Strony

środa, 9 stycznia 2013

Tymiankowa brukselka / Brussels sprouts spiced with thyme


Mam misję, żeby przekonać wszystkich do brukselki. Jeżeli nie uda mi się Was przekonać słowem ani obrazem, to pozostaje jeszcze ilość wpisów dotyczących tego cudownego i zdrowego warzywa. Dzisiaj brukselka, choć zdrowa, występuje w troszkę mniej zdrowej odsłonie, bo postanowiłam ją polać chrupiącą, zrumienioną na maśle, bułką tartą z dodatkiem siemia lnianego, ziaren słonecznika i sporej szczypty suszonego tymianku . Już tak mam, że jak coś jest zdrowe, to ja łączę to coś najczęściej z czym, co jest mniej zdrowe lub bardziej kaloryczne, żeby była równowaga w przyrodzie. Taka brukselka pyszna i szybka w przygotowaniu, więc warto ją sobie przyrządzić.

Delicious brussels sprouts with crispy breadcrumps and sunflower seeds is a great option for those of you who search for delicious side dish or vegetable snack. Need I write more?




Składniki (2 porcje) scroll down for English

0,5 kg brukselki
2-3 łyżki bułki tartej
0,5 łyżki siemia lnianego
0,5 łyżki ziaren słonecznika 
suszony tymianek
sól i cukier
olej ryżowy do smażenia brukselki
2 łyżki masła
odrobina wody

1. Odpowiednio przygotuj brukselkę tzn. obierz z wierzchnich liści, odkrój odrobinę dolnej łodygi, przekrój na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości
2. Dobrze rozgrzej olej na patelni
3. Na porządnie rozgrzany olej wrzuć uprzednio przygotowaną brukselkę
4. Po chwili dodaj sól i cukier, które wyciągną gorycz z brukselki
5. Po kilku minutach smażenia dodaj na patelnię odrobinę wody, żeby brukselka trochę zmiękła. Jeżeli chcesz mieć brukselkę miękką, to przykryj pokrywką i podduś jeszcze trochę. Jeśli wolisz brukselkę twardawą i jędrną, to po wygotowaniu się całej wody jest już gotowa.
6. Na drugiej patelni roztop masło
7. Do rozgrzanego masła dodaj bułkę tartą, siemie lniane, słonecznik, tymianek i sól. Poczekaj aż bułka tarta się zrumieni, ale nie przypali. Pamiętaj o mieszaniu.
8. Polej usmażoną brukselkę zrumienioną tartą bułką z dodatkami i natychmiast podawaj.

English version
Ingredients (2 servings)
0,5 kg of brussel sprouts
2-3 tablespoons breadcrumbs 
0,5 tablespoon flax seeds
0,5 tablespoon sunflower seeds
dried thyme
salt and sugar
rice oil 
2 tablespoons butter
a little bit of water

1. Prepare brussel sprouts. Wash, peel from the first layer of leaves, cut the root and cut in halves or quarters depending on their size
2. Heat rice oil on the frying pan
3. When the oil is hot throw brussel sprouts
4. Add sugar in order to remove bitterness from the brussel sprouts. Add also a bit of salt up to taste. Continue to fry
5. After few minutes add some water  to give brussel sprouts a chance to soften. If you want your brussel sprouts to be firm and slightly underdone, remove from heat after all water is evaporated. If you on the other hand prefer your brussel sprouts to be well cooked, cover the pan with a lid and continue to simmer for a few more minutes adding some more water if necessary.  
6. Heat butter on the separate pan, add breadcrumbs, flaxseed, sunflower seeds, thyme and salt
7. Heat breadbrumbs stirring until they turn golden brown and crispy
8. Spread fried breadcrumbs on top of cooked brussels sprouts and serve immediately 

28 komentarzy:

  1. Joanno! Wspaniała misja! W pełni popieram i z apetytem rzucam się na Twoją brukselkę:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Siemie lniane i słonecznik jest bardzo zdrowy przecież:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze omijam brukselkę szerokim łukiem :}

    OdpowiedzUsuń
  4. no z taką posypką może byłabym skłonna zerknąć na brukselkę życzliwszym okiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialna ta brukselka:-)
    Joasiu, próbowałam wejść parę razy na Twój profil, żeby wejść na bloga i nie mogłam, a wcześniej tak właśnie wchodziłam. Najważniejsze, że mi się udało w końcu. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj żebyś wiedziała Marzenko jak bardzo genialna :-D

      Usuń
  6. Mnie przekonywać nie trzeba, bo brukselka pyszna i zdrowa jest ! A Twoja wygląda cudownie i nie omieszkam wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Thank you Tessa:-) It's really deliciously crispy :-)

      Usuń
  8. apetycznie wygląda i do tego zdrowe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do wszystkiego człowiek dojrzewa. Nie sądziłam, że kiedyś tak polubię brukselkę! Kiedyś odrzucało mnie od niej.Mam wrażenie, że miała bardziej intensywny zapach w moim rodzinnym domu. Pewnie była za długo gotowana...
    Wczoraj podałam na obiad. Skończyła mi się bułka tarta i była z rozpuszczonym masłem. Pyszna!!!
    Twoja wersja mega zdrowa i piękna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje wspomnienia z dzieciństwa też nie kojarzą się dobrze. Przyznam szczerze, że brukselkę odkryłam dopiero rok temu. I od tej pory ciągle jestem od niej uzależniona. Jest pyszna pod warunkiem, że jest dobrze przyrządzona i nie jest rozgotowana :)

      Usuń
  10. widzę, że jesteś amatorem brukselki:) ja się chyba nigdy do niej nie przekonam, na sam zapach mam odruch wymiotny:/ ale te twoje zdjęcia, to tak apetycznie wyglądają, że aż mi szkoda tej mojej awersji do brukselki:/
    ale kuś dalej, może mi minie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja jakoś nie przepadam za nią :( Ale wygląda pięknie na tych zdjęciach!

    OdpowiedzUsuń
  12. jeszcze się nie przekonałam do tego warzywa, ale cudnie wygląda!
    muszę w końcu się z nią zmierzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To nieznana mi odsłona brukselki, nie ukrywam bardzo ciekawa:) szkoda że u mnie w domu tylko ja ją lubię.
    Muszę zjadać sama całą porcję:)

    OdpowiedzUsuń