Strony

wtorek, 29 kwietnia 2014

Pizza ze szparagami i czerwoną cebulą / Asparagus and red onion pizza



Właśnie rozpoczyna się sezon na świeżość. To jest ten okres w roku, który lubię najbardziej. Stragany uginają się pod rabarbarem, szparagami, szpinakiem i wiosennymi nowalijkami. To ten moment, na który czekam z utęsknieniem całą zimę. Jak tylko widzę na targu pierwsze polskie szparagi, zaczynam ich pożądać całą sobą i wszystkimi swoimi kubkami smakowymi. A jak już je mam, to się nimi cieszę, bo wiem, że sezon nie potrwa długo. Najpierw zajadam je więc świeże, bez dodatków, rozkoszując się ich chrupkością i lekko słodkawym smakiem, a dopiero potem dodaję do nich coś jeszcze. Tym razem połączyłam je z kontrastującą kolorystycznie czerwoną cebulą a wszystko zaaranżowałam na cienkiej jak pergamin, chrupiącej pizzy. Wyszło pysznie i nie tylko ja to potwierdzę, ale jak pewnie się spodziewacie, to nie koniec szparagowych szaleństw. Kolejne już wkrótce :-)  

If you like asparagus as much as I do, this pizza will be perfect for you. Delicious, full of spring aromas and textures is also crispy, because of the pizza dough that is extremely thin, as truly Italian pizza should be. It's simply delicious  and I'm not the only one that can confirm that :-) 





Składniki na ciasto do pizzy (2 małe pizze, czyli danie dla 2 osób) scroll down for English
przepis na ciasto do pizzy Jima Laheya  

250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli


Składniki na wierzch pizzy
inspiracja: klik 
16-20 łodyg szparagów
2 duże czerwone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
200 g serka śmietankowego (
e.g. Philadelphia albo coś w tym stylu)
sól i pieprz

2 ząbki czosnku 
ok. 100 g startego sera cheddar

1. Na około 9-12 godzin przed pieczeniem pizzy wymieszaj składniki na ciasto w misce, przykryj ściereczką i odstaw
2. Po 9-12 godzinach leżakowania ciasta ustaw piekarnik na 250°C
3. Podsypując blat odrobiną mąki uformuj dwa cienkie, okrągłe placki z wyrośniętego ciasta na pizzę i ułóż je na papierze do pieczenia, lub na specjalnej foremce do pieczenia pizzy
4. Szparagi umyj, obierz ich dolną część ze zdrewniałej skórki. Przekrój je wzdłuż i pokrój na około 3 cm kawałki.
5. Serek śmietankowy wymieszaj z roztartym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. 
6. Podpiecz spód do pizzy przez około 5 minut w rozgrzanym piecu
7. Wyjmij spód do pizzy z piekarnika, rozsmaruj serek śmietankowy. Na serku rozłóż szparagi i czerwoną cebulę.
8. Posyp starym serem cheddar
9 Piecz jeszcze przez 5 - 10 minut pilnując, żeby pizza się nie przypaliła

English version 

Ingredients for pizza dough (2 small pizzas, ie. 2 servings)  
Jim Lahey's recipe for pizza dough 
250 g white flour
175 g water
1/8 teaspoon of dry yeast
1 teaspoon of salt


Ingredients for pizza topping
Inspiration: click 
16-20 asparagus stems
2 large red onions, sliced 
2 cloves of garlic
salt and pepper
around 200 g of cream cheese (e.g. Philadelphia)
around 100 g grated cheddar cheese


1. 9-12 hours before pizza baking mix all ingredients for pizza dough and set aside in a bowl covered with clean cloth , at room temperature.
2. After 9-12 hours during which pizza dough was resting, set the temperature in your oven for 250°C
3. Shape pizza dough into two pizzas (sprinkling with a bit of flour if necessary) and arrange on parchment paper or special dish for baking pizza.

4. Wash asparagus, peel the lower part os stem, cut lengthwise and then chop into 3cm long pieces.
5. Mix cream cheese with grated garlic and season with salt and pepper
6. Prebake the pizza dough for around 5 minutes in the heated oven.
7. Remove pizza dough from the oven, spread cream cheese on top and arrange red onion and asparagus.
8. Sprinkle with cheddar cheese
9 Bake for 5 - 10 minutes, taking care not to burn the pizza. 



60 komentarzy:

  1. We LOVE asparagus here so yes, this will be perfect for us! It looks wonderful!
    Mary

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you Mary! I'm more than sure that you gonna love this pizza. It's simply delish :-)

      Usuń
  2. Szparagi uwielbiam ale jeszcze w tym roku nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zachęcam do wyprawy na targ, bo sezon nie jest zbyt długi :-)

      Usuń
  3. Ja, zawsze z pierwszych szparagów przygotowuje krem :D Moja wielka słabość :D A pizza wygląda obłędnie! mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Joanno,
    ja też smakuję pierwsze polskie szparagi całą sobą.
    Pizza piękna.
    Zapraszam też do mnie na szparagi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam kątem oka na FB, biegnę więc do Ciebie rozkoszować się Twoją wersją :-)

      Usuń
  5. Niezwykle apetyczna :) czekam na kolejne przepisy ze szparagami !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Łucjo, Kolejne przepisy już wkrótce, ale najpierw coś rabarbarowego się pojawi :-)

      Usuń
  6. Joasiu, Ty to wiesz co dobre :)! Porywam kawałek...!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porywaj, porywaj, tylko prędko, bo pizza szybko znika :-)

      Usuń
  7. Dokladnie tak Joanno - to zdecydowanie jeden z najpiekniejszych momentow w roku (nie tylko kulinarnie zreszta ;)).
    Potwierdzam - pizza ze szparagami jest pyszna! I u nas juz weszla do stalego repertuaru :)

    Pozdrawam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie już też na stałe będzie, bo jest boska. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  8. mniam mniammmm widziałam podobną u Dzikowca i obśliniłam monitor, teraz ślinie po raz drugi:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto doskonale cieniutkie , takie lubię, a składniki świetne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pizza na grubym cieście to przecież nie pizza a foccacia ;-) hihihihihi

      Usuń
  10. Joasiu, przepyszna propozycja:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłam różne rodzaje pizz, ale takiej jeszcze nie. Wygląda wspaniale, podoba mi się połączenie szparagów z czerwoną cebulą:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tez kocham szparagi. I pizzę. Najlepszy duet:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjna, smakowita pizza Joasiu !:)

    OdpowiedzUsuń
  14. To też i mój ulubiony czas, kiedy robi isę coraz cieplej i coraz smaczniej. Udanej majówki życzę!

    OdpowiedzUsuń
  15. jak wspaniale cieniutka!! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam!:) genialna wyszła Ci ta pizza:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowna:) bardzo lubię takie połączenie. Idealnie cieniutka wyszła:)

    Miłego początku maja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę ta "cienizna" kosztowała zachodu, ale warto było się postarać :-)

      Usuń
  18. Cudowne jest to ciasto, takie cienkie i delikatne, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, pycha! Ja w tym roku odkrylam szparagi na nowo :) Nigdy za nimi nie przepadalam a teraz moglabym jesc codziennie, szczegolnie te zielone. Wkrotce i u mnie pojawi sie cos szparagowego :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wolę zielone :-) Ciekawa jestem, co z tych wiosennych cudowności nam wyczarujesz :-)

      Usuń
  20. O tak, dałabym się skusić na spory kawałek takiej smacznej pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Łomatko, szparagi szparagami, ale grubość, czy raczej cienkość tej pizzy to jest dopiero niommmmmm... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pizza, to włoska, a jak włoska to cienka jak pergamin :-)

      Usuń
  22. Taką pizzę lubię, nietypowe dodatki i cieniaste, chrupiące ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Asiu, przepiękna ta Twoja pizza i zdjęcia równie cudowne:) !
    Chciałoby się krzyknąć...wiosna,wiosna ach to ty !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta wiosna ma też niestety brzydkie i deszczowe oblicze ;-)

      Usuń
  24. Mniam jaka boska ta pizza! Taka ze szparagami... rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkowicie się z Tobą zgadzam Madziu. Ta pizza zaiste jest rewelacyjna :-)

      Usuń