Strony

wtorek, 15 kwietnia 2014

Cytrynowo - kokosowe kulki / Coconut and lemon sweet treats



Kulki cytrynowo - kokosowe są tak pyszne, że nawet nie przyznam się Wam, ile razy je już zrobiłam. Jem je na okrągło i ciągle staram się mieć świeży zapas w lodówce. Zakochałam się bez pamięci w ich lekkości i cytrynowości. Składają się z samych zdrowych składników, więc z doświadczenia wiem, że pochłania się je się z dużo mniejszymi wyrzutami sumienia w przeciwieństwie do innych słodyczy. Będą też idealnie się prezentować na wielkanocnym stole. Gwarantuję Wam, że pozytywnie zaskoczycie swoich gości lżejszą, zdrowszą i bardziej wiosenną alternatywą dla tradycyjnych mazurów, bab i pasch

I will not admit, how many times I have prepared these coconut and lemon sweet treats. They are so delish, light, healthy and lemony that I simply  have to have constantly a few of them in the fridge. I have to warn you however, cause they might be very addictive and they disappear very quickly from the fridge, so having a generous supply of coconut flakes and lemons is strongly recommended. 




Składniki (ok 25 szt.) scroll down to English version
Inspiracja: Palce Lizać 2014
1 szklanka wirków kokosowych
2 łyżki miodu
skórka z dwóch dokładnie wyszorowanych cytryn
sok z 1-2 cytryn
2 - 4 łyżek roztopionego oleju kokosowego

1.W malakserze zmiel wiórki kokosowe na mąkę
2. Dodaj miód, skórkę cytrynową i jeszcze raz zmiksuj
3. Stopniowo dodawaj sok z cytryny i olej kokosowy, zaczynając od małych ilości. 
4. Spróbuj masę na kulki. Jeżeli jest zbyt kwaśna, dodaj odrobinę więcej miodu
5. Jeżeli masa na kulki jest zbyt rzadka i nie daje się sklejać w kulki dodaj jeszcze wiórków kokosowych aż do momentu, kiedy masa zaczyna się dać uformować. Kulki na tym etapie nie są dość zwarte, ale się tym nie przejmuj. Ważne, żeby uformować kulki, które się nie rozpadają i nie rozjeżdżają na boki. 
6. Włóż do lodówki, żeby olej kokosowy ztężał i związał kulki 
7. Kulki można przechowywać przez około tydzień w lodówce. 

English version
Ingredients (around 25 pc.)
Inspiration: Palce lizać 2014
1 cup of coconut flakes
2 tablespoons of honey
zest from 2 lemons
juice from 1-2 small lemons 
2 - 4 tablespoons of melted coconut oil 

1. Blend coconut flakes in a food proccessor
2. Add honey, lemon zest and blend once again 
3. Gradually add lemon juice and melted coconut, starting with small amounts. 
4. Taste the mixture in order to check, whether the mixture is not too sweet or too sour. 
5. If the mixture is too watery and it is extremely difficult to form small balls out of it, add more coconut flakes, until the mixture is thick and sticky enough so that ball can be formed.  At this stage the mixture should be relatively easy to form into balls, but still soft.  
6. Refrigerate to allow coconut oil to set and balls to harden a bit. 
7. These sweet treats can be stored for up to a week in a refrigerator. 

40 komentarzy:

  1. Uwielbiam słodkości z dodatkiem kokosu! On nadaje takiego fajnego zgrzytania między zębami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w takim razie częstuj się, bo kolejna porcja zrobiona :-)

      Usuń
  2. Bardzo smakowite maluszki! Idealne do podjadania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak podjada się je aż za szybko, takie są pyszne i malutkie. Ciągle chce się więcej :-)

      Usuń
  3. śliczne:):):) już nie wspomnę o smaku. Ale ich nie zrobię bo... zjadłabym wszystko sama:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To że wszystkie byś zjadła sama niestety nie jest wykluczone a wręcz bardzo prawdopodobne. Ale te kulki są z samych zdrowych składników, więc nic wielkiego by się nie stało :-)

      Usuń
  4. Ślinka mi cieknie od samego opisu zwłaszcza, że uwielbiam kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie sądziłam, że będą aż tak proste w przygotowaniu! świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaiste są megaproste do zrobienia i za to uwielbiam je jeszcze bardziej :-)

      Usuń
  6. bardzo fajny pomysł : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie cytryny i kokosu to cudowne połączenie, nie dziwę się, że się w nim zakochałaś: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczęśliwie to połączenie jest zdrowe, więc warto się zakochać nie tylko dla smaku ;-)

      Usuń
  8. Laska, Ty mnie doprowadzisz do 100 kg tymi swoimi kuleczkami... ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O mamo! Ja bym się im nie oparła! Coś wspaniałego. Uwielbiam kokos po prostu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ Ty się Majanko wcale nie musisz im opierać ;-)

      Usuń
  10. Wow jakie śliczne! Muszę zrobić, uwielbiam takie cytrynowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne, cytrynowych jeszcze nie jadłem, muszą być świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. o matko jakie śliczne i jeszcze do tego cytrynowe :) pycha !!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Baby, mazurki i serniki będą - co nie znaczy że dla kulek miejsce się nie znajdzie ;) są świetne! czy olej kokosowy można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, dla takich kulek zawsze znajdzie się miejsce. Kombinuję, kombinuję, ale oleju kokosowego moim zdaniem nie da się tu niczym zastąpić.

      Usuń
  14. kokos i cytryna? boskie!:) też jestem ciekawa czy ten olej kokosowy da się jakoś zamienić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Ciężko będzie znaleźć zamiennik tak samo zdrowy i tak samo zachowujący się jak olej kokosowy...

      Usuń
  15. Słodkie maleństwa i zdjęcie nastraja bardzo pozytywnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam głupie pytanie, czy zmielone wiórki to będzie to samo co mąka kokosowa (taką mam)? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wcale nie jest głupie pytanie Zufik. Ja nie miałam mąki kokosowej, więc zmieliłam wiórki kokosowe, ale jak najbardziej możesz użyć mąki kokosowej :-D

      Usuń
  17. Mam pytanie, czy wiórki kokosowe można zblendować na mąkę? Nie zrobi się coś w rodzaju masła? Chętnie wykonam kulki ale mam dylemat z mąką kokosową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy blendowaniu wiórków kokosowych najpierw powstaje mąka kokosowa, a przy odpowiednio długim blendowaniu zaiste powstaje masło kokosowe. Nie należy się jednak obawiać a obserwować masę wiórków podczas blendowania. Poza tym zanim zrobi się masło trochę czasu upłynie a miksowanie wiórków na mąkę trwa mniejsze więcej minutę. :-)

      Usuń