Strony

wtorek, 28 maja 2013

Chrupiące szparagi / Crispy asparagus

Znowu powracam ze szparagami. Ledwo się pojawiły i już powoli znikają. Spieszcie się więc nimi delektować, bo są cudowne. Można je w prosty sposób przygotować na tysiąc sposobów i zawsze są pyszne. Przyznam szczerze, że jest w nich coś, co mnie urzeka. Być może to ich smak a być może ich falliczny kształt, dzięki któremu uznawane są od wieków za afrodyzjaki. Pewnie dlatego  nadają się świetnie na romantyczną kolację we dwoje. Ja Wam dzisiaj serwuję idealną szparagową przekąskę, właśnie na taką okazję, choć nie tylko. Szparagi w chrupiącej panierce są chrupiące, aromatyczne od przypraw i mocno podkręcone parmezanem. Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Najlepiej smakują jeszcze gorące, dopiero co wyjęte z piekarnika. Zabierajcie się więc do roboty i pałaszujcie szparagi póki sezon na nie się nie skończył. Niech to będzie Wasza gra wstępna :-)

Unfortunately the season for asparagus is swiftly coming to an end. It's a pity, because I adore this vegetable for it's great taste and also for its elegant looks. I'm not sure if you know that asparagus is regarded as an aphrodisiac, mainly due to its phallic shape and this makes asparagus even more interesting for me. That's why it's a perfect choice for all sorts of romantic dinners, especially since it so versatile that it can be prepared in thousands of different ways, always being delicious. Today I serve asparagus the crispy way. I'm sure you gonna like it being served this way. And since it's aphrodisiac, let it be your foreplay :-) 

Składniki / Ingredients

pęczek szparagów (zielonych i/lub białych) / bunch of asparagus (green and/or white)
1 jajko / 1 egg
2 łyżki mąki / 2 tablespoons flour
6 łyżek parmezanu / 6 tablespoons of parmesan cheese
0,5 szklanki bułki tartej / 0,5 cup of breadcrumbs
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub tymianku / 1 teaspoon of herbes de Provence or thyme
sól i pieprz / salt and pepper
oliwa z oliwek / olive oil

 1. Przygotuj szparagi - odłam stwardniałą dolną część zielonych szparagów, lub ją obierz. Białe szparagi obierz prawie na całej długości, pomijając główkę, bo są z natury bardziej łykowate niż zielone / Prepare asparagus - cut off the end of green asparagu or peel it. In case of white asparagus peel it all along, except the tip
2. Nagrzej piekarnik do  180°C /  Preheat the oven up to 180°C
3. Przygotuj trzy talerze - na  pierwszym wysyp mąkę, na drugim roztrzepane jajko a na trzecim wymieszane: bułkę tartą, zioła prowansalskie, parmezan, sól i pieprz. / Prepare three plates. On the first one spread flour, on the second one pour 1 beaten egg and on the last one combine breadcrumbs, parmesan cheese, salt and pepper and herbes de Provence or thyme
4. Każdego szparaga obsyp mąką z pierwszego talerza, obtocz w jajku z drugiego talerza a następnie obsyp parmezanową posypką z trzeciego talerza / Take each asparagus and coat in flour from the first plate, then dip in beaten egg from the second plate and then coat in parmesan and breadcrumbs mixture from the third plate
5. Szparagi w panierce układaj na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia / Arrange asparagus on a baking tray covered with non-stick baking paper
6. Skrop szparagi oliwą z oliwek / sprinkle with olive oil
7. Zapiekaj w piekarniku przez 15 - 25 minut. / Bake for 15-25 minutes until crispy

44 komentarze:

  1. Chyba wiem jak wykorzystam swój ostatni pęczek! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj warto w ten sposób zakończyć szparagowy sezon, ooooj warto :-)

      Usuń
  2. Wow w takiej postaci szparagów jeszcze nie widziałam! Świetnie wygląda to danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, cieszę się, że udało mi się Ciebie zaskoczyć :-) Te szparagi smakują tak samo świetnie jak wyglądają :-)

      Usuń
  3. Swietny pomysl! Tez zaluje, ze to juz niemal koniec szparagowego sezonu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba więc na maksa wykorzystywać te parę tygodni Maggie :-)

      Usuń
  4. szparagi w kolejnej rewelacyjnej odsłonie:) wygląda kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że podoba Ci się tak wersja przerobienia szparagów :-)

      Usuń
  5. o rany jakie znakomite podanie szparagów:) mam nadzieję, że będzie mi dane w tym roku spróbować ich w tej formie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj naprawdę warto Antenko, więc zbieraj składniki i pichć póki jeszcze szparagi są w sprzedaży :-)

      Usuń
  6. Prosta, ale jakże apetyczna przekąska. Szkoda, że sezon na szparagi trwa tak krótko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Jak dla mnie zdecydowanie za krótko. Staram się wiec wykorzystywać szparagową porę do maksimum :-)

      Usuń
  7. Kupiłaś mnie tymi szparagami, lecę na rynek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, nie jadłam jeszcze tak przygotowanych szparag, czas to nadrobić, tym bardziej, że w użyciu jest parmezan, który uwielbiam. :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to nie zastanawiaj się Drui, tylko pędź na targ po szparagi :-) Nie będziesz żałować :-)

      Usuń
    2. Dzisiaj pędzę na zakupy, szparagi są na liście do kupienia, będę robić na łikendzie. :)

      Usuń
    3. Super :-) Daj znać jak wyszły :-)

      Usuń
    4. Joasiu, wyszły przepyszne! Na dniach będę ponownie robić, bo nie mogę się nimi najeść. Dzięki za świetny przepis. :)))

      Usuń
    5. Cieszę się Drui, że smakowały. Przyznam szczerze, że mnie też zachwyciły. Strasznie za nimi tęsknię i chyba też zrobię jeszcze raz przed zakończeniem sezonu :-)

      Usuń
  9. Mam na jutro szparagi, świetny pomysł. Joasiu, a Ty robiłaś tak zielone czy białe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zrobiłam i zielone i białe Marzenko, ale następnym razem wybiorę tylko zielone, bo bardziej mi smakowały :-D

      Usuń
  10. A w takiej formie szparagów jeszcze nie jadłam :). Szkoda, że sezon niedługo się skończy... Nie wiem czy nie zamrożę sobie kilku porcji szparagów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żałuj Zielaczku, bo ta wersja szparagów, mnie przynajmniej wyjątkowo podpasowała :-)

      Usuń
  11. pomysł boski!! że też ja na takie nie wpadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sama też nie wpadałam. Marta z Co dziś zjem na śniadanie mi podpowiedziała :-)

      Usuń
  12. Jestem pewna, że bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. a ja dziś nie mogłam już dostać szparagów:( a miałam taki pyszny przepis na myśli, eh:P
    świetna przekąska!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna, świetna. Nie poddawaj się, może jeszcze gdzieś uda Ci się je znaleźć :-)

      Usuń
  14. Głos oddany :D Pęczek szparagów mam tylko parmezanu brak :[ W panierce na pewno smakują wyśmienicie :d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie Olu za głosowanie. Muszę przyznać, że ta panierka a konkretniej te szparagi w panierce śnią mi się teraz po nocach :-) Pyyyycha :-)

      Usuń
  15. Joasiu, szparagi wyglądają bosko! Bardzo pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko :-) Przyznaję, że szparagi są zaiste boskie :-)

      Usuń
  16. Super, dziękuję za podlinkowanie i cieszę się, że smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  17. no jak z parmezanem i na chrupiąco, to jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  18. Koniecznie muszę spróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam:)! Pyszne! Dzięki za przepis :)!

    OdpowiedzUsuń