Strony

piątek, 19 lipca 2013

Chłodnik wiśniowy / Chilled cherry soup


Jak pewnie wiecie, chłodniki, to idealne zupy na lato. Są łatwe w przygotowaniu, mają w sobie dużo warzyw lub owoców, więc są zdrowe, a w dodatku przyjemnie nas schładzają, kiedy słupek rtęci niebezpiecznie podnosi się w kierunku słońca. Warto jednak pamiętać, że najlepszy chłodnik, to ten lekko tylko schłodzony, bo tylko wtedy jesteśmy w stanie poczuć subtelne, chłodnikowe połączenia smakowe. Tak jest i w tym wiśniowym chłodniku. Aromat owoców prosto z drzewa, delikatna nuta cynamonu i czerwone wino zapewniają pyszne i lekko aromatyczne letnie orzeźwienie. Pomimo zawartości czerwonego wina nie bójcie się serwować ten chłodnik dzieciakom. W trakcie obróbki cieplnej cały alkohol z wina wyparuje, więc chłodnik w ostatecznej wersji jest całkowicie bezalkoholowy. 

Chilled soups are a perfect compliment to every sunny and hot day. They are simple to prepare, healthy because of high vegetables or fruit content and can chill perfectly when temperatures are higher than high.  It's only worth remembering that it's better to remove such soup from the fridge around 20 minutes before serving. If soup is too cold, all delicate flavours will be impossible to taste or smell and we would like to avoid that at all costs. My cherry chilled soup that I'm serving today calls for some red wine, but no worries. The final result is non-alcoholic, because all the alcohol evaporates during simmering. So this soup can be also enjoyed by children. 




Składniki (2 porcje) / Ingredients (2 servings)
podaję ze swoimi zmianami za przepisem Marleny Spieler z książki (kuchnia żydowska) / adapted from recipe from "Jewish cusine" book by Marlena Spieler
ok. 300 g wiśni, wydrylowanych / around 300 g of cherries, pitted
0,75 szklanki szklanki czerwonego, wytrawnego wina /   0,75 cup of red, dry wine
0,5 szklanki wody / 0,5 cup of water
4-6 łyżek cukru / 4 -6 tablespoons of sugar 
0,25 szklanki kwaśnej śmietanki 12% / 0,25 cup of creme fraiche or 12% sour cream
0,25 szklanki słodkiej śmietanki 12% / 0,25 cup of cream (12%) 
2 laski cynamonu / 2 sticks of cinnamon

1. Zagotuj wiśnie z winem, wodą, cynamonem i cukrem i gotuj przez około 20 minut, aż wiśnie zmiękną / Bring water and wine together with sugar, cinammon sticks and cherries to a boil and simmer for around 20 minutes until cherries are cooked
2. Pozwól aż chłodnik całkowicie ostygnie / Allow to cool completely
3. W osobnym naczyniu wymieszaj kwaśną i słodką śmietanę / In a separate bowl mix cream with creme fraiche / sour cream
4. Wymieszaj śmietany z chłodnikiem / Mix cream mixture with chilled cherry soup
5. Schładzaj w lodówce nie krócej niż godzinę / Refrigerate for not less than 1 hour
6. Wyjmij z lodówki mniej więcej 20 minut przed podaniem / Remove from the fridge app. 20 minutes before serving

40 komentarzy:

  1. Jaki pyszny chlodniczek :) Ja na razie o zimnych daniach moge zapomniec bo w gardle od kilku dni mam jeza i jestem na antybiotykach :( Ale jak tylko mi przejdzie to na pewno przygotuje jakis pyszny chlodnik. Wisniowego nie zrobie bo dostac u nas wisnie graniczy z cudem :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że już się wychorowałaś, bo takie chorowanie latem to chyba najgorsza rzecz jaka się może przytrafić. Chętnie bym Ci podesłała miseczkę tej wiśniowej cudowności. Pozdrawiam najserdeczniej :-)

      Usuń
  2. Jaki ma wspaniały kolor! A smak zapewne jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Madziu, smak jest jeszcze lepszy niż kolor, choć kolor też niczego sobie :-)

      Usuń
  3. Cudny! ja także zrobiłam chłodnik, choć nie tak wykwintny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już swój zjadłam, więc teraz wpadam do Ciebie posmakować Twój :-)

      Usuń
  4. WSPANIAŁY! Wiśnie, wino, śmietanka i cynamon... Szkoda,że we Francji wiśnie osiagają masakryczne ceny... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buuuuuuu, jaka szkoda. Zapraszam więc na wakacje w Polsce :-)

      Usuń
  5. Kocham wiśniową zupkę!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zgadzam się, ze chłodniki są super na upalne dni !

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pyszotki:) mama czesto robila mi takie zupki :) ale mi sie zatesknilo , smaka mi narobilas mniam:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro narobiłam Ci smaka, to nie ma wyjście, trzeba chwycić za wiśnie i zrobić sobie taki domowy chłodnik :-)

      Usuń
  8. Takie owocowe chłodniki to smaki mojego dzieciństwa! Teraz szaleję na punkcie warzywnych, kremowych zup... A gdy patrzę na Twój chłodnik mam na niego ogromną ochotę! W ogrodzie coraz więcej malin więc może zamienię wiśnie na maliny i zrobię! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem przekonana, ze chłodnik malinowy będzie równie pyszny, tylko trzeba będzie rozwiązać jakoś kwestię malinowych pesteczek - albo je pokochać, albo usunąć...:-)

      Usuń
  9. Jedna miseczka dla mnie? ;)zawsze jadam w wersji gorącej ale chłodnik jest dobrym wyjściem w ten upał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się Zufik. Na upał to jedyne rozwiązanie:-)

      Usuń
  10. Owocowe chłodniki są specjalnością mojej babci. Twój wygląda równie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. z tym cynamonem idealnie się komponują czereśnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale czereśnie nie będą zbyt dobre w zupie, bo nie mają tyle kwaśnego charakteru, co wiśnie :-)

      Usuń
  12. taki chłodnik musi być pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny i owocowy- idealnie pasuje na letnie obiady

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jestem fanką zup owocowych, ale chłodnik pasuje mi bardzo :) to prawie jak koktajl :). I jeszcze ten dodatek wina, mmm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, to taka zupa niezupa, więc coś mi się wydaje, że jednak by Ci zasmakowała :-)

      Usuń
  15. Taka zupa moze niekoniecznie na obiad, ale na deser juz jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawe połączenie wszytkich składników. Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń