Strony

wtorek, 19 marca 2013

Wielkanocna babka z krówkami i ajerkoniakiem / Easter bundt cake with carmel fudges and egg liqueur


Zupełnie nie wiem jak to się stało, ale po obchodach piątych łasuchowych urodzin zostało mi sporo alkoholu w barku, w tym ajerkoniak. Oczywiście zgodnie z sugestią Agnieszki, która mnie tą alkoholową jajecznością obdarowała polewałam sobie nią lody. Ale jak wiadomo, co dobre...szybko się nudzi. Zachciało mi się czegoś więcej. Szukałam czegoś bardziej wyrafinowanego niż lody z alkoholowym dodatkiem. Poza tym zbliżają się święta, więc postanowiłam wykorzystać wspomniany ajerkoniak do upieczenia pysznej babki wg przepisu Adrianny z MniamMniam, który znalazłam na Moich Wypiekach. Babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i do tego przepyszna. Nie za sucha, lekko wilgotna,  z delikatnym posmakiem ajerkoniaku zarówno w cieście jak i w lukrze oraz z zatopionymi cukierkami krówkami. A na dodatek chrupiące orzechy na wierzchu. Od dzisiaj to moja ulubiona babka. W sam raz na Wielkanoc :-) 




Składniki scroll down for English
zgodnie z przepisem Adrianny z MniamMniam
170 g cukru
250 g mąki pszennej, przesianej
150 g cukierków krówek (kup więc bo i tak sporo zjesz zanim zabierzesz się za pieczenie)
150 g masła + dodatkowo trochę masła do posmarowania foremki
125 ml ajerkoniaku
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli
kasza manna do obsypania foremki 

Składniki na lukier

przepis autorski 
pół tubki mleka skondensowanego o smaku karmelowym
cukier puder
2 łyżki ajerkoniaku lub Advocaata
orzechy pekanowe lub włoskie do przybrania

1.Wysmaruj formę do babki masłem i dobrze obsyp kaszą manną - to ważne, bo krówki będą spływać w dół i będą chciały się przykleić do formy. Nie pozwólmy im na to
2. Pokrój krówki na małe kawałki
3. Masło utrzyj z cukrem
4. Do masy masłanej wbijaj jedno po drugim jajka i kontynuuj miskowanie
5. Dolej ajerkoniak ciągle miksując
6. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wszystko starannie wymieszaj
7. Do masy na babkę dodaj pokrojone krówki i deliaktnie wymieszaj
8. Przełóż ciasto do foremki do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną
9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez ok 40-45 minut jeżeli pieczesz foremce na babkę z kominem. Jeżeli pieczesz babkę w formie do babki bez komina czas pieczenia najpewniej się wydłuży - piecz do suchego patyczka.
10. Po upieczeniu ostudź 
11. Przygotuj lukier - dobrze wymieszaj cukier puder z mlekiem słodzonym i ajerkoniakiem aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodawaj mleko i   ajerkoniak do cukru powoli, etapami, żeby nie dodać od razu zbyt dużo, bo powstanie Ci w efekcie duuuuuuużo lukru ;-)
12. Ostudzoną babkę dekoruj lukrem i orzechami. Odstaw do zastygnięcia. Pamiętaj, że lukier może spływać po bokach babki.

English version
Easter is coming so it's time for some seasonal, festive recipe. Bundt cake with carmel fudges and egg liqueur is perfect for this occasion and is also extremely delicious. I'm not a big fun of bundt cakes in general, since most of them they are rather dry, but this cake is wonderfully moist, but not too much. It's simply perfect and also easy to prepare and bake. So don't waste time, grab all necessary ingredients and start baking.


Ingredients
Adrianna recipe from MniamMniam
170 g sugar
250 g white flour, sifted
150 g of carmel fudges (buy more since you will eat a lot before the start of baking process)
150 g of butter + additional amount for greasing of baking dish
125 ml egg liqueur/ advocaat/ eggnog
4 eggs
1 teaspoon baking powder
pinch of salt
semolina for dusting of the baking dish

Ingredients for icing-sugar 
(I always use rough amount of ingredients and mix them until I get the desired consistency)

my own recipe 
around 100g of sweet carmel condensed milk (if you do not have access to carmel version, use the regular, sweetened condensed milk)
powder sugar
egg liqueur
pecans or walnuts for garnishing

1. Heat the oven up to 175ºC 
2. Grease the baking dish well and dust it with semolina
3. Cut carmel fudges into small pieces
4. Beat butter with sugar 
5. To butter and sugar mixture add eggs, one by one and continue to mix by means of a stand mixer
6. Add egg liqueur to egg, butter and sugar
7. Add flour mixed with baking powder and mix everything well but not too long
8. Stir in bits and pieces of carmel fudge
9. Place the dough in baking dish
10. Bake in the over for 45 minutes if you have the baking dish with hole inside (like mine) and longer if you have the mould without a hole inside
11. Prepare carmel icing sugar by combining powder sugar, egg liqueur and carmel condensed milk stirring vigorously until reaching desired consistency. 
12. Allow the cake to cool and once cooled decorate with icing-sugar and sprinkle with few pecans or walnuts.  

40 komentarzy:

  1. Takiej babie chyba nikt się nie oprze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Joanno, jak już wiesz, ta babka wzbudza zachwyt u wielu pokoleń:)
    Dla mnie idealna!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak i wcale się nie dziwię, że babka podoba się każdemu bez względu na wiek. Jest boska :-) Pozdrawiam cieplutko :-D

      Usuń
  3. takie wykorzystanie ajerkoniaku to ja rozumiem. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ajerkoniak jest tu na właściwym miejscu :-)

      Usuń
  4. Joanno,
    ta babka znana jest ze swojej wyjątkowości!
    Ale że po imprezie ajerkoniak Ci został,to naprawdę dziwię się niezwykle...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz i ja to wiem Amber. A jeśli chodzi o skład mojego barku to do tej pory nie mogę wyjść z podziwu, że tyle rzeczy się nazbierało i uchowało ;-) Pozdrawiam cieplutko :-D

      Usuń
  5. Takie ciasto biorę w ciemno! I do tego ten ajerkoniak... mmm... uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale elegancko wygląda! Słooodka, na pewno przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Baba jak malowana :) Uwielbiam babki z ajerkoniakiem. Sa takie pyszne i wilgotne. I do tego te krowki...toz to musi oblednie smakowac :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o mamo jak bajecznie wygląda:) mmmmmm
    cudnie ją udekorowałaś, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak świątecznie u Ciebie Joasiu przez tę babę wielkanocną :)pozdrawiam ciepło, choć jeszcze nie wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a będzie Urszulo jeszcze bardziej świątecznie :-D I to już wkrótce :-D

      Usuń
  10. Tradycyjne potrawy wielkanocne - mniammmm! Nie mogę się doczekać świąt

    OdpowiedzUsuń
  11. No to Łasuch w kuchni miał urzędowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. kupiłaś mnie tą babką! szczególnie obietnicą zanurzonych w niej krówek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam kiedyś babę z ajerkoniakiem i krówkami, byla rewelacyjna!
    Twoja pięknie się prezentuje. Bardzo pysznie.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko za pochwały. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  14. ach te krówki, ta babka musi być idealna!

    OdpowiedzUsuń
  15. co za wspaniała kombinacja wielkanocna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam Cię Olu do upieczenia sobie takiej na święta :-D

      Usuń
  16. A jeśli pokroiłabym krówki bardzo drobno i nie wysypywała formy kaszą, czy one rozpuszczą się w cieście od razu i po prostu będą miały krówkowy posmak, czy też krówki zepsują strukturę ciasta jako jakiś klejący dodatkowy składnik? Bo nie cciałabym tyc krówek zapiekać w babce tylko po prostu mieć smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krówki podczas pieczenia się delikatnie rozpuszczą, ale nie zwiążą się z ciastem. Bez względu na to jak drobno je pokroisz, będą w cieście odrębnym bytem. Tak jak na przykład rodzynki. Wysypanie formy kaszą jest potrzebne, bo krówki nawet drobno pokrojone mają tendencję do opadania w dół i przyklejania się do formy. Nie posypiesz kaszą formy, ryzykujesz, że ciasto a konkretnie opadnięte na dno krówki przykleją się do formy i ciasto nie będzie chciało wyjść. Lepiej więc nie ryzykować :-)

      Usuń
  17. Baby wielkanocne zawsze robią na mnie wrażenie, takie dostojne i wyniosłe:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Your cake looks and sounds so delicious!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh thank you Rosie. I must admit that as soon as I tasted it for the first time, it became my favourite cake :-)

      Usuń