Strony

niedziela, 10 marca 2013

Francuskie tosty czyli pain perdu / Pain perdu - French toasts


Francuskie tosty czyli pain perdu a w dosłownym tłumaczeniu z francuskiego to stracony czy utracony chleb. Dla mnie to jednak bardziej chleb odzyskany niż stracony i na dodatek nieziemsko pyszny. Idealna propozycja na przygotowanie szybkiego, niedzielnego śniadania, które potem można powoli celebrować. Uwielbiam to śniadanie również za to, że idealnie nadaje się do zużycia czerstwego, lekko zestarzałego pieczywa. Ot pyszna choć nie do końca dietetyczna forma recyclingu. 

Przyznaję, że pain perdu w dzisiejszym wydaniu to propozycja zdecydowanie słodka, wręcz cudownie przesłodzona. Elementami, które odrobinę przełamują wszechogarniającą słodycz tostów są dżemy własnej roboty, które niosą w sobie lekką nutę kwaśnej owocowości. 

Nie będę ukrywać, że uwielbiam takie grzesznie pyszne śniadanie. Wspaniały początek wspaniałego dnia. Po takim luksusie o poranku dzień po prostu nie może się nie udać.



In French pain perdu means literally lost bread, but for me it is rather recovered bread since the recipe usually calls for stale bread, almost a waste that is recycled into wonderfully luscious and delicious breakfast. Simply the sweet side of life. I like to prepare such french toasts on Sunday. They are relatively easy to make and are a perfect start of a beautiful day. I really like them being served with delicious homemade jams.




Składniki (2 porcje) scroll down for English
Połowa czerstwej, słodkiej chałki
2 jajka
ok. 50 ml tłustej śmietany (najlepiej 30%)
szczypta soli
cynamon
cukier puder
olej ryżowy do smażenia
dżemy owocowe (najlepsze będą te domowej roboty)

1. Pokrój chałkę na grube plastry
2. W misce roztrzep jajka ze śmietaną. Dopraw odrobiną soli, cukrem pudrem i cynamonem
3. Plastry chałki maczaj w w jajkach wymieszanych ze śmietaną
4. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni aż dozrumienienia
5. Przed podaniem posyp cukrem pudrem
6. Serwuj z ulubionymi dżemami

English version
Ingredients (2 servings)
half of stale, sweet, plaited bread loaf 
2 eggs
around 50 ml of heavy cream (30% preferably)
pinch of salt
pinch of cinnamon
powder sugar
rice oil for frying
jams for serving (preferably homemade)

1. Cut plaited bread loaf into slices
2. Beat eggs with cream. Season with salt, powder sugar, and cinnamon 
3. Dip bread sliced in egg and cream mixture
5. Fry on hot pan until brown
6. sprinkle w powder sugar before serving
7. Serve with your favourite jam

38 komentarzy:

  1. pysznie wygląda wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiamy, właśnie robię ale troszkę inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeżeli smakują tak jak wyglądają to przepadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpadłabym do Ciebie na takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie tościki, ale jakoś mi z nimi nie po drodze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszyscy je kochamy!
    U mnie były wczoraj.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech to miałaś cudowną sobotę więc :-D Pozdrawiam Amber cieplutko :-D

      Usuń
  7. Z takim śniadaniem dzień nie może się nie udać , pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak po takim dniu, wszystko wydaje się lepsze i wspanialsze niż jest w rzeczywistości :-D

      Usuń
  8. Pyszne śniadanie, kusi żeby zamiast codziennego musli sprawić sobie taki luksus :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię smażoną chałeczkę :) Wiesz z czym ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgadzam się całkowicie, po takim śniadaniu do końca dnia buzia sie cieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. moje ukochane śniadanko:)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kto by nie lubił francuskich tostów? Jedne z rozkoszniejszych pomysłów śniadaniowych na weekend.

    OdpowiedzUsuń
  13. ooooj tak Droczilko, oj tak :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja jeszcze nigdy nie robiłam takich, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie na chałce są zdecydowanie najlepsze :)
    ps piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he he, zgadzam się całkowicie. Chałka jest trochę słodkawa, więc tosty wychodzą zaiste najlepsze :-) Pozdrawiam cieplutko Kaś :-)

      Usuń
  16. Hmm bardzo interesujące są te tosty ! :) Trzeba będzie wypróbować bo jestem ciekawa ich smaku, a wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam te tosty, słodka chałka...mmm :D Idealne śniadanie

    OdpowiedzUsuń