się dusić do miękkości, ale nie gotować jak w zupie.
5. Na samym początku gotowania dodaj też sok z cytryny, żeby kapusta nie straciła swojego cudownego koloru.
6. Dodaj mus z jabłek*, goździki i dopraw cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny 

*jeżeli nie posiadasz gotowego musu jabłkowego to przepis podaję poniżej:
1. obierz jabłka ze skórki i dokładnie usuń wszelkie ogonki i gniazda nasienne. Pokrój na drobne kawałki
2. W garnku, na małym ogniu duś jabłka z odrobiną wody
3. Dopraw do smaku cukrem, cynamonem i goździkami


English version
Ingredients (2 servings)
1 small onion, diced
small red cabbage, thinly shredded 
lemon juice
approximately 100 - 150 ml of apple puree seasoned with cinnamon and cloves*
2-3 cloves
a little bit of rice oil 
demerara sugar 

1. Fry onion with rice oil
2. Add cabbage and fry for a couple of minutes
3. Add a little bit of water and sautee cabbage until tender. Don't add to much water so that the cabbage is not cooked but sauteed. 
4. At the very beginning of sauteeing cabbage add lemon juice to preserve the vibrant colour
5 Add apple puree*
6. Season with cloves, sugar and lemon juice

* if you do not have preprepared apple puree, you can find the recipe below:
1. Peel apples and remove core and seeds. Slice thinly
2. Saute apples in a pot with a little bit of water until puree is formed.
3. Season with demerara sugar, cinnamon and cloves

28 komentarzy:

  1. robię podobną ale dodaję jeszcze dużo skórki z cytrusów, u mnie króluje zawsze na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja na święta jeszcze nigdy jej nie jadłam:-) Za to po świętach jak najbardziej :-)

      Usuń
  2. Pyszności!
    Lubię czerwoną kapuścianą głowę.
    Ja też dodaję mus z jabłek i dolewam czerwone wino.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, czerwone wino to świetny dodatek :-D Następnym razem więc będzie z tym szlachetnym trunkiem :-)

      Usuń
  3. Wspaniały przepis! Ciekawy dodatek oleju ryżowego (nie znałam). Musi pysznie smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj smakuje pysznie, a olej ryżowy nadaje się idealnie do smażenia wszystkiego, bo nie ma smaku. Jest całkowicie neutralny. Ja go bardzo lubię, bo można na nim smażyć i słone i słodkie i słodko-kwaśne :-)

      Usuń
  4. Czerwona kapusta jest taka niedoceniana a może być taka pyszna! Chociażby jak ta Twoja, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, kapusta, jak większość zimowych warzyw jest niedoceniana a to wielka szkoda. Ale jest w końcu Łasuch, który pysznie przekonuje do kapusty, brukselki a wkrótce i do innych zimowych warzyw :-D

      Usuń
  5. Znajoma taką robi, pyszna jest kapusta w takiej wersji :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. tego jeszcze nie jadłam, nie łączyłam goździków z kapustą. Bardzo ją lubię ale jadam w tradycyjny sposób:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to Justynko czas na wyjście poza standard :-) Ja przynajmniej Cię do tego namawiam :-)

      Usuń
  7. Smakowicie się zapowiada. Takiej kapusty nie próbowałam, w sensie z goździkami, cynamonem, brzmi naprawdę smacznie. :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie przynajmniej Majanko to najsmaczniejsza wersja modrej kapusty, ale ja lubię takie smaki słodko - kwaśne i gożdziki i cynamon :-)

      Usuń
  8. kiedys moja mama taką robiła:) była bardzo smaczna, a ja jakoś o niej sobie zapomniałam:/ trzeba będzie zrobić:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób koniecznie, bo taka kapusta jest pyszna, ale z tego, co piszesz wnioskuję, że Ty dobrze o tym wiesz :-)

      Usuń
  9. Mnie taka kapustka przypomina kuchnię mojej babci. Często taka kapustka widniała na jej stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Poproszę miseczkę do dzisiejszego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Często u nas gości modra kapusta:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. kapusta rewelacja ja bardzo lubię ... szczególnie do pyz i kaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mój małżon jest wielkim fanem czerwonej kapusty. Najlepiej smakuje z kotletem :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z kotletem, kotletem warzywnym albo jak sugeruje Marta z pyzami i kaczką :-D

      Usuń