Strony

środa, 18 grudnia 2013

Australijskie ciasteczka świąteczne / Australian Christmas cookies


Te ciasteczkowe kule były bardzo popularne w okresie świątecznym w Australii w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Może i są trochę starodawne jak na dzisiejsze czasy, ale dla mnie najważniejsze jest to, że są pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. W smaku przypominają troszkę nasz polski blog czekoladowy z mleka w proszku, który był hitem za czasów mojej młodości, tylko są o niebo łatwiejsze do wykonania. Idealnie sprawdzą się nie tylko jako smakołyk podczas świąt, ale i jako pyszny, słodki prezent. 

These Christmas cookies were quite popular in Australia in 80s and 90s. Maybe they are a bit old-fashioned but I don't care, cause they are not only delicious but also  unbelievably easy to prepare. They will be perfect sweet compliment to any Christmas meal but they will also be a great Christmas gift. 



Składniki (ok. 30 szt.) scroll down for English
Inspiracja: klik
125 g herbatników (miałam użyć ciasteczek LU digestive, ale zupełnie przypadkowo, z braku wyżej wspomnianych użyłam owsianych ciastek z sezamem firmy Tago i to był dobry wybór, bo ciastka były dość twarde, więc nie rozmoczyły się tak bardzo w połączeniu z resztą składników)
4 łyżki kakao + dodatkowo do obsypania gotowych kul 
55 g wiórków kokosowych
200 g słodzonego mleka skondensowanego
15 ml alkoholu w wersji dla dorosłych lub mleka w wersji dla dzieci 

1. Zmiel ciastka w malakserze, albo rozbij na pył w moździerzu lub tłuczkiem do mięsa. Każdy chwyt dozwolony, byleby rozdrobnić ciastka
2. Wymieszaj wszystkie składniki 
3. Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Masa stężeje i będzie łatwiej formować kulki
4. Po schłodzeniu w lodówce formuj kule i obtaczaj w kakao.
5. Do czasu podania trzymaj w lodówce, ale podawaj w temperaturze pokojowej

English version
Ingredients (around. 30 pc.)
Inspiration:click
125 g sweet biscuits
4 tablespoons of unsweetened cocoa powder + additional amount for decoration of cookies 
55 g dessicated coconut
200 g of sweetened condensed milk 
15 ml of alcohol or milk for children-friendly version 

1. Turn biscuits into crumbs by means of food processor, or by crushing them by means of rolling pin or in a mortar (be creative when it comes to method)
2. Quickly mix all ingredients 
3. Refrigerate, preferably overnight. The cookie dough will harden a bit and it will be easier to roll your cookie balls. 
4. After keeping the cookie dough in the fridge, roll small balls out of a cookie dough and roll in cocoa powder 
5. Refrigerate before serving, although those cookies are best, served at room temperature. 


40 komentarzy:

  1. Juz sie w nich zakochalam :) Blok czekoladowy uwielbiam wiec te "ciasteczka" na pewno by mi posmakowaly :)

    Usciski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro uwielbiasz blok czekoladowy, to te ciastka Cię zauroczą :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. są przeurocze :) aż się proszą o zjedzenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje już prosiły i ich prośba została spełniona ;-)

      Usuń
  3. Wyglądają szalenie elegancko. Baaardzo gustowne cacka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie, bardziej jak eleganckie trufle niż ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyglądają jak trufelki, zaiste, ale to chyba jednak ciągle ciasteczka, chyba ;-)

      Usuń
  5. świetne są! już gdzieś widziałam podobny przepis, ale nie widziałem, że to australijskie ciasteczka:D
    musze je szybko wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka, co wyglądają jak trufle, a smakują jak blok czekoladowy - wooow :)).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Taka była moja reakcja po spróbowaniu: wooow :-)

      Usuń
  7. ale kusisz! i jakie proste do zrobienia ( i do zjedzenia też!) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. rzeczywiście wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Tak się akurat Martuś złożyło, że australijskie ;-)

      Usuń
  10. Chętnie bym się poczęstowała, wyglądają na bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te ciasteczka mają jedną wadę: szybko znikają, więc już ich nie ma. Będziesz musiała zaczekać na kolejną porcję :-)

      Usuń
  11. Wygladaja jak najprawdziwsze trufle!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wygląd trochę myli, ale smak, choć daleki od truflowego jest wspaniały :-)

      Usuń
  12. Bardzo ciekawy przepis jeszcze się z takim nie spotkałam. Wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne te kule i jakie zdjęcia piękne! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach Majanko dziękuję za te przemiłe słowa. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  14. Prześliczne! Idealne kulki jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam i te w wersji z alkoholem i te w wersji dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  16. These are still popular now. My sister and I just made a batch for Christmas. We roll ours in coconut. So moreish!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coconut is also a great coating idea that I will try next time, but somehow I just found bitterness of cocoa powder a great compliment to otherwise supersweet treats :-) And it's good to know that I'm not as old-fashioned as I thought ;-)

      Usuń
  17. Woow...This looking so YUMMY. I like this.

    OdpowiedzUsuń