Strony

środa, 16 kwietnia 2014

Czekoladowo - pomarańczowa pascha wielkanocna / Passover no-bake cheesecake with chocolate and candied orange peel


Pascha to zdecydowanie mój ulubiony wielkanocny deser. Może nie jest najprostsza i najszybsza do zrobienia, ale jej boski smak wynagradza wszelkie trudy i czas spędzony w kuchni. Jest wilgotna, mazista i gęsta i do tego czekoladowo - pomarańczowa, więc już pierwszy kęs potrafi silnie uzależnić :-) 

This is one of my favourite Easter dessert recipes. The cheesecake is maybe not so easy and quick to prepare, but its so indulgent and so decadent and so delicious that it's worth all your efforts. It's wonderfully moist, dense and thick and oh so good so once you try a bite, you become immediately addicted. I just warned you ;-) 





Składniki (1 mała pascha) scroll down to English version
Inspiracja: klik
0,5 kg sera (masa po zmieleniu) - zmielonego trzykrotnie lub zmiksowanego na bardzo gładką masę w malakserze - do paschy zawsze używam najlepszego, prawdziwego, pełnotłustego sera w kostce a nie żadnych wiaderkowych tworów. 
4 żółtka
100 g masła w temperaturze pokojowej
125 ml śmietany kremówki 36%
125 g cukru pudru
2 łyżeczki likieru pomarańczowego
3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej - przepis tu: klik
75 g gorzkiej czekolady
gaza (wymiary: 1x1m)

1. Odstaw ser na sitku na kilka godzin, żeby odsączyć serwatkę
2. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia
3. W misce ubij żółtka z cukrem na puszystą i jasnożółtą masę 
4. Dodaj śmietanę i kontynuuj ubijanie 
5. Umieść masę jajeczno-śmietanową w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając aż do zgęstnienia masy. Nie dopuść do zagotowania, bo zrobi się słodka jajecznica zamiast kremu jajecznego :-)
6. Przełóż krem jajeczny z powrotem do miski, dodaj zmielony ser, likier oraz miękkie masło i dobrze zmiksuj
7. Dodaj ostudzoną czekoladę i jeszcze raz dobrze zmiksuj na gładką masę
8. Wmieszaj kandyzowaną skórkę pomarańczową 
9. Sitko lub durszlak umieść na miseczce, tak, żeby mogła do niej spływać serwatka i wyłóż je (sitko) podwójną warstwą gazy i przełóż tam masę serową. Kantami gazy przykryj wierzch, połóż talerzyk i dociśnij czymś ciężkim (np. kamieniem lub dużym słoikiem wypełnionym wodą). Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. 
10. Przed podaniem delikatnie wyjmij z sitka lub durszlaka, zdejmij gazę, udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową i podawaj. 

English version
Ingredients 
Inspiration: click
0,5 kg of curd cheese, processed in food processor until very smooth 
4 egg yolks
100 g butter at room temperature
125 ml heavy cream 36%
125 g icing sugar
2 teaspoons of orange liqueur 
3/4 cups of candied orange peel - recipe can be found here: click
75 g dark chocolate
gauze (size: 1x1 m)

1. Place curd cheese in a sieve for few hours to drain all excess whey. 
2. Melt chocolate in water bath and allow to cool 
3. Beat egg yolks with icing sugar until pale yellow and fluffy
4. Add heavy cream and continue to beat 
5. Place egg and cream mixture in a pot, and heat on a stove, stirring constantly until the mixture thickens. Do not allow it to boil however, becasue you will end up with scrambled eggs instead of custard ;-) 
6. Place the custard in a bowl, add ground curd cheese, liqueur and soft butter and mix well 
7. Add melted chocolate and mix well again 
8. Mix in candied orange peel  
9. Place sieve or strainer in a bowl, so that excess whey and juices can easily drip. Place gauze in the strainer/ sieve and place the cheesecake mixture in the gauze. Cover with remaining parts of the gauze, press down, place a plate on top and place a big jar on it filled with water in order to press the cheesecake down. Refrigerate overnight.  
10. Before serving, delicately remove from the sieve or strainer, remove gauze and decorate with candied orange peel and serve.


42 komentarze:

  1. wygląda cudnie:) pascha to też mój ukochany deser wielkanocny, ale u nas przygotowuje się ją inaczej. Zawsze jasna i pełna wszelkich możliwych bakali.
    Choć i na taką, inną wersję miałabym również mega ochotę:)
    szczególnie, że w tym roku nie ma u nas paschy:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie do tej pory też taka była, ale od czasu do czasu trzeba spróbować nowych rzeczy. Ja nie żałuję, bo pascha wyszła po prostu boska :-)

      Usuń
    2. wierze, bo tak właśnie wygląda:D sama muszę przetestować taką czekoladową:)

      Usuń
    3. Przetestuj koniecznie :-D

      Usuń
  2. Pascha to jest moje wspomnienie świat w domu, ale czekoladowa to nowość. Chętnie wykonam takiego twista

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to też była nowość, ale nowości często okazują się hitami lepszymi od oryginału, bo bardziej charakternymi :-)

      Usuń
  3. Nie jestem fanką tradycyjnej paschy, ale taka to na pewno by mi posmakowała!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż wstyd się przyznać ale paschy nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. chyba mnie przekonałaś do paschy, taka wersja mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że udało mi się Ciebie przekonać Zufik :-)

      Usuń
  6. Paschy jeszcze nigdy nie robiłam. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak Wielkanoc to pascha.
    Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana,ale cudo zrobiłaś! No przepięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, pięknie podałaś swoją paschę, chylę czoła i pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. u nas w domu jakoś nie ma tradycji robienia paschy... wygląda pysznie i w tym roku zrobimy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :-) Pascha to jeden z moich ulubionych deserów :-)

      Usuń
  11. Prezentuje się naprawdę pięknie! Ja jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam, mam w planach przygotować w tym roku na święta :) aż jestem ciekawa czy nam posmakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Intuicja podpowiada mi, że pascha Cię nie zawiedzie, ale przekonajmy się :-D

      Usuń
  12. Dzis wlasnie szukama przepisu na Paschę ! Twoja mnie totalnie urzekła! Każda z nich jest biała, a tu proszę jaka niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tej pory też obstawiałam białe, a tu jednak warto czasami tradycyjne danie odmienić czymś nowym :-)

      Usuń
  13. Robiłam kiedyś białą,faktycznie pyszna była.Czemu juz więcej nie zrobiłam,nie wiem
    Jak tylko mi sie uda zrobię tą czekoladową:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli lubisz czekoladowe wytwory i zasmakowała Ci biała pascha, to ta będzie dla Ciebie po prostu boska :-)

      Usuń
  14. Jejku, jestem zachwycona, naprawdę idealna <3 :)
    Zapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady

    OdpowiedzUsuń
  15. Spróbuj choć raz, bo pascha to naprawdę coś fantastycznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ładnie Ci wyszła, super
    Ja swoją będę dopiero jutro robić, mam nadzieje że wyjdzie równie dobrze;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fenomenalnie wygląda ta pascha! Ja niestety nie dałam rady w tym roku zrobić :( Bardzo żałuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Madziu. Może uda się w następnym roku :-)

      Usuń